Galerii: kaitseliitlased mälestasid märtsiküüditatuid vaikides

Ristil asetasid vaikides pärja kaitseliitlane Aksel Heidemann ja naiskodukaitsja Anne Rehkalt
Ristil asetasid vaikides pärja kaitseliitlane Aksel Heidemann ja naiskodukaitsja Anne Rehkalt

Haapsalus ja Ristil olid täna väga väikses seltskonnas märtsiküüditatute mälestamised.

Haapsalu toomkirikus algas küüditatute mälestamine kell 12.  Kuna paavst Franciscus ja Euroopa kirikute konverents olid kutsunud kolmapäeval palvetama ülemaailmse koroonapandeemia lõppemise eest, algas ka Haapsalus mälestuspalvus meieisapalvega. Terve kirik kajas palvest, mida lugesid piiskop Salumäe ja organist Lia Salumäe. Samal ajal kostis kellamäng õrnalt kirikusse.

Saalis kuulasid palvet Haapsalu linnapea Urmas Sukles ja Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus. Mõlemad mehed istusid esireas, kuid üks ühel, teine teisel pool vahekäiku.

„Mõtleme suurküüditamisele 71 aastat tagasi – inimesed aeti kodudest välja, kuid nüüd meie riigis ja Euroopas paneme hoopis inimestele südamele – püsige kodus, ärge minge välja,” rääkis piiskop Salumäe.

Pärast lühikest palvust ja ühe laulu laulmist läks Salumäe ristimiskabelisse, kus emaaltari ees oli valmispandud kaheksa küünalt, mida küüditatute mälestuseks süüdata. „Siin on küünlaid rohkem, aga paneme küünla ka nende eest, kes täna siin olla ei saa,” ütles Salumäe. Salumäe süütas kolm mälestusküünalt.

Pärast Salumäe küünalde asetamist tuli ristimiskabelisse Sukles, kes süütas vaikides kolm küünalt. Seejärel tuli kabelisse Parbus ja süütas viimased kaks küünalt.

Tund aega hiljem mälestasid kaitseliitlased märtsiküüditatuid Ristil. Eemalt parklast kõndisid distantsi hoides kaitseliitlane Aksel Heidemann, pärg käes, ja naiskodukaitsja Anne Rehkalt. Mõlemal olid meditsiinilised kaitsemaskid näo ees.

Vaikides jäid nad Risti mälestussamba all seisma, Heidemann asetas pärja juba vallavalitsuse pandud pärja kõrvale. Üks ühel, teine teisel pool mälestussamba all andsid nad au ja lahkusid samamoodi vaikides. Kaitseliidu pärjapanekut jäädvustas kaugemalt kaitseliitlane Hardi Rehkalt.

Õhtupoole asetavad Ristil pärja ka Eesi Memento Liidu esindajad.

Inimestel on soovitatud süüdata mälestuseks aknal küünal.

Malle-Liisa Raigla fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Väga
3 aastat tagasi

ilus ja mötlemapanev mälestusmärk.

Oli
3 aastat tagasi

Kaitseliitlane ja naiskodukaitsja mõlemad nakatunud? Maskid pidid olema ju nendel, kes nakkuse on saanud. Midagi valesti aru olen saanud või?

Jaan
3 aastat tagasi
Reply to  Oli

Need, kes haiged peavad olema kodus. Maski kaitsevõime on väike, ent mitte päris olematu.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Oli

Jah, sa saad asjadest väga valesti aru!

Oli
3 aastat tagasi
Reply to  juss

No aga siis maskid pähe ja kontserdile, milles probleem. Te ei paista ise ka kõige teravam pliiats oleva.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Oli

Mul naabrimees ka pisut lihne!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Kirurgilise maskiga kaitsed teisi, respiraatormaskiga ennast.
Kui soovid kaitsta ennast õhus olevate viiruste-bakterite eest, tuleks kasutada respiraatorit. Kui soovid aga kaitsta teisi enda viiruste-bakterite eest, tuleks kasutada kirurgilist maski.

Sass S
3 aastat tagasi
Reply to  Oli

Maskid on selleks et sa nina ei näpiks .