Galerii: Vanalinna poe hoovist jookseb läbi iidne linnamüür

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 26

Anton Pärn leidis Vanalinna poe tagant kunagise linnamüüri. Arvo Tarmula

Arheoloogilistel kaevamistel Coopi Vanalinna poe taguses hoovis leiti just see, mida muuseumi juht Anton Pärn arvas seal olevat – jupp 15. sajandil ehitatud linnamüüri.

Kaevamine võeti ette seepärast, et krundi omanik Haapsalu tarbijate ühistu hakkab sinna ehitama ridaelamut. Juba suvel oli teada, et enne kui ehituse tarbeks kopa maasse saab lüüa, tuleb sündmuskohale muinsuskaitseamet ja ajaloolased.

Haapsalu ja Läänemaa Muuseumide juht Anton Pärn tegeleb juba aastaid Haapsalu linnamüüri otsingute ja kaardistamisega. Ka seekord ei vedanud vaist teda alt – hiiglaslikud maakivid tulid välja täpselt sealt, kus oodatud.

„Tegemist on linnamüüri maakividest vundamendiga, mis on 2,8 meetrit lai. Selle peale oli laotud paekividest müür, mille kive on hilisemal ajal ära muude ehitiste jaoks ära kasutatud, näiteks hoovipealse maja vundamendiks,“ selgitas Pärn.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Riina
4 aastat tagasi

Tore teada, aga kus on galerii