Ornitoloogid ootasid haruldast eksikülalist

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Synthliboramphus antiquus elutseb Vaikse ookeani põhjaosas, nii Aasia kui ka Põhja-Ameerika rannikul. Foto: Wikipedia

Synthliboramphus antiquus elutseb Vaikse ookeani põhjaosas, nii Aasia kui ka Põhja-Ameerika rannikul. Foto: Wikipedia

Eesti ornitoloogid oli Lääne-Eesti rannikul valvel, lootes kohata siinkandis üliharuldast eksikülalist vaarördi.
Loodusmehe Marko Valkeri sõnul nähti tavapäraselt Põhja-Ameerikas, Hiinas, Jaapanis ja Venemaal Vaikse ookeani rannikul pesitsevat ookeanilindu vaarördi Soomes Porkkalas.

„Ta startis sealt meie ranniku poole ja oli lootus, et ehk läheb ta Põõsaspea rannikult mööda,” rääkis Valker. Ta tõdes, et siiski oli tõenäosus haruldast külalist kohata väga väike, sest vaarörd võis siit läbi lennata öösel või liikuda hoopis avamere kohal. „Vaevalt et ta siia madalasse Väinamerre tuleb ja pidama jääb,” ütles Valker.

Vaarörd kuulub alklaste suguseltsi ning on sugulane algi ja krüüsliga. Valkeri sõnul võisid vaarördi, keda nüüd nähti Euroopas üldse teist korda, tuua Läänemerre tormituuled. „Tavaliselt tasub linnuvaatlejatel rannikule minna hilissügisel pärast tugevaid torme, sest need toovad siia ookeanilinde,” ütles Valker.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tomat
2 aastat tagasi

Kõik looma ja linnuliigid olid olemas enne inimest miljoneid aastaid ja ka pärast miljoneid
Kas need nn. Looduse ehted on mingid debiilikud vä? 😍