Pääste: Läänemaal oli kaks kulupõlengut

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Nädalavahetusel käisid Läänemaa päästjad kahel korral kustutamas maastikupõlengut.

3. aprillil kell 14.10 sai häirekeskus teate maastikutulekahjust Lääne-Nigula valla Liivi külas. Seal oli teadmata põhjusel süttinud kulu, mis põles umbes ühe hektari suurusel alal. Inimesed suutsid põlengu ise maha suruda ning päästjad jahutasid põlenud ala ohutuse tagamiseks üle.

4. aprillil kell 12.46 said päästjad väljakutse Lääne-Nigula valda Österby külla, kus oli lõkke tegemisest alguse saanud kulupõleng. Tuli levis umbes 300 ruutmeetrile ning ohustas lähedal asunud metsa. Päästjad likvideerisid põlengu kell 13.21. Kulupõleng sai alguse lõkkest, mille ohutusnõuded ei olnud täidetud.

 

Päästeamet tuletab meelde, et kulupõletamine on Eestis aasta ringi keelatud. Tuld tohib teha vaid tuulevaikse ilmaga ja hoolikalt tuleb jälgida, et sädemed ei lendaks kergesti süttivatele materjalidele. Lõkkekohta valides on oluline arvestada, et see oleks hoonetest ja metsast ohutus kauguses.

Ohutu lõkke tegemise põhitõed:

  • Lõkke tegemisel veendu, et lõkkekoht on põlevast materjalist puhastatud, hoonetest piisaval kaugusel ning tule tegemisega ei kaasne tuleohtu loodusele.
  • Lõket tee vaid tuulevaikse ilmaga. Tuleohu vältimiseks jälgi tule tegemisel või grillimisel tuule suunda, et sädemed ei lendaks hoonele, metsale või põlevmaterjalile.
  • Koduaia lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu ning pappi ja paberit
  • Lõkke tegemisel hoia käepärast tulekustutusvahend (näiteks ämber veega, tulekustuti vm).
  • Enne lõkkekohast lahkumist veendu, et lõke oleks täielikult kustunud.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments