Hannes Rumm: kolm tagantjärele tarkust (presidendivalimistelt)

Hannes Rumm

Hannes Rumm

Vaira Vīķe-Freiberga pani 1998. aastal maha psühholoogiaprofessori ameti Montreali ülikoolis ning kolis pensionieelikuna Riiga väikest Läti instituuti juhtima.

Vähem kui aasta hiljem sai 61aastasest naisest tema enesegi jaoks täiesti ootamatult riigipea, sest seimis kukkusid järjest läbi kõik mõne Läti erakonnaga seotud kandidaadid.

Presidendivalimised venisid 1999. aastal piinlikult pikale hoolimata sellest, et Läti presidenti peab parlamendis toetama ainult 51 liiget 100st. Viimases hädas pandi ametisse tundmatu välisläti teadlane, kes hoolimata väga madalatest ootustest osutus suurepäraseks riigipeaks nii sise- kui ka välispoliitiliselt. Kui küsida praegu Eesti inimestelt, millist Läti presidenti viimasest 25 aastast kõige paremini teatakse, siis oleks selleks suure ülekaaluga „hädapresident” Vīķe-Freiberga.

Esimene tarkus.

Seepärast ärritas mind juba 2016. aastal halamine selle üle, et presidendiks saanud Kersti Kaljulaid on vähe tuntud ja tema reiting arvamusküsitlustes on ju piinlikult madal. Nagu tõestas juba Vīķe-Freiberga näide, leiab presidendi väärtus kinnitust mitte valimiste eel, vaid ametiajal tehtud arvamusküsitlustes.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Kui paadunud sots kedagi kiidab siis ……. ?

no mis
2 aastat tagasi

meil sellega asja, istub varblane traadil või ei

nii!
2 aastat tagasi

Tore, et Buratiinot varsti enam toimetamas ei näe!
Loodetavasti on uus president asjalikum.

Põnn Helluaas
2 aastat tagasi

meie puratino pole elu jooksul kunagi hindeks üle ühe saanud! Väga ebapopulaarne isik!!

no on
2 aastat tagasi

tüütus

jamps
2 aastat tagasi

eks rumm mürgeldab seni kuni tuleb kevadine suurvesi ja ta kaasa viib. järjest rohkem tuntud inimesi poeb ekre leeri … kas siis passiivselt või aktiivselt ning kõllap see punane bläust ühel hetkel maha kukub. Ja kui mitte enne .. kõllap see eu ka laiali pudeneb nagu üks teine liit.

Liba-meedia
2 aastat tagasi

Terve Kaljulaidi presidendiks olemise aja ei tehtud ühtegi populaarsus-küsitlust tema kohta, nagu seda tehakse teistes riikides. Põhjus loomulikult see, et Kaljulaid oli äärmiselt ebapopulaarne rahva seas.

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  Liba-meedia

On meil üldse kunagi peaministrite või presidentide kohta taoliseid küsitlusi tehtud? Ei löö nagu esimese hooga ette, rohkem on see kombeks erakondade kohta. Ja mitte et see presidenditeema mind eriti huvitaks – aga mida see toetusprotsent siis andma peaks? On see 10, 30, 50, 70 protsenti – mis seal vahet, oma ametiaja teeb ära ikka, kui just manalateele ei lähe või kuritegu toime ei pane. Mõne populaarse otsuse või teoga tõuseb, ebapopulaarse otsusega jälle langeb… Pole meil ükski riigijuht kogu oma ametiaja ühetaoliselt populaarne olnud. Mis Kaljulaidi puutub, siis see oleneb vist rohkem sellest, mis seltskonnaga jutuks tuleb. Mõni vannub… Loe rohkem »

kotis
2 aastat tagasi

Uue presidendi isiku võib rahule jätta,küllap ajab asja ära,muu valimisega kaasnev aga iseenesest nõuab suuremat rahva initsiatiivi.

anonüümne
2 aastat tagasi

Kellele tagantjärgi tarkusi tarvis,ootame kohalikud valimised ära.

njah
2 aastat tagasi

On kuulda,et Soomes valitakse president rahvahääletusega,miks mitte ka meil.Soomes valitsus arutab muudatuste tegemisti enne kehtestamist ,ja viib valijakogusse läbimõtlemiseks ,meie viimane valitsus on nüüd sellest juba loobunud.

mammapappa@luukku.com
2 aastat tagasi
Reply to  njah

Näin on