Kersti Kaljulaid: kes on tuulepargi vastu, tulgu Virtsu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

President Kersti Kaljulaid külastas neljapäeval Lihula mõisa. Arvo Tarmula
President Kersti Kaljulaid külastas neljapäeval Lihula mõisa ja Virtsu kooli. Arvo Tarmula

President Kersti Kaljulaid ütles neljapäeva õhtul Lääne Elule antud intervjuus, et Eestis ei pöörata tähelepanu regionaalarengule ja seetõttu annavad heitunud inimesed oma hääle paremäärmuslastele.

Kersti Kaljulaid, olete terve päeva Lääneranna vallas ringi käinud. Kas teid ka miski üllatas?

Tegelikult praegu üllatas mind Smart Rural 21 projekt, kuhu Virtsu on end murdnud, sest konkurss oli tihe ja projekt ei ole lihtne. Loogiliselt mõeldes on see täitsa õige, sest Virtsu on üks väheseid kompaktseid, üsna suure elanike arvuga, aga end külana defineerivaid asulaid Eestis – 500 elanikuga küla. (Smart Rural 21 on Euroopa Komisjoni rahastatud kahe ja poole aastane programm, mis toetab maakohtade arengut, projekti pääses 21 küla tervest EList – toim.) Muu ei ole mind üllatanud, on olnud positiivset äratundmist nagu näiteks kohalik ettevõte K.Met, kes leiab Lihula ja Virtsu vahelt üle 70 metallitöölise. Mitte ei leia, vaid ise koolitab, see on suur saavutus, aga mõnes mõttes on see ootuspärane, sest kõik maaettevõtjad on seda tüüpi. Neil kõigil oleks lihtsam pidada ettevõtet kusagil mujal, aga nad ei tee seda. Teevad siin.

Kas midagi on ka meelehärmi valmistanud?

Ei saa öelda, et oleks. Mul oli hea meel näha nii siin kui ka eelmistel päevadel Pärnumaal, et ühinenud piirkondade äärealad kirjeldavad oma edenemist läbi selle, et valdade liitumise eel olid nii- ja niisugused põhiliselt negatiivsed ootused, mis ei ole teoks saanud. Inimsed on mulle öelnud, et tegelikult on neile pööratud tähelepanu, et ressursid üle valla jagunevad ühtlaselt, et nad tunnevad end üha rohkem koos olevana. See on olnud positiivne.

Kohtume teiega Virtsu koolis, mille Lääneranna vallavalitsus tahab kahe aasta pärast sulgeda.

Me oleme vanas mõisatallis, mis on lipp lipi, lapp lapi peal vähehaaval kasvanud koolimajaks. Hoonel on kirju minevik ja teda ootab seiklusrikas tulevik, mis sisaldab enamat kui õppetöö.

Kuidas Eestis nii läinud on, et väikeste koolide pidamiseks ei ole enam raha?

Areng käib spiraali mööda. Liikumist on ka teistpidi. Olen lugenud kohalikest lehtedest mitut uudist, et lapsed ei mahu lasteaeda. 21. sajandi suurim rikkus on saastamata elukeskkond ja kindlasti jõuab see ka siia ühel hetkel kohale. Kui hooned on alles, siis saab nad jälle muuta koolideks ja lasteaedadeks. Selliseid muutusi oleme näinud ka suurtes linnades. Virtsus on inimesi, kes püüavad seda tsüklit kiirendada, et Virtsus oleks jälle inimestel rohkem tegemist. Optimism, mida täna kuulsin arenguseltsi liikmeilt, näitab, et kogukond ei heitu kohatisest tagasilangusest.

Ma ootasin, et te hakkate sõrme vibutama, et suurtes valdades…

Ma kunagi ei vasta teie ootustele.

…et suurtes valdades ei pöörata piisavalt tähelepanu väikestele koolidele.

Suuremas vallas toetub kohalik võim kohalike kogukondade aktivistidele, mittetulundusühingutele ja kolmandale sektorile. Kohalikud kogukonnad tunnevad tuge rohkem kui varem, sest ei ole enam dubleerimist väikese valla võimuga. Vallavalitsus toetub kogukondade aktiivile, sest kellelegi teisele ei ole toetuda, ei ole väikest kohalikku volikogu. Mingis mõttes on konkurents kohtades vähenenud ja külaseltsid ja muud sellised ettevõtmised tunnevad end natuke kindlamana suurtes kooslustes.

Läänemaa teise serva on plaanis ehitada suur tuulepark. Mis te ütlete Risti, Kuijõe, Piirsalu ja Seljaküla elanikele, kes protestivad oma kodu lähedale ehitatava tuulepargi vastu?

Tulge rääkige Virtsu elanikega. Ma just kuulsin arenguseltsi inimestega kohtudes, et nad on uhked selle üle, et tuul on uus põlevkivi ja nemad saavad sellest ka ressursitasu. Virtsu elanikud saavad oma projektidele seemneraha paljuski sellest, mis pea kohal vihiseb. Tulge rääkige Virtsu elanikega!

Suured tuulepargid peaksid asuma ennekõike meres. Eesti vajab umbes 2000 MW jagu tuuleparke, mis katavad nii Eesti energiatarbimise kui ka toodavad ekspordiks elektrit. Aga ka maatuulikuile on Eestis kohta. Virtsus on Eesti esimesed tuulikud ja Kukerannas on päris suur tuulepark. Siinsed inimesed on rahul, et tuulepark on siin, sest osa teenitavast tulust jõuab ka nendeni. Seda tõestab ka Virtsu vapi kavand, kus on veel taastamata vasall-linnuse torn ja tuulegeneraator. Sellise maailmaga on võimalik kohaneda.

Miks Läänemaa ja Pärnumaa piir teie jaoks tähtis ei ole?

Lääneranna valla elanikud on valdavalt öelnud, et see ei ole tähtis, sest piiriülene koostöö toimib väga hästi. Lääneranna valla elanikud on mulle peegeldanud, et tõmbekeskus on nende jaoks Pärnu, mitte Haapsalu. Pärnu võimalused on suuremad.

EKRE sai viimastel riigikogu valimistel Lääneranna vallas ligi 900 häält. Ma ilmselt ei liialda, kui ütlen, et EKRE pooldajate meelest te ei ole kõige õnnestunum president. Mis te ütlete neile?

Ma ei tee vahet inimesel ja inimesel, igal inimesel on õigus oma vaadetele. Klassikalises vaates olen mina rahvuskonservatiiv, aga kuidagi on Eesti poliitiline maastik minust veel rohkem paremale kihutanud. Ma arvan, et üks põhjus on see, et Eestis ei ole regionaalarengule tähelepanu pööratud. Ka praegu ei pöörata, vaatamata suurtele sõnadele. Kuidas siis ikkagi nii on, et võtame Tallinna välja ja ülejäänud Eesti on 55 protsenti ELi keskmisest SKTst per capita? See ju ei näita, et oleksime midagigi teinud selleks, et areng oleks tasakaalustatud. See on üks põhjus. Heitunud inimesed valivad neid, kes pakuvad lihtsaid lahendusi, ja heitunud inimesel ei ole aega tegeleda sellega, et lihtsad lahendused on enamasti valed.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Paar aastat tagasi sõites jahiga merel ööbisin Hulluta lahel ja kogemus oli vapustav-öö oli tuulevaikne ja tuulikud seisid aga hommikul tõusis tuul ning algas ebameeldiv undamine !Ei kujuta ette kui peaks pidevalt elama selle undamise tsoonis !

Coop
3 aastat tagasi

Ma ei loe kusagilt välja, et president oleks öelnud, et heitunud valijad annavad oma hääle paremäärmuslastele. Miks sa valetad, vasakäärmuslane Karnau?

Endine läänlane ...
3 aastat tagasi

Käisin vaatamas tuuleparki….enda lähedale ikka ei tahaks …vägev küll aga see madal hääl mida need tekitavad hakkab lõpuks närvidele …nagu mingi võnkkumine ….

Infraheli
3 aastat tagasi

mis muud.

Ûhed
3 aastat tagasi

loodavad ratsanikele, teised hobustele…

Norm
3 aastat tagasi

Üks selle projekti osa on ka Virtsu kool… Vallas ollakse nüüd dilemma otsas… Virtsu kooli sulgemine ei ole enam valla võimsuses.

...siis,
3 aastat tagasi
Reply to  Norm

ehk jääb kool alles kui libapresidendi kohale kutsume.

Nali
3 aastat tagasi
Reply to  Norm

Tundub, et kommentaar kutsub seadusi rikkuma ning kukutama põhiseaduslikku korda:) Ei ole siin riigil midagi kaasa rääkida ning kooli olemasolu otsustab ikka kohalik omavalitsus olenemata presidendi arusaamatust tegevusest sisepoliitikas.

2. kodanik
3 aastat tagasi

Ootan huviga presidendi Hiiumaa visiiti, kus ta saab kõneleda, et tuulikute koht on meres ja sellele järgnevaid kestvaid kiiduavaldusi.

Mnjah
3 aastat tagasi

Lugedes artikli algust ja lõppu siis saan aru, et kahepalgelisus ongi presidendi agenda. Tegelikult tuleks nüüd mõnel lugeda Põhiseadust ning võtta oma kantseleisse tööle õigusnõunik ja ühiskonnaarengu nõunik ning lõpetada otsene sekkumine sisepoliitikasse. Välispoliitikast ei tasu rääkidagi, üks lollus ajab teist taga. Eks Eesti kõige suurem probleem ongi inimlik lollus ja eredat näitet ei pea kaugelt otsima.

Marta
3 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Selle asemel, et vihast sülge pritsida ja demagoogitseda, räägi asjast!! Kust ilmnes artiklis presidendi kahepalgelisus?? Sekkumine sisepoliitikasse???
Presidendi ülesanne on poliitikuid kohatu ja väärkäitumise pärast korrale kutsuda ning neile meelde tuletada, milleks valitsus on ellu kutsutud!!
Hull on see, et president on sunnitud seda üldse tegema!!!
President teeb oma tööd kutsudes korrale valitsust, kes oma tööd kohe mitte ei tee!! Küsimus on hoopis, milline instants on kahepalgeline?! Ja õigusnõunikku vajavad ikka seaduseloojad, kes ei suuda ÜHTEGI põhiseadusele vastavat seadust luua… Aga jah – tark teab, mida räägib, rumal räägib, mida teab…

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Marta

Valdav enamus räägib sellest, mida teab, ka Teie, lugupeetud Marta! Mis me siis nüüd teeme?

Marta
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Juss – le –
Kummardan Teie teadmiste ees, mida valdav enamus räägib või teab! Minu eest ei maksa Teil sõna võtta… Suudan rääkida ise enda eest ja vastata, et tean, mida räägin.
Aga mida Te nüüd edasi teha kavatsete? Siin ei saa ma teid aidata. Selliseid otsuseid peaks vast ikka ise langetama. Teie teadmistega ei tohiks olla see probleem…

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Marta

Aitäh vastamast, abi ei vaja, sest olen saanud enamikule küsimustele vastused oma seitsmekümne elatud aasta jooksul! Edu Teile!

Parta
3 aastat tagasi
Reply to  juss

inimene õpib kogu elu, sureb aga ikka L….

Mnjah
3 aastat tagasi
Reply to  Marta

Funktsionaalset lugemisoskust ei ole antud kõigile, aga võiks omane olla küll, siis saaks teksti mõttest igaüks aru. Äkki siis sirvite ka Põhiseadust ja saate aru presidendi institutsiooni seaduslikust ülesandest. Eesti on parlamentaarne riik ning seda juhib valitsus, aga mitte määratud ametnik Kadriorus. Jäägu oma volikirjade vastuvõtmise ja seaduste väljakuulutamise juurde kui intelligents ning kantselei nõrk mehitatus muud ei võimalda.

Marta
3 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Mnjah – le – President ei juhi riiki, ega hakkagi juhtima. Nii näebki ette meie parlamentaarse riigi põhiseadus. Milles küsimus… Milles seisneb teie arust riigi juhtimine presidendi poolt?? Valitsuse tegevusele aga hinnangu andmine on tõesti presidendi ülesanne. Ja otse loomulikult on presidendi ülesanne välja kuulutada seadusi, millised on kooskõlas riigi põhiseadusega ja pädevad… Kas teie arvates oma tööd tehes seadust mitte rikkudes juhib riiki president?? Ei see on valitsuse töö!! Aga kuna meil on valitsus, mis ei tunne oma tööd ega ülesandeid, siis president on sunnitud seda valitsusele meelde tuletama… Põhiseadust võib lugeda iga kirjaoskaja, aga see ei tähenda, et… Loe rohkem »

Mnjah
3 aastat tagasi
Reply to  Marta

Loe ja imesta. Justament on Eestile vaja isakest või emakest, kes ütleb mis on õige mis väär, juhib kureparve ja leiab amforaid, õpetab kohalikke omavalitsusi. Ma arvan, et idapoolne presidendivärk ei ole küll nüüd väga demokraatlik, samas demokraatlikult valitud valitsuse seaduslik tegevus küll. Aga mis ikka ullikesega vaielda, õpetatud õigusteadlasena valdan teemat lihtsalt kordades rohkem, seega las rumalatele jäävad nende õigus.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Marta

Te Marta olete vist see nagu rahvas neid nimetab “salliv”, aga vihkamist pritsib nii palju välja, et ei jõua ära lugeda. Mida te valitsust kirute, parim kooslus üldse viimasel aastakümnel. Pealegi teie enda kaasmaalased on sinna inimesed valinud, see ei ole ise mittemillestki tekkinud.

Marta
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Jah, olen üldiselt üsna tolereeriv, aga lihtsalt ei suuda enam taluda labast presidendi tümitamist ja mõnitamist ilma ühegi konkreetse fakti ja põhjuseta. Ilma ühegi selgituseta – lihtsalt üldsõnalised väljamõeldud tänitused. Mitte ühtegi näidet ega fakti oma väidete tõestuseks… Ja kui küsimusi esitad, et inimene oma labast mõtet põhjendaks, siis tuleb hoopis uus üleolev targutus…
Mul ei ole midagi oma kaasmaalaste valikute vastu, aga siis kui esitad oma arvamusi ja väiteid, siis tuleks neid ka põhjendada ja tuua näiteid. Eriti, kui küsitakse…
Aga muidugi minu viga – ei saa ju oodata kelleltki mingit mõistlikku selgitust, kui puudub elemtaarne intellekt…

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Marta

Ma küsikski siis, et mida head on meie rahvale paraegune
presidendi ametikohustusi täitev persoon teinud!? Peale selle, et välismeedias käib mustamas meie inimeste poolt valitud valitsuserakondasid.Vot mina ka ei poolda teda, aga võibolla suudate mu veendumuse ümber lükata.

Marta
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Minu küsimus jälle on, et millal on meie president käinud mustamas meie valitsust? Või pean hoopis küsima, mida teie mustamiseks peate? Kas tegelikke fakte? Või hoopis, kui mingi inimene ei vasta teie ootustele, on ebasümpaatne ja näete tema hoiakutes, mida tahate või ei taha näha? Arvestades inimeste erinevusi (nt, kui kaua naerdakse presidenti tema nina!! või muu pärast “buratiinaks”?? On see normaalne? Või koguni olete mõjutatav avaliku valitseva tsensuuri suhtes? Sest fakt on see, et mina teid ümber veenma ei hakka kuna kõik teadaolev on kõigile kättesaadav. Küsimus on faktide teadmises, arusaamises ja nende tõlgendamises. Aga kõige enam segab objektiivsust… Loe rohkem »

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Marta

Vot see ongi suureks ohuks, et te veel ka rõhutate sõna KÕIKIDE õigused. Maailmas on palju näited, kus lodev eluviis ja kõikidele antud vabadus teha mida tahab on viinud rüüstamise ja vägivallani , kõige toorem näide on BLM, kus meilgi siin pealinnas üritasid mõned isikud midagi organiseerida.Ma ei saa aru inimestest, kes selliseid asju heaks kiidavad. Mis presidenti puutub, siis üks paljude seast näide on siin, kui muidu sõnu ei usu. Ajakiri Foreign Policy avaldas neljapäeval intervjuu president Kersti Kaljulaidiga, mis kandis pealkirja „Eesti võitleb oma valitud rassistidega“. Loos ei kutsu meie president EKRE poliitikuid küll otseselt rassistideks, kuid nendib,… Loe rohkem »

Marta
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Teie jaoks on oht, et KÕIKIDEL on õigused? Kelle siis teie õigustest ilma jätaksite??? Millisest demokraatiast te üldse räägite sellisel juhul??? Teie arust on rassism normaalne? Mitte, et see keelatud oleks, inimesel on õigus olla rassist, kui ta soovib, kuid siis tuleb leppida mitterassistide arvamusega ja vastuvõtta ka tagasiside. Aga seda ei ole õigus levitada, kui viha vähemuste vastu. Ja kas tahate vaielda, et Eestis ei ole teisest rahvusest inimesed vähemus? Või Eestis pole rassismi? Või mida veel teie teadmatus selles osas teile võimaldab? Igasuguste rüüstamiste ja ebaseaduslike ürituste ja tegevuste reguleerimiseks on seadused, mis kehtivad – vähemalt peaksid kehtima… Loe rohkem »

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Marta

Muide valge inimene ehk siis valge rass ongi vähemus. Infoks lihtsalt, aga jääme ootama edasist jututoa vestlust 😀

Marta
3 aastat tagasi
Reply to  Ahsoo

Pööran lihtsalt tähelepanu, et jutt käib hetkel Eestist.. 😉
Muidugi on igasugune info teretulnud, aga ainult see, mida toetab ametlik materjal. 🧐 Subjektiivset arvamust esitada kui faktiväidet on meelevaldne….

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Marta

ma tegelikult ei taha kuri olla, tahaks , et kõik oleks ju hästi. Mulle lihtsalt ei meeldi, et minu kodumaale tulevad elama kuskilt kaugelt maalt inimesed, kelledel meie kultuurist ja harjumustest-traditsioonidest täiesti ükskõik on ja omi nõudmisi hakkavad esitama (tõestuseks meie põhjanaabrid, kes nüüd hädas on). Meeldiks käia neil külas küll ja vaadata kuidas teisel pool maakera inimesed elavad ning tulla jälle koju tagasi, samamoodi ka nemad võiksid nii teha, igaüks oma kodus ikka. Siis teema vähemused, ehk mõtlesite pederaste nende all? Ka ei meeldi mulle, et korraldavad paraade ja propageerivad enda valitud minuarust natuke väärastunud elustiili, see kahjustab tegelikult… Loe rohkem »

Marta
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Aga teie olete tore ja mulle meeldite…😊😊 Kõik need mured ja hirmud on täiesti normaalsed ja põhjendatud… Muretsemine rahva, kui rahvuse ja Eesti, kui koduriigi kestma jäämise eest. Oma kodu ja esivanemate pärandit eest… Tegelikult on need mured omased kõigile eestlastele, kes armastavad oma maad ja kodu – poliitilistest vaadetest hoolimata… Mina isiklikult ei poolda mingit multikulti eluvormi ja soovin, et Eestile jääks tema ehedus… Aga samas peaks ka Eesti inimeste intellektuaalsus olema eneseväärikuse küsimus, sest väga raske on uhke olla riigi üle, kus mentaliteet on madal ja matslik… Kus pole enam vaimne suhtlemine võimalik… Kus pole võimalik tarkuse üle… Loe rohkem »

miks
3 aastat tagasi

kosmo-demjanskaja oma hoovi veel tuulikut püstitanud pole et seda imetleda

laks
3 aastat tagasi
Reply to  miks

Mina pole küll kuulnud, et keegi nii väga Virtsu tuuleparki kiidaks, välja arvatud need,kellele raha tasku tiksub- kas president kuulis nende kiitust?. Presidendi jutt tuuleparkidest loodusrikkase Läänemaale kõlab kui brüsseli esindaja jutt, mitte läänlaste soov. President võiks rääkida aatomijaamast, kui soovib kliimaneutraalsust, mitte toetada meie looduse kadumist ja tehnilist lagastamist.

Ah mis
3 aastat tagasi
Reply to  laks

Mis aatomijaamast, robotitega hakkame varsti seksima, sellest räägib