Lasteaiaõpetajad õppisid kuidas õues paremini õpetada

Lääne Elu

info@le.ee

Vanalinna lasteaia Tõrukese maja lapsed õues. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu Vanalinna lasteaedade töötajad õppisid kuidas õuesõpet oma töös paremini ära kasutada.

Just tänapäeva laste halvenenud tervis ja vähene liikumine on ajendanud lasteaiatöötaid otsima loomulikumaid õppimisviise, mis võimaldaks õppida „kogu kehaga“ ehk rakendades kõiki meeli: nägemine, kuulmine, kompimine, haistmine ja maitsmine. Kuna kaasaja lapsed liiguvad vähe, on õuesõpe hea võimalus laste tervise edendamisel.

4.-5. märtsil oli Haapsalu Vanalinna lasteaedade meeskonnale õpiüritus „Õu on lapse mängumaa ja mängu kaudu õpid ta!“, mis viidi läbi Euroopa Sotsiaalfondi toel. Projekti eestvedaja oli õppealajuhaja Merily Loderaud. Kahel koolituspäeval osales 41 töötajat lasteaia Päikesejänku ja Tõrukese majast.

Esimene koolituspäev oli teoreetiline ja selle eesmärk oli täiendada töötajate õuesõppealaseid teadmisi. Koolitajad Sirje ja Geor Aher MTÜ Koolitus ja Nõustamiskeskusest HARED tutvustasid, mis on õuesõpe, kuidas seda planeerida ning läbiviia.

Meeskonnatööna kaardistati oskused, mida soovitakse lastel õuesõppega kujundada, analüüsiti seni rakendatud õuesõppet ning tehti nimekiri õuesõppe paikadest Haapsalus ja selle lähiümbruses. Lasteaia õueala kõrval nimetati 72 põnevat paika, mida on väikese linna kohta väga palju.

Teine koolituspäev oli praktiline ja viis osalejad õue. Päev algas kell 8.30 Päikesejänku maja ees tervitusmänguga. Praktiline koolituspäev oli täis mitmesuguseid liikumis,- orienteerumis- ja otsimismänge. Eesmärk, saada loovaid ideid ja praktilisi kogemusi õuesõppe läbiviimise kohta, sai 100% täidetud. Õpetajate mõtted ja tunded peale praktilist koolituspäeva olid väga positiivsed. Saadi palju uusi ja põnevaid teadmisi ja oskusi, mida oma igapäevatöös rakendada. Saadi väga palju praktilisi ideid, mida lastega õues teha ja see julgustab õpetajaid edaspidi õues aktiivsemalt õppetegevusi läbi viima.

Kahe koolituspäeva tulemusel sõnastasime Haapsalu Vanalinna lasteaia õuesõppe põhimõtted: tegevusi, mida saab õues teha, teeme õues; innustame lapsi initsiatiivi näitama, ise toime tulema; tegevuste läbiviimisel arvestame võimalikult palju laste soovidega; teeme vähemalt kaks korda kuus õppekäike; innustame kolleege endaga õuesõppel koostööd tegema; maist oktoobrini sööme ilusa ilmaga vahepala õues.

Tulevikueesmärk on mõlemas lasteaia majas luua õuesõppe mängude ja vahendite kogu, millesse panustab iga lasteaia töötaja. Koos lastevanemate ja omavalitsusega soovime muuta oma õuealad atraktiivsemaks ja turvalisemaks.

Soovime, et õues õppimise muutuks meie lasteaiaelu igapäevaseks loomulikuks osaks, sest loodus ruumina pakub teadmisi, tundeid ja vaimustust.

Täname lapsevanemaid, kes leidsid nendel päevadel võimaluse lapsega koju jääda ning eriline tänu nendele vanematele, kes tulid rühmadesse ning veetsidki kaks päeva õpetaja või õpetaja abi rollis. Tänu teile sai koolitusel osaleda kogu meie personal.

Merily Loderaud

Vanalinna Lasteaia õppealajuhataja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments