Ilmateenistus hoiatab tormi eest

Ilmateenistuse tormikaart. Foto: Ilmateenistus
Ilmateenistuse tormikaart. Foto: Ilmateenistus

1. oktoobril pärast keskööd tugevneb Lääne-Eesti saartest edela- ja läänetuul, vastu hommikut ulatuvad sisemaal tuulepuhangud 15, saartel ja rannikul 23 m/s. Hommikul jätkub tuule tugevnemine, päeval on sisemaal puhanguid 15-18, saartel ja rannikul tõuseb 14-17, puhanguti kuni 25 m/s.

Vastu hommikut tugevneb Läänemaal edela- ja läänetuul 15 m/s, rannikul puhanguti 20 m/s. Päeva jooksul tugevneb edela- ja läänetuul 15-17 m/s, rannikul puhanguti kuni 25 m/s.

Esimese taseme hoiatuse on saanud kogu Eesti. Rannikualal on teise astme hoiatus, mis tähendab, et ilmastikuolud on tavatud. Inimesed peavad olema tähelepanelikud ja jälgima ilmaprognoosi.

Päästeamet soovitab kõikidel inimestel läbi mõelda, kas nemad ja nende kodu on valmis olukorraks, kus õues möllavad marutuuled ning elekter võib ära minna. Enamasti ei tule torm ootamatult, et selleks valmistuda ei jõuaks, seetõttu oleks hea laadida täis mobiiltelefonide akud, võimalusel ka akupank. Samuti võiks olla kodus varuks alati joogivett ja toitu.

Tormi ajal soovitab Päästeamet:

  • Tugevama tormi ajal võiks pigem olla siseruumides ning hoida toas ka lemmikloomad.
  • Elektriseadmed vooluvõrgust välja võtta juhuks kui torm peaks nt öösel ootamatult tugevema. Samuti soovitame pikemaks ajaks kodust lahkudes elektriseadmed vooluvõrgust välja võtta.
  • Elektrikatkestuse korral kasuta valgusallikana pigem patareidel töötavat taskulampi, mitte küünlaid.
  • Kui elekter ära läheb, teavita sellest ka elektriettevõtteid.
  • Väldi kütmist – korsten võib tugeva tuule tõttu tagurpidi käima hakata, st et kui tuul on väga suur võib see kaaluda üle korstna tavapärase tõmbe.
  • Jälgida infokanaleid täiendavate prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks: raadio, internet jms
  • Tunne huvi, kas sinu tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras
  • Pargi sõiduk lagedale või garaaži, kindlasti mitte suurte puude alla.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments