Haapsalu reovesi jääb kuuel kuul aastast puhastamata

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu veevärgi reoveepuhasti juhataja Ando Laanesoo võtab veeproovi kohast, kust puhastatud vesi Tagalahte läheb. Urmas Lauri

Haapsalu veevärgi reoveepuhasti juhataja Ando Laanesoo võtab veeproovi kohast, kust puhastatud vesi Tagalahte läheb. Urmas Lauri

Umbes kuuel kuul aastast, mil temperatuur on alla 12 kraadi, ei tööta Haapsalu reoveepuhasti korralikult, mistõttu linna solk toidab endist viisi Tagalahte lämmatava pilliroo vohamist.

„Kui heitvesi oleks piirnormidele vastav, siis oleks aastane lämmastikukogus, mis lahte siseneb, umbes 800 kg võrra väiksem,” ütles Tartu ülikooli keskkonnatehnoloogia teadur Kuno Kasak Lääne Elule.

Haapsalu Tagalaht on Eesti kõige halvemas seisus veekogu. Selle üks põhjus on liiga palju toitaineid, sh lämmastikku ja fosforit vees. Laht on madal ja roostikku kasvanud ning kõik ained, mis sinna satuvad, jäävad paigale ega haju. Lämmastik ja fosfor soodustavad vetikate jm taimede kasvu ning hoogustavad kinnikasvamist.

Haapsalu reoveepuhastist väljuvale veele on kehtestatud normid, millele heitvesi aga ei vasta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ära
4 aastat tagasi

Mudapealinnast pasapealinnaks

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Haapsalu tagalahe seisukord hakkas halvenema järsult seitsmekümnendatel ja pärast üheksakümnendat tundus tempo järsult kiirenevat.Kui 1960.a. aastal tagalahes roogu peaaegu ei kasvanud,olid ainult kõrkjad siis tänaseks on nii tagalahes kui ka Paralepa rannas kõrkjad kadunud.
Kõik need väljapakutud ettevõtmised vee tsirkulatsiooni tekitamiseks on ca 25 aastat hiljaks jäänud ja ega see munemine pole lõppenud ! 20 aasta pärast on odavam ehitada sügavveelask kaugele suurde merre,Tagalaht aga ära täita !
Ehitame raudtee aga kes tahab siia reostatud mere äärde
sõita ? Soomlased pole veel ärajäganud,et see tervislik Haapsalu muda on läbiimbunud fekaalidest !

Teadlik
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Kas see et Sutlepa meri on kokku kuivanud ka veevärgi süü-? Looduses toimuvad omad protsessid mida inimene eriti ei mõjuta.

eks
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

sul on õigus küll , olen näinud kuidas junnid ujuvad aafrika rannas , jälk

Vambola
4 aastat tagasi

Ja Tallinnas vesi+kanal detsembrist 2x odavam,kui Haapsalus!!!

Teadlik
4 aastat tagasi

Tegelikult on see pastakast välja imetud probleem, tundub et ajakirjanik on kallutatud.Pilliroog kasvab seal ka kus reostus puudub.

normaalsed normid
4 aastat tagasi
Reply to  Teadlik

@Teadlik: sinu kommentaar on sulaselge teadlik jama! Kellel nina ja silmad vähegi peas see on haistnud ja näinud, et Tagalahes loksub sulaselge solk ja see on nii aastaid olnud – kiitus ajakirjanikele, et lõpuks ometi jõuab see probleem laiema avalikkuse ette. Pilloroog pillirooks – vaata milline laht välja näeb, eriti kevadel kui jää läheb ning avamerelt ei ole veel lääne- ja edelatuultega värsket vett sisse tulnud: PRUUN ja VAHUTAV. Selleks, et arusaada, et lahes loksub sitt ei ole vaja proove võtta. Lihtsalt aastaid on suudetud hämada, aga ehk avalikkuse tähelepanu siis vähemalt teeb sellele mõisaköie lohistamisele lõpu. Ausalt öelda on… Loe rohkem »

Eriti
4 aastat tagasi

Need ülemuste kastikad, nendega nad transpordivad seda pidevalt haisevad lebra vist linnast välja suvilasse.

Tramp
4 aastat tagasi

Jah, meie maksudest makstakse riigipalgalistele palka. On meil igasuguseid keskkonnaga tegelejaid- keskkonnaamet, keskkonnainspektsioon, tervisekaitse – saavad palka ja reostus muudkui jätkub. Aga kui on vaja konnakesi üle maantee aidata, väikese toidukoha pidajat kottida, talunikku igasuguste proovidega kägistada, on ametnikud kohe hakkamas. Aga suuremat sorti reostus muidugi ei vääri nende tähelepanu.

Vasja Vase tänavalt
4 aastat tagasi

Ma mäletan, et noored ja tublid mehed linna eesotsas võtsid eelmisel sajandil 6 miljonit dollarit laenu veepuhastusjaama ehitamiseks. Olla saanud üks Euroopa kaasaegsemaid sel ajal.
Nüüd siis selgub, et 6 milli vastu maad ja kasu ei miskit. Dollarilaenu kõrged intressid lisaks makstud. Ei muutu see käekiri kuidagi, kui tänasele päevale mõelda.

Asunik
4 aastat tagasi
Pole ime
4 aastat tagasi

Kui suvalised parteilased asutust juhivad

Jah
4 aastat tagasi

Aga raha rahvalt ei häbeneta küsida

Rein
4 aastat tagasi

Appi!!! See on sigadus kuubis. Kuulge keskkonnakaitsjad, linnaisad, valitsejad ja muud otsustajad, võtke oma südametunnistust taskust välja ja päästke Tagalaht meie järeltulijatele!

Karl
2 aastat tagasi
Reply to  Rein

Tere, kui vaadata Tagalahe olukorra parandamiseks esitatud erinevaid variante, siis ainus reaalne lahendus olemasoleva olukorra parendamiseks on uurida mereteadlastelt põhiliste merevee hoovuste suunda ja reoveepuhastist väljuv heitvesi pumbata sinna kus valitsevad hoovused selle laiali hajutaksid (näiteks Vormsi taha). Kuna Euroopa Liidu rahasid enam põhiliselt ei tule (eesti on jõudnud mitteabivajajate riikide hulka) siis seda torustikku (kaks survetoru diameetriga 500mm) saab ehitada ainult vee- ja kanaliteenuse hinda tõstes. Täna Haapsalu linna reoveepuhastist väljuv heitvesi vastab keskkonnaameti poolt kehtestatud normidele hõljuvaine, orgaanilise aine, fosfori ja lämmastiku osas. Reoveepuhastil on asjalik ja kogenud juht – ametlikult on kõik korras. Probleem on ainult suublas… Loe rohkem »