EKRE taotleb Keskerakonna sundlõpetamist

BNS

EKRE esitas riigikogule eelnõu, mis taastaks põhiseadusega ette nähtud võimaluse sundlikvideerida kriminaalasjas süüdi mõistetud erakond.

EKRE fraktsiooni liige Paul Puustusmaa sõnul on seadusemuudatuse eesmärk puhastada Eesti poliitika korruptsioonist ja suurendada usaldust riigi suhtes.

„Seaduse kohaselt ei tohi riigikogu liige olla kriminaalkaristust kandev isik, aga kriminaalkorras karistatud erakond võib osaleda isegi valitsuse moodustamisel. Praegu näiteks on võimul erakond, kes on kaks korda kriminaalasjas süüdi mõistetud,” märkis Puustusmaa.

„Leebe suhtumise kriminaalkaristustesse seadustas valitsus 2015. aastal, mil koos karistusseadustiku reformiga kirjutati seadustest välja ühingute sundlõpetamise võimalus. Otsus oli seda kummalisem, et põhiseaduse kohaselt on keelatud erakonnad, kelle tegevus on vastuolus kriminaalvastutust sätestava seadusega. Ilmselt soovisid toonased võimuerakonnad muuta end kuulikindlaks võimalike korruptsioonisüüdistuse eest,” märkis Puustusmaa.

Tema sõnul ei ole põhjust kohelda erakondi kohelda teise mõõdupuu järgi kui mis tahes muid ühinguid. „Näiteks on võimalik sundlikvideerida tavalist ettevõtet, kes riigile mõnisada eurot võlgu on. Erakonnad on praegu aga sisuliselt karistamatud, kusjuures oma kohtuvaidlusi peavad nad maksumaksja raha eest palgatud advokaatide abil,” ütles Puustusmaa.

„EKRE eesmärk on viia karistusseadustik taas kooskõlla põhiseadusega. Kui erakond on kuriteo sooritanud ja kohtuotsus jõustunud, peaks erakond minema sundlõpetamisele. Kuritegelik erakond ei tohiks osaleda riigi või omavalitsuse juhtimisel,” lisas EKRE saadik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Väärt
3 aastat tagasi

möte.

Endine valija
3 aastat tagasi

Väga alatu Ekre poolt-tänu Ratasele nad üldse valitsusse said! Ja isegi siis,kui Ekre järgmistel Riigikogu valimistel veel rohkem hääli saab,neid enam mängu ei võeta.Ning üksi nad enamust ei saa. Ekre ainus teene on see,et nad hoidsid ära moslemite immigratsiooni ja sotside võimule saamise.

eem
3 aastat tagasi
Reply to  Endine valija

Kas EKRE on korruptsioonisüüdistusega uurimise all või? Tehke endale selgeks kes ja mis! Alatu on ju Keskerakond, mitte EKRE.

jube
3 aastat tagasi

igasugu kriminaalid on imbunud võimustruktuuridesse

Villu
3 aastat tagasi

See on siis EKRE tänu, et Jüri Ratas nad eelmise valitsuse ajal koalitsiooni võttis,
muutes sellega nad üsna parketikõlbulikeks. Nüüd aga muutuvad taas ekretiinideks nagu nad enne valitsusse minekut olid, räuskav punt.
Ka kaotada peab oskama ja aumeheks jääma.

Oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Villu

Kas teie olete rumal?

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Villu

Et siis korruptsioon on õigustatud? Milleks üldse seaduseid tehakse, kui need pole olulised?Peab tänulik olema ja kuritegudest mööda vaatama? Mõtlesite ka ennem, kui kirjutasite?

Aus valija
3 aastat tagasi

Kesarid, kui reeturid, ning kogu see liberite kamp tuleb ära kustutada!
Valitsusse ja presidendiks kõlbab ainult rahvuslik Eesti inimene!!

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Aus valija

Täpselt õige! Siiski tundub, et päris paljud ei julge veel end eestlasena tunnistada, vahib ikka lääne või ida poole. Rahvuslus ajab hirmu peale

Tiit
3 aastat tagasi

Kes teisele auku kaevab, see ise sisse kukub. EKRE, oled kuulnud? Nii et, lase käia, tõmbate endile ise vee peale!!!

Milles probleem
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Milles probleem. Kui ekre saaks karistatud kriminaalselt siis olekski ju õige see lõpetada nii nagu ka keskerakond ja teised.
Kriminaalide eemaldamine riigijuhtimisest ei ole augu kaevamine vaid asjade loomulik käik

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Kuritegudega kaevatakse endile ikka ise aug, mitte keegi teine ei tee seda! Või teiemeelest peaks kinni mätsima seaduserikkumised?

Jaan
3 aastat tagasi

Erakond on MTÜ ja selle liikmed vastutavad isikliku varaga. Miks erakondade puhul ei vastutata?

Oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Jaan

MTÜ pagula ei vastuta ülelüldse minuarust..mitte millegi ega kellegi ees. Millest te kirjutate!?

Benefit Ben
3 aastat tagasi
Reply to  Oijah

MTÜ jah, MTÜ jah! MTÜ jah, MTÜ jah!

EKRE algatus on õige,
3 aastat tagasi

kuid selles korruptsioonikoalitsioonis pole võimalik seda eelnõud vastu võtta. Kumb neist kahest omale ikka varbale siristab?

jamps
3 aastat tagasi

irw, aga nad ju deklareerisid, et juurivad korruptsiooni välja .. las pusivad siis sellel foonil seaduseelnüud tagasi lükata ning väike kaabu kirjutab kohe guardiani artikli , laseb selle avaldada ning tuleb vehib selle lehega riigikogus, et isegi quardian kirjutab eesti korruptantide valitsemisest …..sopasahtlid on ikka head asjad …

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

te vist jamps arvate, et ka “väike kaabu” on teie iidolite trikkide tegemisega samasugune tobu? Eksite mees, EKRE ei kaeba välisajakirjanduses pidevalt oma maa ja rahva peale, kuigi võiks nüüd seda teha, sest see paistis presidendil täitsa igapäevane rutiin isegi olevat, kui konservatiivid valitsuses olid.

Benefit Ben
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

Juurimine ei anna tulemusi. Nad on varem muidu saunas üritanud sellest vabaneda, aga see ei ole ka pikaajalisi tulemusi andnud. Ja seda peab kindlast tegema ilma igasuguguse tuimestuse ja narkoosita.

jamps
3 aastat tagasi

väga õige, isegi kui see on vaid poliitika kriminaalid ei pea valitsema. pealegi üks eneseimetlejast peakurjategija unistab veel presidendi kohast. alloo , samasugune pätt nagu savikas , muud midagi.

ah nii
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

Hakkab pihta, ekre löödi välja valitsusest, nii et kättemaks on alanud

Peter
3 aastat tagasi
Reply to  ah nii

Loomulikult, kaljulaidi või ratase presidendiks saamise takistamiseks tulek sügiseks valitsus põhja lasta.

Oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Peter

Ratast siin vaevalt presidendiks üritatakse mängida. Mis luulukesed teil küll on? 😀

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  ah nii

Milles seisneb kättemaks, jääb arusaamatuks. Kui ontoimunud reaalselt korruptsioon, siis kui poleks vaja kätte maksta, kas see oleks siis okei, korruptsioon ma mõtlen? Saage selgusele, palun teid!