Haapsalu ja Tallinna lasteaiatasud võrdsustuvad

Kahe lasteaialapse ema Marju Tamm arvas, et kui kohatasu tõuseb igal aastal, on vanematel seda raske maksta. Urmas Lauri

Kahe lasteaialapse ema Marju Tamm arvas, et kui kohatasu tõuseb igal aastal, on vanematel seda raske maksta. Urmas Lauri

Haapsalu linnavalitsus tahab hakata lasteaiatasu igal aastal tõstma ja ka kavatseb selle ühtlasi siduda alampalgaga. Kui tulumaksutagastus maha arvata, siis lasteaiatasu võrdsustub Tallinnaga.

Praegu tuleb lapsevanemal maksta lasteaia osalustasu Haapsalus 24 eurot ja Ridala vallas 15 eurot. Sellele lisandub toiduraha, mis on enamikes lasteaedades 1 euro ja 40 senti päevas. Kuna toiduraha maksumuse kehtestab lasteaia hoolekogu, siis mõnes lasteaias on tasu 1 euro ja 30 senti.

2021. aasta lõpuks lasteaiatasu Haapsalus ja Ridalas võrdsustub. Nii hakkab lasteaiatasu mõlemas piirkonnas edaspidi tõusma astmeliselt – järgmisel aastal tuleb Haapsalus maksta 5 ja Ridalas 4 protsenti alampalgast, 2021. aastal Haapsalus 5,5 ja Ridalas 5 protsenti alampalgast ning 2022. aastal mõlemas piirkonnas 6 protsenti alampalgast.

Nii tõuseb järgmisest aastast lasteaiatasu Haapsalus 27 euroni ja Ridala lasteaedades 22 euroni. Praegu pole veel teada, kui suur on tuleva aasta alampalk, sest ametiühingud ja tööandjad alles vaidlevad selle üle. Kui tuleva aasta alampalk on seni arutluse all olnud  578 eurot, siis tuleb lasteaiatasu 2021. aastal Haapsalus 32 ja Ridalas 29 eurot kuus. Kui alampalk tuleb suurem, siis on vastavalt suurem ka kohatasu, sest Haapsalu volikogu seob eeloleval reedel tehtava otsusega kohatasu suuruse alampalgaga.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
4 aastat tagasi

tegelikult on see lihtsalt üks osa plaanist “lähendame maa linnale”. Maale ( sry aga Haapsalu vallana ongi üks maakolgas, paneks Krahviaeda tuhlid maha ja oleks idüll) tuleb seada samasugused või veel kõrgemad tasud,maksud ja piirangud kui linnas, siis saavad kõik kodanikud nautida ühesuguseid kalleid hüvesid. maal muidugi kallimaid,kuna siin on puhas õhk.

jah
4 aastat tagasi

“kirjutage näiteks mingi ilus projekt kokku ning lüpske see raha kas või sealt. Koolis õpetati ju meile kõigile, et tuleb olla loov ja kaval”

?!?

Väga haige suhtumine, armas lapsevanem, Punane udu!
Kohamaksu tõus ei ole ometi ju nii drastiliselt suur. Hiljaaegu on tõstetud ka peretoetusi.
Suur hulk lapsi on üles kasvatatud ilma igasuguste toetusteta. Ilmselt ka Teie ise.

Tehke samuti mõistlikke valikuid raha kasutamise osas – ei ole vaja lapsele pidevalt uusi asju, pole vaja käia igal aastal reisil, pole vaja kulutada oma sissetulekut igasuguste totrate asjade peale jne ja saate ka kenasti hakkama.

Punane udu
4 aastat tagasi

Ei taha küll sildistada, kuid haldusüksus mis tõstab väheneva rahvaarvu korral lastaaia kohatasu ning teeb lisaks kindlasti veel kuidagi muud moodi lastevanemate elu keerulisemaks, on paraku Putini käsilane. Aga tegelikult tahaksin kutsuda üles sellise plaani koostanud ametnikke oma meelt muutma. Tõesti palun mõelge see plaan uuesti läbi. Ma olen 99% kindel, et te suudate selle raha mujalt leida ilma ühtegi kohatasu tõstmata. Ma ei ole pädev eurorahade teemal, kuid kirjutage näiteks mingi ilus projekt kokku ning lüpske see raha kas või sealt. Koolis õpetati ju meile kõigile, et tuleb olla loov ja kaval. Ühes teises postituses tõin vähemalt 20 kohta,… Loe rohkem »

KPSS
4 aastat tagasi
Reply to  Punane udu

Putini käsilasena on siin mõeldut suklest. Mis ta tihti Peterburis käib? Saab Putinilt juhiseid kas otse, või läbi Karla Vaino lapselapse läbi!

jah
4 aastat tagasi
Reply to  Punane udu

Ja väga nõus, et mugavus ja heaolu viib degeneratsioon. Ärge siis harjutage endid igasuguste toetuste ja “lüpstud” rahaga.
“Raskused ehitavad inimese üles” – aga käige siis ise ka nende sõnade järgi.
Kõvad teoreetikud olete, paksult raamatutarkusi täis tuubitud, kuid arukust ja elutarkust pole ollagi.

Võrdsustuvad
4 aastat tagasi

Ka linnavalitsuse palgad

juss
4 aastat tagasi

Ja ikkagi, mis saab, kui ei maksa?

Sedasi
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Siis jääd võlglaseks, oled sisuliselt varas, kui teenus on kasutatud, kuid keeldud maksmast.
Kas poes leti ees ka sama küsimust esitades eeldate, et võite korvi laadituga (“ost” on sel juhul vale sõna) minema marssida?

Räägime asjast
4 aastat tagasi

no see maksutõus nätabki seda et haapsalu linn suudab linnakodanikke käsitleda kui maksu maksvat ORJA. aga orjad ise suudavad arendada vestlust vaid selle ülmber kas orjapidaja otsus on ikka õiglane ja uurida kas on äkki mujal orjade seis veel hullem.

mirru
4 aastat tagasi

väga hea võrdlus. – ega haapsalu linnavalitsuse laps ametnikud suudavadki tegeleda vaid tagajärgedega mitte põjustega ja kuna sukles ei suuda neid kahte asja eristada siis ta nõustub rõõmuga kõigega mida see kanseliit talle ette söödab.