Jaanus Ratas: kui kaua võib valede peal liugu lasta?

Jaanus Ratas. Foto. Urmas Lauri
Jaanus Ratas. Foto. Urmas Lauri

Käimas on tänase valitsuskoalitsiooni esimese eelarve menetlemine, kust me saame teada, kas valimislubadused, koalitsioonilepe ja tegelikkus ka omavahel seotud on. Oma eelmisel võimuperioodil suutis Keskerakond täita eakatele suunatud lubadustest 5,5% ehk 9st lubadusest 0,5. Tänaseks on selge, et Keskerakond jätkab kahjuks oma lubaduste täitmisel efektiivsusega samal, nullilähedasel kursil. Tekib vaid küsimus, et miks lubada asju, millesse ka ise ei usuta?

Mäletan selgelt, et Keskerakond lubas märtsikuiste valimiste eel tõsta erakorraliselt pensione 100 euro võrra ning pensionäride tulumaksuvabastust 250 euro võrra 750 euroni. Ei, need ei olnud ainukesed lubadused väärika vanaduspõlve pidamiseks eakatele, need oli kaks esimest kaheteistkümnest ehk ambitsioonid olid suured. Vaadates aga otsa järgmise aasta eelarvele võib järeldada, et eelkõige oli ambitsiooni tegeleda teadliku valetamisega. Kuidas muidu seletada olukorda, kus tänane peaministripartei, kes räägib raha puudusest, ei teadnud riigi rahanduse seisu enne valimisi, olles ka tol ajal peaministrierakond? Tulumaksuvaba pensioni ja kahekordset pensioni lubas ka EKRE ja sealjuures ütles erakonna esimees, et riigil on raha nii palju, et küsimused katteallikatest on täiesti kohatud!

Keskmine vanaduspension tõuseb tuleval aastal 45 eurot, millest 38 eurot moodustab indekseerimise tulemusel iga-aastane tõus ning 7 eurot erakorraline tõus. Võiks ju öelda, et abiks on ka see 7 lisaeurot igal kuul, aga täiesti on unustatud teine suur lubadus, suurem tulumaksuvabastus pensionitele. Keskmine pension kasvab järgmine aasta 528 eurole ja see tähendab, et üle 500 euro saavad pensionärid hakkavad ka tulumaksu maksma, mis sööb erakorralise tõusu peaaegu olematuks. Keskmise pensioni saajal jääb erakorralisest tõusust alles 1,4 eurot. On arusaamatu, kui kergekäeliselt suhtub jätkuvalt tänane peaministrierakond oma valimislubadustesse, vaatamata sellele kui hapratele alustele on kogu lagunev valitsus üles ehitatud, eesmärk saab siin jätkuvalt olla vaid oma isiklike ametipostide säilitamine.

Kui palju aga oleks pidanud pensionid tõusma 2020. aastal, et täita lubadust? Kui indekseerimise käigus tõuseb kesmine pension 38 eurot, siis erakorraliselt tulnuks lisada 62 eurot, millest reaalsusesse on jõudmas 13% ulatuses lubaduse täitmine 7 euro näol, ilmselgelt ei oleks tohtinud seejuures ära unustada maksuvabastuse tõusu, et pensioni kasv jõuaks riigi rahakoti asemel eakatele. Kuna reaalne erakorraline tõus peale tulumaksu kohustuse mahaarvamist jääb keskmise pensioni saajale 1,4 eurot, siis lihtne arvutus näitab, et 62 eurost 1,4 on peaaegu 2,3%. Kurb tõdeda, aga see on tulemusprotsent, millega suudab „hiilata“ jõuga valitsusjuhiks trüginud erakond.

Tänane valitsus on esimene, kes läheb tulumaksuga maksustama juba keskmist pensionisaajat. Eelkõige näitab see olukorda riigi rahakotis ning valitsuse oskamatust sellega ümber käia. Pensionitõusu kattevarjus hakkavad 200 000 eakat riigi rahakoti täiendamiseks tagasi maksma tulumaksu, arusaamatult vastutustundetu tegu. Kui varasemalt tõime eakate puhul välja probleemi eelmise valitsuse poolt kehtestatud maksusüsteemiga seoses töötavate pensionäridega, keda hakata ebaõiglaselt suurelt maksustama, siis tänane valitsus on pistnud käe veelgi sügavamale pensionäride rahakotti, et toota tulu riigikassasse.

Mis oleks lahendus? Kui lubati õiglast riiki kõigile, siis oleks õiglane esmajärjekorras vabastada keskmine pension tulumaksust, et pensioni tõusust saaks reaalset kasu ka pensionär, mitte ainult riigi rahakott. Ühtlasi oleks see lisamotivaatoriks pensionäridel jätkata tööturul, et võimalusel teenida pensionilisa. Tänane tulumaksusüsteem neelab aga töötaval pensionäridel sedavõrd suure osa sissetulekutest, et loobutakse palgatööst, kuna kasutegur on sedavõrd kasin. Olukord, kus meie riik vaevleb tööpuuduses ning eakad ei suple kaugeltki mitte rahas, on tänase valitsuse sammud erakordselt julmad ning ettearvamatud tuleviku osas. Ei saa enam öelda, et latt on madalaks lastud – latt on prantsatanud hooga vastu maad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mäletan
4 aastat tagasi

Et, Ansip lubas pensionid kahekordistada

Tölpa
4 aastat tagasi

Nagu selgus, 17 aastat

Viies ratas..
4 aastat tagasi

Teie, hr Ratas ärge tehke nägu, et pensioniteema Teile jubedalt korda läheb! Ei kõla usutavalt..Pensonärid ise ei muretsegi pensioni pärast nii palju, kui nüüd järsku reformierakond. Usume me jah!

2. kodanik
4 aastat tagasi

17 aastat?

Käbi
4 aastat tagasi

Oravad lubasid ammu viie rikkama riigi hulka meid….

Kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Käbi

Oravad lubasid 15 aastaga aastal 2007 ehk aastaks 2022, peab jälle tõdema, et oravate vastased pole just kõige teravamad pliiatsid

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Märtsis 2006 oli kindlasti juba see retoorika. Ainult poolteist aastat veel oodata….

keeniused
4 aastat tagasi

“Keskmise pensioni saajal jääb erakorralisest tõusust alles 1,4 eurot.” See väide on vale! Sest 7 eurost 20% tulumaksu on 1,40€, ülejäänud 5,60€ jääb ikka endale. Keskmine pension olnuks ilma erakorralise pensionitõusuta 521€. Sellest 21€ läinuks tulumaksu arvestusse – maha võetakse 4,20€ (see on 20% 21st), pensionär saanuks kätte 516,80€. Et aga pensioni erakorraliselt tõstetakse 7€ võrra, siis on keskmine pension 528€. 28€ läheb tulumaksu arvestusse, maha arvestatakse 5,60€ (see on 20% 28st), pensionär saab kätte 522,40€. Et siis ikka 5,60€ rohkem kui ilma erakorralise tõusuta saanuks (522,40 – 516,80 = 5,60). Aga kust tuleb see müstiline 1,40€ vahe? Lihtne! Nagu… Loe rohkem »

Küsimus
4 aastat tagasi

Kas meil on valimised tulemas või kes see Ratas üldse on?

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

See on Ratase vend!

Mare
4 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

Kes, kes – tühi koht!!! Ta jutt on pikk ja segane
ja nagu reffidel ka sogane.

jah
4 aastat tagasi

Hoopis teine teema on see, et pension võiks olla üleni tulumaksuvaba. Sellega olen küll nõus.

Mari
4 aastat tagasi
Reply to  jah

Aga 500 ongi ju tulumaksuvaba. See mis üle natuke maksta, mõni mõis. Kisa aga rohkem kui rubla eest. Reformi komme tühjast tüli tõsta.

Jürgen
4 aastat tagasi

Ää kaaguta