Differt võitis esimest, Priinits neljandat korda Valge Daami vehklemisturniiri

Sten Priinits (paremal) on Jüri Salmi torke eest ära hüpanud. Arvo Tarmula
Sten Priinits (paremal) on Jüri Salmi torke eest ära hüpanud. Arvo Tarmula

Nelli Differt kriiskas südame põhjast pärast seda, kui ta oli sooritanud otsustava torke Valge Daami epeeturniiri esikohamatšis. Neiupõlves Pajuna juba maailma juunioride tasemel medaleid kogunud ja  aastaid Eesti paremikku kuuluv klubi En Garde vehkleja võitis esmakordselt kodulinnas toimuva traditsioonilise turniiri.

„Eesti individuaalseks meistriks olen tulnud kaks korda, aga Daami turniiril on mu senine saak kaks hõbedat. Nüüd lõpuks õnnestus saada ka kuld,” ütles 29aastane võidunaine õhinal. „Mitu matši tuli mulle täna raskelt kätte, aga tuli.”

Differti finaalivastane oli Eesti 18aastane tulevikulootus, Tallinna klubi Musketär esindaja Karoliine  Loit. Differt kontrollis matši seisuni 14:11, siis aga õnnestus vastasel ohtlikult läheneda 14:13. Otsustav torge vallandaski Differti ja ka temale kaasa elajate valjuhäälsed hüüded.

Eesti reitingutabeli kuuenda naisena oli Differt justkui  kohustatud turniiri võitma, sest viis temast eespoolset jäid jõuproovist kõrvale. Paberi peal tundub asi aga alati lihtsam kui võistlusrajal. Näiteks veerandfinaalis oli Differtil tükk tegemist tallinlanna Veronika Zuikovaga, kes lõpuks alistus 13:15. Poolfinaalis polnud samuti kerge vastane. Peterburi esindaja, 17aastane Jevgenia Raihlina kuulus tänavu Venemaa kadettide koondisse, kes võitis MMil pronksmedali. Differti turvaline eduseis 14:8 sulas äkki 14:11ks. Meie võistleja närvid pidasid siiski vastu ja ta võitis 15:11.

Teises poolfinaalis oli Loit samuti vastamisi 17aastase Neevalinna kasvandiku Anastasia Balaniga, kelle ta alistas 15:10.

Haapsalu noorvehklejatest paistis silma Madli Palk, kelle tee veerandfinaalist edasi  pani kinni eelpool  nimetatud Balan 15:6. Carmen-Lii Targamaa jäi 16 hulgas alla Tallinna esindajale Gaia-Marianna Salmile 13:14.

Kokku osales 29 vehklejat, peale Venemaa oli külalisvõistlejaid kohale sõitnud ka Soomest.

Meeste turniirist võttis osa koguni 69 vehklejat. Lisaks eestlastele võtsid epee pihku Peterburi noormehed, samuti külalised Soomest, Lätist ja Norrast. Õhtul Haapsalu kultuurikeskuse ees toimunud poolfinaal- ja finaalmatšidele jõudsid kolm Eesti koondislast: Sten Priinits, Jüri Salm ja Ruslan Eskov, lisaks neile Peterburi esindaja Kirill Gurov.

Turniiri algfaasis vehkles tublisti En Garde noorvehkleja Tony Sepp, kes jõudis 16 tugevama hulka, kus jäi alla kunagisele haapsallasele, praegu Tallinna Le Glaive klubis vehklevale Eesti koondislasele Marno Allikale 13:15. Allika teekond jäi pidama veerandfinaalis, kus ta pidi tunnistama Tartu kalevlase Ruslan Eskovi 15:10 paremust.

20aastane Eskov nägi poolfinaalis tulist vaeva 17aastase Peterburi vehkleja, tänavuse kadettide vanuseklassi MMi individuaalse pronksmedali omaniku Guroviga. Noor venelane pääses 12:9 ja ka veel 14:13 juhtima. Eskov suutis siiski välja võluda võidu 15:14. Peterburi dessant, mis on juba kuuendat  aastat Haapsalus treeninglaagris, võttis turniirilt kokku seega kolm kolmandat kohta.

Teises poolfinaalis kohtusid Eesti epee raudvara esindajad, 31aastane Sten Priinits (En Garde) ja 35aastane Jüri Salm (Tallinna Mõõk). Matš kujunes ootamatult ühepoolseks, sest Priinits valitses seda täielikult. Eriti nauditavad olid tänavuse Eesti koondise liidri imekiired torked vastase kätte. Ikka sipsti! ja sipsti! ning Priinits võitis 15:8.

Esikohamatš peitis endas intriigi. Mullu oli Eskov finaalis just Priinitsat üllatanud  ja võidu Taaralinna viinud. Nüüd alustasid mõlemad väga varitsevalt ja kohtumine kujunes torkevaeseks. Kolme minuti järel juhtis Eskov 2:1, veel kolm minutit hiljem oli seis viigiline 4:4.

Seisul 6:6 Eskov järsku murdus ja Priinits läks oma teed. Seisul 12:6 sai vehklemisaeg otsa ja Priinits oli võitnud oma neljanda Valge Daami turniiri peaauhinna.

1971. aastal alguse saanud turniir jõuab tuleva aasta augustis muljetavaldava juubelini – saab 50aastaseks. Korraldajail on plaanis see läbi viia pidulikumalt kui tava-aastatel toimuv mõõduvõtmine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments