Lugejakiri: Roger Tibar, küsi!

Lääne Elu

info@le.ee

lma puudeta varasemast hoopis laiemana tunduval Posti tänaval on töömehed nüüdseks üles freesinud ka asfaldi. Foto: Malle-Liisa Raigla
llma puudeta Posti tänav. Foto: Malle-Liisa Raigla

Lugesin Sinu, Reformierakonna Haapsalu linnapeakandidaadi ja sama erakonna haridus- ja noorteameti suunajuhi artiklit 12.7.2021 Postimehes.

Artiklis „Kas sellist Haapsalut me tahtsimegi” kirjutad Sa, et meid kõiki šokeeris vaatepilt peatänava puude maharaiumisest. Need inimesed, kes mõistavad, milleks seda tehakse, on rahulikud. Ära Sina nende pärast muret tunne.

Mõistan Sinu tihedaid kirjutamisi. Kohalikud valimised on tulemas. Ära unusta, et „puusalt tulistades” võib mõnikord „jalga lasta”. Linnavalitsus on tellinud puude seisukorra hindamise Olev Abnerilt ja Lembitu Tverdjanskilt. Nende andmete järgi on võetud vastu ka otsused.

Kirjutad, et Heiki Hanso ütluse järgi pole keeruline puudele ehituse ajal kaitset pakkuda, kui vaid tahe on olemas. Ma ei tea, kui palju Sul endal oli aega selle ütluse paikapidavust Posti tänava tee-ehituse juures kontrollida. Otsisin Posti tänava trasside projekteerija telefoninumbri ja küsisin, kuidas trasse elamuteni on projekteeritud. Enamiku elamute krundi piiride juurde paigaldatakse uued veetrassid 1,8 m sügavusele. Sellise sügavuse juures on maapinnal kaevik päris lai.Selle juures saavad puude juured tugevasti kannatada. Elamute juurde paigaldatakse ka sademevee lehtrid. Sealt juhitakse vesi torude kaudu tänava põhitrassi. … [Haapsalu linnapea – toim.] Urmas Sukles kirjutas, et tee-ehituse käigus poleks ka terved puud remonti üle elanud.

Sina kirjutad oma artiklis, et järelikult on linnavalitsusel tegemist mugavusotsusega. Mõtle, kas ikka on!? Kui mõni puu oli istutatud palju varem paigaldatud trassi peale, siis tuli see eemaldada. Nüüd, kui puud on maha võetud, on olemas ka Läänemaa metsaühistu juhatuse esimehe Mikk Lingi arvamus puude tervise kohta. Soovitan lugeda!

Samas artiklis kirjutad Sa nii: „Mis kõige hullem: mis on puude saatus? Hakkeks.” Ametilt oled Sa noorte suunajuht. Miks te ei teinud mõttetalguid, mida puudega teha. Oleksid oma seltskonnaga saanud puudele anda uue elu!

Kirjutad: „Head sõbrad, nii ei saa rallit sõita!” Arvan minagi, et nii Sa ei saa.

Oled oma harrastuse reklaami juures kirjutanud: „Teeme koos sündmused meeldejäävaks.” Sul on võimalus Posti tänava tee-ehituse juures seda teha!

Artikli lõpus kirjutad: „Kui vajate nõu, küsige!” Ehk oleks hea ka Sul endal vahel seda meelde tuletada.

Luban Sulle, et aasta pärast Sinu selle artikli kirjutamist, palun Sul tulla Haapsallu ja vaatame siis koos ajakirjanikega seda Posti tänavat!

Jaksu!

Heinar Kaasik, Haapsalu linna kodanik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Taadu
2 aastat tagasi

Eestis on aastas kolm nädalat kuumust, puud hukati kilomeetrisel lõigul ja nüüd algab tohutu kliimasoojenemine. Aeg on hakata evakueeruma Haapsalust Soome poole ,teiste kaasmaalaste juurde.

Erki
2 aastat tagasi

Miks sellist jama avaldatakse? Faktivigu täis, kallutatud, järjekordne andunud Suklese propaganda…

Kirves
2 aastat tagasi

Selge, Haapsalusse saabus õnn ja linn saab ilusaks. Mädanenud, koledad ja ohtlikud puud võeti maha rahva õnne nimel.

Uudu
2 aastat tagasi

Paar repliiki:
Olev Abner on dendroloogi haridusega ja töötab Botaanikaias, kus töötab ka Posti tänavat projekteerinud Lootusprojekti maastikuarhitekt Kersti Lootus. Seljuhul ju keeruline teist arvamust kujundada.
Tverdjanski ja metsamajandust õppinud Mikk Link on metsamehed, kes näevad metsamajandamises kasu, töötlemise efektiivsust,samas loodus-ja inimesekesksus jäävad tahaplaanile. Nii nagu mõni ehitaja oskab vana maja maha võtta ja uut ehitada, teine jälle oskab ja tahab vana korrastada, säilitada. Jah- see on kallim.

Veetorusid saab paigaldada ka horisontaalpuurimisega, tänavat üleskaevamata.

Uudu kirjutab
2 aastat tagasi
Reply to  Uudu

inimestest, kes on oma ala head spetsialistid. Kahelda neis sel põhjusel, et töötavad ühes samas asutuses, on rumal. Ka Link on tunnustatud metsa- ja puudetundja ja teda võib kindlasti usaldada. Kitsa silmaringiga inimesel on raske oma eelarvamustest vabaneda, mida võib sellest kommentaarist välja lugeda.

Taadu
2 aastat tagasi
Reply to  Uudu

Tore, et Haapsalus on veel mõni teede ja võrkude spetsialist, kas on teada ka palju üks meeter horisontaal puurimist maksab?

Sukles
2 aastat tagasi
Reply to  Taadu

Suundpuurimine ei ole rahaliselt kallim kui maapinna ülessekaeve ja uus asfalt. Aasta- kaks tagasi oli suundpuurimise masina tunnihind ca 50 eur/h. Sama hind on ka muudel ehitusmasinatel

Enriko
2 aastat tagasi

Huvitav, et alles LE lugejakirjast(!) selgub Posti t. puude tegelik maharaiumise paratamatus (peale selle, et need olevat olnud lihtsalt ühed väga pahad puud!): kõnniteede sadeveekollektorite ja elamute veetrassisisendite 1,8m sügavuste kraavide rajamine. Kodanike teavitamine ja (ärajäänud) arutelu pidanuks algama just usutavast veenmisest, et kohe mitte kuidagi ei saa kõnniteid ega trassisisendeid juurtele ohutumalt ehitada. Trassisisendeid ehk tõesti mitte aga kõnniteede spetskollektorite hädavajadus esimese hooga ei veena. Endisaegse rentsliga tänavaprofiili puhul polnud kõnniteede vesisus eriline probleem. Seinast seinani tasase tänava puhul võib aga selleks muutuda. Puudub pikk mururiba, kuhu vesi saaks (mh. puude kastmiseks) imbuda. Ehitatakse täismahus kivikõrb. Vaid puude ümber… Loe rohkem »

SaeMees
2 aastat tagasi

Meie Maardu Läänemaa moodi

Eino K.
2 aastat tagasi

Poliitik püüab lihtsalt ära panna teisele. Lasteaed, aga mitte koostöö. Ainult karjääri teha. Ma kaldun arvama, et sellest väikelinnast on sel tibaril tegelikult täitsa suva.

Kaldun
2 aastat tagasi
Reply to  Eino K.

samuti sinnapoole, kuhu Eino K. või teine võimalus – on rumal st. ei suuda omale olukorda selgeks teha.

Suunajuht,
2 aastat tagasi

kellele peab suunda näitma??? Ilus, arusaadav kiri aga kas ka Tibarile? Kahtlen.

Nipitiri
2 aastat tagasi

See Roger meenutab Hensukustat varsti uued väljakutsed ja aidaa see Haapsalu !

Covid
2 aastat tagasi

Austatud ametnikud,soovin tutvuda Posti tänava projektiga,kust oleks see võimalik leida? Tänud vastuse eest!

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Covid

Küsi linnavalitsusest, inimene!

Oijah
2 aastat tagasi
Reply to  Covid

Halllooo?!!!!

Kapo
2 aastat tagasi
Reply to  Covid

Projekt on ametkondlikuks kasutamiseks ja salastatud 75 aastaks.

Posti
2 aastat tagasi
Reply to  Covid

Ega neil ametnikel pole tõesti midagi targemat teha, kui siin kommentaare lugeda ja küsimusi oodata. Ehk võtaks vaevaks ja pöörduks sellise murega otse ametiasutusse ?!