Anvar Samost: süvariik või ABS?

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

Ametnike ringis tehtavate otsuste must kast on poliitikute omast oluliselt suurem ja lisaks kasvab pidevalt, kuid enamasti ei pane me seda tähele.

Eesti Ekspress on avaldanud järjest ülevaateid sellest, kuidas eelmine peaminister Jüri Ratas oma ringsõitudel majutus, külalisi võõrustas või mida teda külla oodanutele kaasa võttis. See on jätnud paljudele mulje, et peaminister jõi ise kõik autosse kaasa pandud pudelid tühjaks, aga minu jaoks oli silmatorkavam üks teine kordunud motiiv.

„Jüri Ratase ajal käis [Stenbocki maja ametikorteris] toimunud nn musta kasti õhtusöökidel riigi mitteformaalne juhtimine. Mustaks kastiks hüüti neid seetõttu, et seal osalesid vaid valitsusparteide tähtsamad ninad, neile söödeti ette mingid teemad ja ametnikud kuulsid hommikul üllatusega, mida õhtul ja öösel oli otsustatud.”

Ja et veel selgem saaks, siis teine tsitaat Ekspressist siia lisaks: „Eesti Ekspressiga rääkinud ametniku sõnul nimetasid töötajad neid õhtusööke omakeskis „mustaks kastiks”, sest pidude käigus sündisid mõnigi kord „imelikud kokkulepped”, mille sünnilugu ametnikele segaseks jäi.”

Ehk siis, kujutage ette: rahva poolt vabadel valimistel mandaadi saanud erakondade juhid, kes olid moodustanud parlamendi poolt heaks kiidetud valitsuse, arutasid üksteisega riigiasju ning ametnikke polnud mitte üksnes juures, vaid nad said ka alles hiljem teada, mida kokku lepiti!

Vägisi meenuvad kümned poliitikute bürokraatide poolt kodustamise klassikasse kuuluvad sir Humphrey tsitaadid sarjast „Jah, härra minister!”.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
süvariik ongi olemas!
2 aastat tagasi

Lõpuks on ka peavoolu esindaja Samost aru saanud ja tunnistab, et süvariik on täiesti olemas – eriti ametnike näol. Kui EKRE sellest juba ammu rääkis, siis ainult irvitati selle üle…

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Kui tuli uus valitsus siis tekkis kohe eurorahadele uus valdkond, eakate hooldus ja seda ca 100 miljoni juurde. Samost ullike võiks mõista, et kommirahade üle pläkutamise asemel peaks meedia tegelema ikka suuremate imelike rahasuunamistega. See ei tähenda loomulikult seda, et igasugune avalike vahendite väärkasutus ei ole taunitav – on ikka, aga suurusjärgud võiksid meedial arusaadavad olla. Vihjena, et ullike artikli autor võiks uurida, et millise erakonna toetajad on suuremas osas turismiettevõttete esindajad (eriti äriturism), keda koheselt hakati toetama uue koalitsiooni poolt. MES rahajagamisest ei tasu rääkidagi, äkki pannakse kohalik pläkutajast tsentrist koos oma kambaga veel kinni. Kokkuvõtlikult puudub Eestis kvaliteetne… Loe rohkem »

T.Vb.
2 aastat tagasi

Kogu valitsusele kehtestada Nõva külastamiseks range PIIRIKONTROLL.Need õplased,kellelt võetakse võimalus oma kodukohas õppimiseks on kindlasti kasulikumad Eesti riigile,kui enamus lollide otsute tegijatest.