Läänemaa aasta õppija on Inga Pärnaste

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Inga Pärnaste. Foto Arvo Tarmula

Läänemaa aasta õppija on politseinik, nelja lapse ema ja Läänemaa suurperede liidu esinaine Inga Pärnaste.

Läänemaal esitati aasta õppija tiitlile tosin inimest, kelle hulgast valiti välja Inga Pärnaste, kes on töö kõrvalt lõpetanud Haapsalu kutsehariduskeskuses koka eriala. Seejärel asus ta õppima mööblirestauraatorika ning lisaks ka prantsuse keelt.

20aastasena politseis tööd alustanud Pärnaste lõpetas enne esimese lapse sündi õigusteaduse õpingud cum laude ja sõitis siis lapse kõrvalt iga päev Haapsalust Tallinna tööle. Pärast järgmiste laste sündi otsustas ta aga Tallinnas töölkäimisest loobuda ja vaatas, milliseid ameteid on Haapsalus pakkuda. Töö leidmine Haapsalus polnudki väga kerge. Pärnaste on öelnud, et ühel päeval otsustas ta töökuulutustest vaadata keda enim vajatakse. „Kokkasid? Selge, tuleb õppida,” oli ta otsustanud. Et samal ajal pakuti tööd ka politseis, jäid õppimiseks öötunnid. Nüüd on Inga patrullpolitseinik ja välijuhi asendaja. Lisaks juhib ta Läänemaa suurperede liitu.

Pärnaste on öelnud, et oskused ja haridus kingivad turvatunde ja loovad iseseisvuse.

Maakonna aasta õppijate seast valitakse välja Eesti aasta õppija ja ka rahva lemmik. Viimase valimisel saab igaüks anda oma hääle: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdlbRBBijfecggRSY…/viewform

Aasta õppija kõrval valitakse ka aasta õpitegu. Täiskasvanud õppija nädala Läänemaa koordinaatori Ingrit Kera sõnul kandideerib aasta õpiteo tiitlile Läänemaalt kuus tegu, millest enamike on kogukondlikud rahvakoolid ehk kohaliku kogukonna ettevõtmised oma inimeste harimiseks. Kera lisas, et kohalikud kogukonnad korraldavad oma inimeste maailmapildi avardamise kõrval järjest rohkem praktilisi koolitusi alates restaureerimisest, toiduvalmistamisest, aiapidamisest, laste kasvatamisest jne.

Aasta õpiteo kandidaadid Läänemalt on:

  • Võnnu rahvakool
  • Tuuru rahvakool
  • Oru rahvaülikool
  • Vabaharidusprojekt Asuküla rahva kool
  • Väärikate ülikool
  • Väikelaevajuhtide koolitus Vormsil

Maakondadest esitatud kandidaatide hulgast valib aasta õpiteo täiskasvanute koolitajate assotsiatsioon Andras.

Lisaks saab Andrase kodulehel esitada kandidaate aasta koolitaja ja aasta õppijasõbraliku tööandja leidmiseks.

Traditsiooniline täiskasvanud õppija nädal toimub 11.–18. oktoobril.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Läänemaa aasta õppija on HKHK vilistlane Inga Pärnaste - Haapsalu Kutsehariduskeskus
3 aastat tagasi

[…] Aasta õppija on Inga Pärnaste, loetud päevad on veel aega hääletada oma lemmiku […]