Rahvas on rääkinud: promenaad pikenegu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu rannapromenaad. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu rannapromenaad. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu elanikud tahavad jätkuvalt, et rannapromenaad ehitataks välja nii, nagu see plaanis oli, selgub järgmise aasta kaasava eelarve hääletusest.

Kolmapäeva õhtuks juhtis rannapromenaadi pikendamise ettepanek teiste ees pika puuga. Keskööks, mil hääletamine lukku läks, oli seis järgmine: rannapromenaadi pikendamine kuni jahisadamani sai 145 häält, Jõõdre küla mänguväljak järgmisena 118 häält.

2020. aasta kaasava eelarve hääletus lõppes rannapromenaadi pikenduse võiduga.

Maapiirkonna kahe ettepaneku osas käis väga tugev rebimine. Kui kuni lõpusirgeni oli maapiirkonna kindel liider Herjavasse Pleesi teele tänavavalgustite paigaldamine, toimus sõna otseses mõttes üleöö Jõõdre küla rahva mobiliseerimine, sest seni oli mänguväljaku häältesaak tagasihoidlik. Herjava küla jäi lõpuks 96 toetushäälega teisele kohale.
„Inimesed on aktiivsed ja hääletanute arvu vaadates võib öelda, et mõlemad kaasavasse eelarvesse esitatud ettepanekud on saanud väga tugevat toetust ja inimestele olulised,“ ütles Haapsalu linna avalike suhete spetsialist Tõnu Parbus kolmapäeva õhtul.

Kaasa eelarve rahvahääletus on aastate lõikes tõesti kaasanud aina rohkem Haapsalu elanikke, kuigi osalusprotsent on jätkuvalt tagasihoidlik. Sel aastal andis 461 inimest kokku 621 häält, möödunud aastal andis 330 inimest 425 häält ja ülemöödunud aastal 205 inimest 249 häält, selgus linnavalitsuse antud statistikast.

Mis edasi saab?

Linn tellib nüüd promenaadi pikenduse projekti. Summa, mis ületab 20 000 eurot, on nõus projekteerimisel enda peale võtma Rannarootsi muuseum. Kui projekt valmis, on võimalik saada hinnang eeldatava ehitushinna osas. Peale seda saab otsida võimalusi projektiks,“ selgitas asjade käiku Parbus.

Vaadates möödunud aastate kaasava eelarve hääletusele jõudnud ettepanekuid, mis ei ole võitnud, võib Parbuse sõnul öelda, et suur osa nendest on tänaseks ikkagi ära tehtud. „See tähendab, et isegi kui esitatud ettepanek ei võida, on tegemist indikatsiooniga, et esitatud ettepanek on rahvale oluline ja sellega tuleb tegeleda,“ märkis Parbus.

Kahel korral on kaasava eelarve võitnud ettepanek teha käimiskõlbulikuks Metsa tänava kõnniteed. Kaasava eelarve raha eest on välja ehitatud ka kultuurikeskuse ees olev pandus koos haljastusega.

2020. aasta kaasava eelarve lõpphääletusele pääses 11 ettepanekut. Iga Haapsalu kodanik sai hääle anda kuni kolmele ettepanekule.

Kaasava eelarve ettepanekud on jagatud kahe piirkonna vahel: Haapsalu linnaline piirkond koos Uuemõisa ja Paralepaga saab 20 000 eurot ja endine Ridala vald 10 000 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
WC külastaja
4 aastat tagasi

Naljakoht! Kas te tahate nüüd öelda, et linnuse WC jääbki ootama paremaid aegu, kuna rahvas oma häält sellele ei andnud? Kui nii, siis võiks linnapea käia kordki selles WC-s ja seejärel VABATAHTLIKULT oma ameti maha panema.

Ain
4 aastat tagasi

Väga hea!

nimi
4 aastat tagasi

No eks arvata oli, et endise Ridala valla külad suurlinna Haapsalu vastu ei saa. Siin oelks pidanud olema 2 hääletust. Linnahääletus ja endise Ridala valla külade omavaheline hääletamine. Aga no eks seda oli ju teada, et linnaga liitudes ei ole maamatsid enam olulised.

Kodanik2
4 aastat tagasi
Reply to  nimi

Oligi ju kaks hääletust.
Jõõdre saab oma mänguväljaku 10k eest.
Idiootidel ikka ei ole lõppu. Ja sellised lõugavadki kõige valjemini siin kommentaariumis.

\"\'Kallid kaasmaalased!\"\'
4 aastat tagasi

Vot,selles ongi probleem ,et see rannapromenaad ,ei jätku sealt kus see pooleli on(Promenaadi hotelli juurest,)kus see pooleli jäi!!! vaid Rannarootsi muuseumi hoovist(seal ongi see n.ö. isiklik huvi,…”kogu usk ja lootsu”) ja sellel ei näe ma mingisugust mõtet,sest sadama tänava uue arenduse kortermaja paadisilla eest ja vana “KEKI”jahisadama ümbert,ei tule (n.ö Põhjamaade Veneetsiaks nimetatud promenaad ) kunagi läb,
kodanikud arvasid ,et sealt eest saab läbijalutada aga ,EI

lugeja
4 aastat tagasi

Mis see Promenaadi pikendus on? Promenaadi hotelli otsast kuni Sadama tn ridaelamu otsani, sadakond meetrit. Miks ma peaksin seal jalutama hakkama?

linnakodanik
4 aastat tagasi

Ma ei saa aru sellisest rahva lollitamisest linnavalitsuse poolt. Kaasav eelarve, see peaks olema midagi seesugust uudset ja nähtavat, mis rikastaks järgmisel aastal linnaruumi. Selge, et 20 000 euroga ei saa teha midagi suurt silmailule, aga midagi ikka. Absurd on see, et linnavalitsus valis välja kaasava eelarve hääletusele promenaadi ehituse, aru andmata, et see ei valmi 2020. aastal. Linnavalitsus peaks lõpetama seesuguse komejandi. Suklese meeskonna võimetust näitab seegi, et 2019 kaasava eelarve rahad on kulutamata. Ei saa nõustuda linnavalitsuse avaliku suhete spetsialisti väitega, et kahel korral on kaasava eelarve eest tehtud käimiskõlblikuks Metsa tänava kõnniteed. No ei ole ju tehtud?… Loe rohkem »

kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  linnakodanik

Väga õige jutt. Inimesed on ikka täitsa lollid.

misasja
4 aastat tagasi
Reply to  linnakodanik

kead see huvitab, mida sa siin kirjutad. Minie homme linnavalitsuse ukse taha ja räägi oma mõtetest.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  linnakodanik

Linnavalitsuses pole ju avaliku suhete spetsialisti! Kui linnapea suuvoodrit(papagoi) spetsialistiks pidada….

helve
4 aastat tagasi

No volikoguliikmetele meeldib ju eelkõige endale meeldida. Eeskuju peab võtme Tiit Moorist kellele eurorahade eest on isegi õue linnavalgustuse alla pandud, Suklese äridega on ju sama lugu. Aga kodanikele makstakse sandi kopikaid irvitatakse ja mõnitatakse.

Ain
4 aastat tagasi
Reply to  helve

miks te neid fakte mida teate ei saada ametliku kirjana ministeeriumisse? Saaks korra majja ju!? Pole fakte vä? Arvamused aint vist

Tsirkus
4 aastat tagasi

Allegrii, ca. Linna 15000 elanikust võttis hääletusest osa ca.500 inimest ja selle alusel siis otsustatakse, kolmveerandil linnarahvast pole arvutit ja LE tellijaid on käputäis. Vajalikku tänavavalgustust ei peeta millekski, samuti nagu Jõõdre mänguväljakut, las maamatsid elavad pimeduses ja oma toanurgas. Häbi,linnarahva muredest on teil poh.i, peaasi, et mõnele põdrale meeldida saab.

Majaomanik
4 aastat tagasi
Reply to  Tsirkus

Mõned täpsustused: Suur Haapsalus on 13400 elanikku,internetiühendus on Eestis 88 % elanikest.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Mida teha netiühendusega, kui arvutit pole? Ja see 88 prossa on ju statistika! Samamoodi on ju terve Eesti kaetud mobiililileviga! IRW

püüdlema peab
4 aastat tagasi
Reply to  Tsirkus

Mõistetamatuks jääb, milliseid põtru Sa näed seal ringi kolamas? Mina näen igapäevaselt seal jalutajaid lastega, vankritega, liikumispuuetega inimesi, vanureid ja turiste.. Tule vaata ja näed – pikendus tuleks linnale kindlasti kasuks. Kasutust sellel on palju, rääkimata kuvandist ja silmailust. Hea idee. Keegi ei loodagi, et selle 20000 euroga tehtud saaks, pole väidetudki nii. Projektist saab alustada ja siis selgub juba paljugi võimaluste kohta. Merelinnale vajalik objekt.