Ilmateenistus andis teise taseme tormihoiatuse: tuleb tihe lumesadu ja tuisk

Homme on oodata tuisku. Arvo Tarmula

Riigi ilmateenistuse andmeil on teisipäeval oodata tihedat lumesadu ja tuisku ning kagutuule tormi. Ööpäeva jooksul lisandub orienteeruvalt 10-15 cm, Ida-Eestis 5 cm lund.

Öö hakul tugevneb rannikul kagu- ja lõunatuul puhanguti 20 m/s, saartel ning mandri lääne- ja looderannikul puhanguti 23 m/s, Hiiumaal ja Saaremaal vastu Läänemerd kuni 25 m/s. Sisemaal tugevneb pärast keskööd kagu- ja lõunatuul puhanguti 15, hommikul 17 m/s.

Lumesadu laieneb üle mandri, tuiskab, Lääne-Eestis sajab ka lörtsi.

Teisipäeval jätkub lumesadu ja tuisk. Tuul püsib väga tugevana õhtuni, siis hakkab tasapisi nõrgenema.

Liiklusolud muutuvad keeruliseks. Tihe lume- ja lörtsisadu halvendab nähtavust. Teedele tekkivate tuisuvaalude ja tugeva külgtuule tõttu sõidukite juhitavus halveneb.

Tormituul võib puid murda ning põhjustada elektri- ja veekatkestusi.

Laeva- ja praamiliiklust mandri ja saarte vahel võib samuti tormituul häirida või mõneks ajaks katkestada.

Ilmateenistus andis kogu Eestile teise taseme tormihoiatuse, mis tähendab, et ilm on ohtlik. Esineb tavatuid ilmastikunähtusi. Tuleb olla tähelepanelik ja jälgida pidevalt ilmaprognoosi.

Päästeamet tuletab meelde, et liikluses tuleb olla erakordselt ettevaatlik ning valmistuma peab ka võimalikeks elektri- ja veekatkestusteks.

Enne lumetormi tuleb päästeameti soovitusel varuda joogivett, toitu, patareisid ning küttepuid. Arvestama peab võimalike elektrikatkestustega, lae mobiiltelefon ja akupangad ning tangi auto.

Tormi ajal tuleb vältida väljas liikumist. Õueminekuks riietudes tuleb arvestada, et tuul teeb ilma veel külmemaks. Tuulise ilmaga pane selga rohkem riideid ja väldi liikumist puude all, sest oksad võivad tugeva tuulega murduda.

Võimalusel soovitab päästeamet vältida ka autoga sõitmist, eriti kõrvalteedel. Hädavajaliku sõidu korral tuleb kaasa võtta laetud mobiiltelefon ja akupangad, lumelabidas, soojad riided ja soe jook.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments