Tükike Haapsalu toomkiriku keskaegsest peaportaalist jõudis tagasi Eestisse

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu toomkiriku vimpergi tipp. Foto: Erakogu
Haapsalu toomkiriku vimpergi tipp. Foto: Erakogu

Eesti ja Läti muuseumide koostöös jõudis tagasi koju üks Eesti keskaegse raidkivikunsti aare, mida enam kui sajand eksponeeriti Riia toomkiriku ristikäigus. Teadmine selle olemasolust oli aastakümneid olemas, aga selle koju toomiseks puudus ajend. Uuenev Haapsalu linnuse muuseumi ekspositsioon andis selleks põhjuse. Läbirääkimistega alustati aasta tagasi ning õigeid osapooli aitas kokku viia Läti suursaadik Eestis Raimonds Jansons.

Raidkivi on Haapsalu toomkiriku peaportaali ehisviilu (vimpergi) tipp ja pärineb 13. sajandi keskpaigast või teisest poolest. Kui 1880. aastatel Haapsalu toomkirikut taastama asuti, oli selle keskaegne peaportaal ilmselt nii halvas seisus, et peeti otstarbekaks selle lammutamist ja uue ehitamist. Ühe selle portaali katketest päästis baltisaksa arheoloog ja muinsuskaitsja Karl von Löwis of Menar 1889. aastal ja toimetas selle Riia Ajaloomuuseumi (täna Riia Ajaloo- ja Laevandusmuuseum).

Haapsalu linnuse muuseumi juhataja Kaire Toominga sõnul on üle sajandi eemal olnud keskaegse raidkivi kojutulek suursündmus, mis sai teoks ainult tänu Eesti ja Läti muuseumide omavahelisele mõistmisele ja koostööle.

Raidkivi on praegusel hetkel puhastamisel ja konserveerimisel. Kõigil huvilistel on võimalik seda ka oma silmaga näha alates 28. juunist, mil taasavatakse Haapsalu linnuse muuseum.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments