Kaja Kallas: Keskerakond kasutab poliitikas dopingut

Lääne Elu

info@le.ee

Kaja Kallas. Foto: Arvo Tarmula
Kaja Kallas. Foto: Arvo Tarmula

Poliitikat on alati ümbritsenud teatav umbusk, umbusk selle vastu, kuidas otsuseid tehakse, kes otsuseid teeb ja kes neid otsuseid mõjutavad. See on omamoodi paratamatu, sest see tuleneb ka erinevatest vaadetest, mis meil asjadele on. Kui oleks ainult üks vaade, siis oleks tegemist diktatuuriga ja seda me ju ka ei taha. Või vähemalt meie erakond ei taha.

Aga mida rohkem on kahtlusi selles, kuidas otsuseid tehakse, seda suurem on probleem riigi usaldusväärsusega. Demokraatia on ehitatud usaldusele. Kui usaldust otsuste tegemise vastu õõnestatakse, on see oht demokraatiale. Kui rahvas ei usu, et seadused ja otsused on vastu võetud läbipaistvalt, siis miks neid üldse peaks järgima? Meie kõigi, s.t meie kui poliitikute, kui riigikogu liikmete roll on hajutada umbusaldust otsuste tegemise protsesside vastu. Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) likvideerimise eelnõu tekitab kahtlusi paraku juurde.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni istungil küsisin eelnõu algataja esindajalt Kert Kingolt, millist probleemi selle seaduseelnõuga lahendatakse. Ta vastas, et ega probleemi ju tegelikult ei olegi, aga alati saab asju paremaks teha. Üldiselt peaks olema tuntud põhimõte, et ära mine parandama asju, mis töötavad. Ammugi ei saa parandamiseks pidada seda, kui järelevalvet tegev organisatsioon sootuks kaotatakse. Eelnõuga tahetakse anda ERJK ülesanded riigikontrollile. Samas, põhiseaduse 11. peatükk loetleb riigikontrolli ülesanded ning erakondade või teiste mittetulundusühingute järelevalvet selles loetelus ei ole. Seega tähendaks eelnõu vastuvõtmine järjekordselt põhiseadusega vastuollu minekut.
Riigikontrolör Janar Holm ütles põhiseaduskomisjoni istungil: sellise rolli andmine muudaks kardinaalselt riigikontrolli olemust, milleks neil ei ole ei tahet ega ka suutlikkust.

Jättes isegi selle kõrvale, imestan ma, et üks koalitsioonierakond, kes on pidevalt rääkinud süvariigist, ametnike parteist, kes riiki üle võtavad, tahab anda kontrolli poliitikute üle ametnike kätte. Jah, ERJKs on riigikogus esindatud erakondade esindajad, aga meil on erinevad huvid ja erinev maailmavaade ja see, et me oleme konkurendid, kes kõik võistlevad valijate südamete võitmise eest, panebki meid üksteise järele valvama. Mitte keegi meist ei soovi, et keegi võistleks sellel võistlusel dopinguga.

Paraku on üks mängija pidevalt dopinguga võistelnud, aga tänu ERJK tulemuslikule tööle ka pidevalt vahele jäänud ning saanud selle eest karistada. Selle asemel, et hakata treenima ja võistlema ausalt, otsustab dopinguga patustaja hoopis kontrolli likvideerida, sest tema käes on võim.

Pole juhus, et keset kriisiaega tuleb koalitsioon välja sellise eelnõuga ja peaministril on selle menetlemisega kiire. Nimelt on peaministrierakonnal oma rahaasjade uurimised pooleli ja uusi asju tuleb järjest peale. ERJK tegi 2017. aasta märtsis Keskerakonnale ettekirjutuse, mis komisjoni likvideerimisega osutuks tühiseks. 5. septembril 2019 karistati peaministrierakonda väikese trahviga tingimuslikult ja tingimus, et suuremat trahvi ei pöörata täitmisele, oli see, et Keskerakond ei pane aasta ja kuue kuu jooksul toime uut kuritegu.

Kõne riigikogus 1. juunil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
imelik
3 aastat tagasi

milleks ta pilte avaldada kogu aeg, kas see on mingi RATE lehekülg või anoreksikute reklaam

Einojah
3 aastat tagasi

Kaja imestab, et ERR on vait jäänud.. hahahahaaaa, polegi enam nii kallutatud, kui tahtis või!? Äkki ERR hakkab ka objektiivsemalt maailma uudiseid mitte kajastama, vaid edastama hoopis. Väheusutav unistus minu poolt, aga lootma peab!!!

Kohalik
3 aastat tagasi

Nii rumalad kommentaarid tekitavad küsimuse: Kuhu on kadunud mõtlemisvõime???

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Võibolla peaksite analüüsima, et kui enamuse kommentaarid tunduvad rumalad, siis äkki ser nii ei olego, vaiid hoopis ise olete!?

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Kas poleks aeg endal sul maailmas toimuvat ilma roosade prilliklaasideta vaatama hakata?

Martin
3 aastat tagasi

KaKa võiks oma suurt suud praegu kinni pidada. Ennem avalikustagu, kuhu papa Simon need kadunud 10 milli dollarit pani? Seda rahvas ei unusta ega andesta neile iialgi.

varga tütar
3 aastat tagasi

tuleb meile moraali lugema…

kas
3 aastat tagasi

tarbib midagi et eufoorias on

Agu
3 aastat tagasi

Jälle nutab.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Nutab või mitte, aga jutul on jumet!

Jumet
3 aastat tagasi
Reply to  juss

pole ei jutus ega näos millegipärast.

Tom
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Algab vaikne ajalooprügikasti kukkumine.endine suur reff.atso matsalu pühkis tolmu jalgadelt ja liitus hullemate tontidega.ekre peab ettevaatlik olema.igasuguseid reformitonte hakkavad uut erakonda otsima