Haapsalu põhikool on arhitektide liidu aastapreemia nominent

BNS

Haapsalu põhikool. Foto: Arvo Tarmula

Eesti Arhitektide Liidu (EAL) aastapreemiale kandideerib tänavu kümme nominenti, võitjad selguvad detsembris.

Aastapreemiatele esitati tänavu kahes kategoorias kokku 43 objekti: arhitekti aastapreemiale 26 tööd ja eramu preemiale 17 tööd. Kokku on tänavu kümme nominenti ja preemiate võitjad kuulutatakse välja pidulikul arhitektuuripreemiate tseremoonial 9. detsembril.

Parimad eramud valis välja žürii, kuhu kuulusid arhitektid Peeter Pere ja Andres Ojari, Noore Arhitekti Preemia 2021 laureaat Johan Tali, sisearhitekt Hanna Karits ning välisliikmena arhitekt Dagnija Smilga Lätist. Arhitekti aastapreemia osas tegi valiku Robert Konieczny Poolast – arhitekt, büroo KWK Promes asutaja ja Prantsusmaa Académie d’Architecture liige.

Arhitektide liidu asepresidendi ja Eramu 2021 žürii liikme Peeter Pere sõnul said möödunud aastal valminud hoonete ja väljakute ideed enamuses paika enne pandeemiat. „Aeg on muutunud, peame arvestama kodus töötamist, 2+2 reeglit, tervise hoidmise ja kaitsmise uuenenud nõudeid, inimeste  käitumisharjumuste muutumist. Ka on tagasi nn nõukaaegne sündroom – projekteerimisel arvestad pidevalt muutuvate materjali tarneraskuste ja hinna kasvuga. See, mis on tänane normaalsus, pole seda tingimata homme, veel vähem ülehomme. Ehitushinna kasv sunnib optimeerima ja kahjuks on meie valdkond see, mille arvelt seda kiputakse tegema. See on ohuks ruumiloome kvaliteedi hoidmisele ja paranemisele,“ rääkis Pere.

Arhitekti aastapreemiale kandideerivad Haapsalu põhikool, Hiiumaa elamuskeskus, Tuuletorn, lugemispaviljon Valge leht, Saue vallamaja ja Tallinna Sadama Vanasadama kruiisiterminal.

Eramu preemia nominendid on Kuku-Ranna suvemaja, Laaneotsa maja, Maja nõlval, Maja tammede vahel ja Tamme talu elumaja.

Preemiate võitjad tehakse teatavaks arhitektuurivaldkonna ühisel pidulikul auhinnatseremoonial 9. detsembril. Lisaks annab EAL välja ka tudengipreemia. Kõigi nominentide tööde galerii avalikustatakse arhitektuuripreemiate ühisel kodulehel www.arhitektuuripreemiad.ee novembris ning trükises „Eesti Arhitektuuripreemiad 2021“ detsembris.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments