Mobiilse kiiruskaamera ees peab olema hoiatusmärk

Kiiruskaamera Paliveres. Foto: Urmas Lauri
Mobiilne kiiruskaamera Paliveres. Urmas Lauri

27. juunil kiitis valitsus heaks eelnõu, mis võimaldas politseil alates 5. juulist kasutusele võtta teisaldatavad kiiruskaamerad. Kuigi seaduse järgi peab automaatse kiiruskaamera ees olema osutusmärk „automaatkontroll”, siis teisaldatavate kaamerate puhul politsei seda märki ei kasuta, kirjutab portaal Geenius.

Eesti Õigusbüroo juristi Harland Paasi hinnangul ei oma täna õiguslikust aspektist tähtsust, kas kiiruskaamera on statsionaarne või teisaldatav, igal juhul peab sellele eelnema ohutusmärk „automaatkontroll”. Liiklusseadus ei anna võimalust kiiruskaamerate valikuliseks märgistamiseks – märk on iga statsionaarse kiiruskaamera ees.

„Teisaldatava kiiruskaamera ees osutusmärgi kasutamine tagab selgelt nimetatud eesmärgi saavutamise. Märgistamata kiiruskaamera eesmärk on minu hinnangul pigem trahviraha kogumine kui liikluse rahustamine,” lisas Paas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sass S
4 aastat tagasi

Kõik teevad , ära ole lammas ja tee nagu sina õigeks pead .

Enriko
4 aastat tagasi

Kas mõni eelkommijaist reaalselt Eesti maanteedel sõidab ka? Teate ikka, mis kiirus peab olema, et enda taha mitte pikka närvilist ‘Hiiumaa praamiliste’ saba koguda, kes eluga riskides su’st mööda sõita üritavad? Mina leian, et sõidetagu nii või naa aga lepitagu selgelt kokku, kas nii või naa. Spidomeetri järgi 90 ILMSELGELT täna Eestis ei kehti ja pole tehtud ka meeldejäävat üleriigilist kampaaniat spidomeetri näidu järgi sõitmiseks (või siis GPS-i järgi, sõltuvalt kokkuleppest). Ma ei räägi 50 km/h võrra piirkiiruse ületamisest vaid sellisest ebamäärasest 96-ga (GPS-järgi) kulgemisest. Täna sunnitaksegi sind sõitma piiril, mis pigem garanteerib kiiruskaamera käivitumise. Ja sellises situatsioonis on õigem… Loe rohkem »

Georg
4 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Mina tegelikult sõidan reaalselt Eesti maanteedel.
Sõida GPS-i järgi 90 km/h või siis tee selgeks palju sul spido valetab ja vali siis spidol 90 km/h vastav näit.
Keegi ei saa sundida sõitma kiiremini, kui lubatud.
Mina hoian piirkiirusest kinni, sina hoida, minu sõber hoiab sellest kinni ja sinu sõber ka. Ja nii hakkabki enamus piirkiirusest kinni pidama.
Kui poes 90 eur väärtuses kauba eest 100 euri kasseeritakse, siis on meil kõigil mokk viltu peas. Miks me siis liikluses mingit +kümmet iseenesest mõistetavaks peame?

kodanik
4 aastat tagasi

Võibolla peaks politsele ka hoiatusmärgid välja panema? Samas võiks politsei, selle asemel et iga uue kaameraga ajakirjanduses eputada, paluda Riigikogul seadused korda teha.

Tont
4 aastat tagasi

Kas pättidel on jälle pidupäev ? Väga kummaline tõlgendus ühe juristi poolt. Mis mõte siis üldse on politseil passida ? 👅

juss
4 aastat tagasi

Aga kui märk on, aga putka on ilma kaamerata? Kes mu bensukulu kinni maksab, pean hoo maha pidurdama ja pärast pedaali tallama, et sottviiskümmend üles saada!

pudrujakapsad
4 aastat tagasi

Kas radar on statsionaarses korpuses, mobiilsel kolmjalal või politseiniku käies, ei ole ju sisulist vahet. Kummaline, et mõnel juhul nõutakse märki, teisel juhul aga mitte. Piirkiirusest kinnipidajal pole probleemi.

Georg
4 aastat tagasi

Ühe juristi seisukohta, kui lõplikku tõde eksponeerida ei ole küll õige.
Kõige lihtsam viis vältida trahvi tasumist on liiklemisel kokku lepitud reeglitest kinni pidada. Proovitud ja töötab.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Georg

Jah, aga sellisel juhul peab olema ka maanteametis tööl arukad inimesed. Küsimus on, et kas neid ka kuskilt võtta on?