Ridala põhikooli olümpiamängudel võistles kogu koolipere

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6
Olümpiamängude avatseremoonial marssisid kõige ees Ridala kooli olümpiamaskotid. Foto Pille Raudsepp

Iga nelja aasta järel peab Ridala põhikool olümpiamänge, tänavu olid need juba neljandad.

Ettevalmistused algasid möödunud kevadel, kui joonistuskonkursil valiti maskotiks Helin-Mari Maripuu loodud mesimummi, mis sai nimeks Laura Allmetsa pakutud Luulu.

Sügisel algas kool olümpiaharidusnädalaga: oli sporditeemaliste luuletuste konkurss, kunstringi õpilaste joonistusnäitus olümpiamängudest, raamatukogus olid väljas olümpiaraamatud ja ajalehed „Meie Katrina tee võidule“. Stendile oli ülevaade olümpia ajaloost, Eesti olümpiamedalistidest ja Eesti sportlaste saavutustest Tokyos. Kogu materjali kasutades vastasid õpilased olümpiapäevalviktoriini küsimustele.

Iga klass loosis riigi, kelle lipuvärve kaitsma hakati. Iga klass õmbles oma riigi lipu ja valmistas plakati, mis kajastas selle riigi saavutusi.

16. september algas olümpiahommikuga: kogu koolipere laulis kooli olümpiamarssi ja vaatas videoklippe olümpiamängudest. Ühise rongkäiguna mindi Panga spordihoonesse, kus nauditi võimlemiskooli „Kirke“ esinemist.

Avatseremoonial marssisid sportlased eri värvi olümpiasärkides pidulike marsihelide saatel paraadväljakule. Eesotsas olid kõik meie olümpiamaskotid Luulu, Floppy, Roki ja Joosu ning lasteaia mudilased. Järgnesid riigid klasside kaupa: Kreeka, Senegal, Iirimaa, Colombia, Läti, Šeisellid, Island, Maldiivid ja Bahama. Riikide lippu kandsid iga maa edukamad sportlased ja riikide sisenedes tutvustati iga maa saavutusi.

Riigid kohale jõudnud, tegi 4. klassi õpilane Jasper Niilo ilmeka ülevaate olümpiamängude ajaloost. Olümpiakomitee president, koolidirektor Milve Viigand rõhutas, et Eesti olümpiaakadeemia algatatud kooliolümpiamängude idee on hea algatus ja on heameel, et ka Ridala kool selles projektis osaleb. Olümpiamängud avas Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare, kes kutsus õpilasi sportimisest rohkem rõõmu tundma. Olümpialipu kandsid olümpiahümni saatel sisse kooli tublid kergejõustiklased Erik Ulm, Jass Rosenberg ja Loore Erit. Sportlaste nimel andis Kai Kurisman tõotuse ausalt võistelda ja kohtunike nimel tõotas kooli vilistlane Targo Kokvel nende olümpiamängude reegleid täita. Seekord saabus Olümposel süüdatud olümpiatuli mootorrattal. Valges toogas Kreeka jumalanna Ly Märss soovis olümpialastele rahu ja rõõmu nendest olümpiamängudest. Pidulike signaalide saatel süütas nende olümpiamängude tule sporditüdruk Janeli Eilpuu.

Ametliku osa lõppedes andis vägeva kontserdikooli lastekoor ja tublid deklamaatorid esitasid õpilaste omaloomingulist luulet spordist. Hea heliakustikaga oli kohal Margus Tokko. Avatseremooniat juhtis õpetaja Tea Kesa.

Avamise järel läks lahti sportlik jõukatsumine. Esimesel päeval võisteldi kergejõustiku mitmevõistluse medalite nimel. Kergejõustikule vahelduseks oli kavas ka muud lõbusat liikumist – raskuse vedamine, vankriratta veeretamine ja sumomaadlus. Maadeldi täispuhutavates sumokostüümides (Playcenter OÜ). Sumomaadlemine oli olümpialaste jaoks kõige toredam.

Teisel päeval võisteldi pallimängudes. Igas kooliastmes oli moodustatud viis 6-7liikmelist võistkonda. Kavas oli kolm sportmängu: võrkpall rannapalliga, korvpall või rahvastepall, ja jalgpall. Iga kooliastme paremusjärjestus selgus kolme mängu kokkuvõttes. Kõik võistkonnad olid tasemel ja mängud tasavägised. Nii tuli 4.-6. klassi kolmas koht selgitada lausa köieveo abil. Sportmänge juhtisid kooli vilistlased Targo Kokvel (võrkpall), Anna-Kristiina Kokvel (võrkpall), Marten Valk (jalgpall) ja Marko Mardi (korvpall). Sportmängude päev lõppes köieveoga, kus osalesid vabatahtlikud võistkonnad. Köievedu pakkus suur hasarti ja pallimängudest tekkinud väsimus oli kui käega pühitud.

Olümpiamängude lõpetamisel autasustati iga osavõtjat mälestusmedaliga. Spordialade medali ja Eesti olümpiaakadeemia diplomi said kolm paremat. Konkursi medalid anti välja maskoti joonistuskonkursi, maskoti nime konkursi ja luulekonkursi eest.

Olümpialipu kandsid välja kergejõustiku mitmevõistluse võitjad Janeli Eilpuu (7.-9. kl tüdrukud), Kregor Hammelberg (1.-2. kl poisid) ja Hanna Marii Erit (1.-2. kl tüdrukud).

On heameel, et kõigi võistlejate sportlik vaim oli väga hea ja igaüks pingutas vägevalt. Olümpiameeleolu peletas nii mõnegi nohu ja sportimas oli praktiliselt kogu koolipere. Ka ilmataat oli lahke, pakkudes kuiva ja parajalt sooja ilma. Spordialade kohtunikena tegutsenud õpilased said suurepäraselt hakkama. Kõik õpetajad elasid oma riigi sportlastele eluga kaasa ja tegutsesid kohtunikena.

Kooli olümpiakomitee tänab kõiki, kes olid abiks olümpiamängude korraldamisel.  Olümpiamänge toetas Eesti olümpiaakadeemia, Haapsalu linnavalitsus mittetulundustegevuse eelarvest ja lapsevanemad olümpiasärkide tasustamisel.

Järgmised Ridala kooli olümpiamängud toimuvad nelja aasta pärast.

Pille Raudsepp
Ridala kooli kehalise kasvatuse õpetaja

Fotod Tarmo Jõgis

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments