Lihula hooldekodu läheb laustestimisele

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Eile testisid Qvalitase meedikud (kaitseülikondades) Lihula hooldekodu töötajaid ja elanikke. Andres Hion
Aprillis testisid Qvalitase meedikud (kaitseülikondades) Lihula hooldekodu töötajaid ja elanikke. Andres Hion

Lihula hooldekodu kõik hoolealused ja töötajad annavad koroonatesti, sest hooldekodu juhataja kordustest oli positiivne.

„Tuleb laustestimine homme või ülehomme, nii ruttu, kui Medicum jõuab,” ütles terviseameti Lääne regiooni juht Kadri Juhkami Lääne Elule.

Testida tuleb ligi 140 inimest. Seni kellelgi mingeid haigusnähtusid ei ole ilmnenud.

Kordustesti tulemused sai Lihula hooldekodu juhataja Vanda Birnbaum teada täna. Esimest korda andis ta positiivse koroonatesti reedel. Birnbaum arvas, et oli lihtsalt külma saanud, aga hooldekodu juhatajana otsustas end perearstile näidata ja see määrast talle testi.

Juhkami sõnul on nakkuse päritolu endiselt selgusetu – on see mõni hooldekodus töövestlusel käinud inimene või on nakkus mõnest haiglast.

„Ühtegi konkreetset allikat meil ei ole,” tunnistas Juhkam. „Kui testimise käigus tuvastame veel mõne nakatunu, siis on ehk võimalik täpsemalt uurida.”

Birnbaum ütles, et on alati maski ja kindaid kandnud – ka toidupoes. 29. aprillil tõi Birnbaum Tallinna haiglast Lihulasse ühe hoolealuse, 4. mail Pärnust teise.

„Mõlemal korral kandsin maski ja kindaid, personal, kes mulle hoolealused üle andis, kandis samuti maski ja kindaid,” ütles Birnbaum.

Mõlema hoolealuse koroonaproov oli negatiivne.

Negatiivsed olid ka nende nelja töötaja testid, kellega Birnbaum viimasel ajal on kokku puutunud. Sellele vaatamata pole nad esmaspäevast tööl käinud, on kodus karantiinis ja annavad lähipäevil kordustesti.

Birnbaumi sümptomid olid kinnine nina ja kerge kraapiv tunne kurgus. „Tänaseks on kurguvalu üle läinud. Nina on kinni, midagi muud ma ei tunne,” ütles Birnbaum.

Birnbaumi nakatumine on kohapel tekitanud segadust ja paanikat.

„On räägitud, et hooldekodu on koroonat täis, kaevatud, et hoolealused jalutavad Lihula peal ringi,” ütles Birnbaum. „See on täiesti vale. Eriolukorras pole keegi hooldekodu territooriumilt väljas käinud. Mina püsin kodus ja ausõna – kedagi ma sealt ei nakata.”

Teisalt on Birnbaum kogenud toetust. „Üks talunik tõi aia taha neli restitäit mune. Vallavanem helistas ja küsis, kas ta saab aidata,” ütles Birnbaum.

Esimest korda laustestiti Lihula hooldekodu elanikke ja töötajaid aprillis. Toona olid kõik testid negatiivsed.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lihulalane
3 aastat tagasi

Meie Vanda on siis ikka nii tähtis, et peab nime kirja panema. Umbes nagu Briti peaminister juba. Kas tõesti meie haiguslugu peab kõigile kohe netis nähtav olema! Kuidas nende isikuandmetega on? Ju ta ise oleks teatanud, kellele vaja. Kas kohtusse ei saa anda?

Mari
3 aastat tagasi

Pärnu haigla õendusosakonnast toodi ju Tammistesse ka koroona negatiivse testiga inimesega 🙁

Mari
3 aastat tagasi
Reply to  Mari

Äkki nedi inimesi ei tooks praegu haiglatest hooldelodudesse üle. On natuke kauem lihtsalt haiglas-tuleb odavam,kui terve hooldekodu ohtu panna.
Kes selle jama nüüd kinni maksab,kui hooldekodu inimesed surevad juhataja vea tõttu? Kas hr. Rosimannus maksab matusekulud ja valuraha?