2

Haapsalu linnusest tuli välja haruldane kambersuurtükk

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu linnuse vana kellatorni kohalt leitud kambersuurtüki raud ja laerõngad. Foto SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumid

Teisipäeva pärastlõunal tuli Haapsalu linnuses päevavalgele haruldane 400 aasta tagasi kasutusel olnud kambersuurtükk, teatas sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa muuseumid.

17. sajandist pärit kambersuurtüki raud ja laerõngad leiti andmesidekaabli paigaldamisel toomkiriku kõrvalt, vana käärkambri otsaseina juurest, umbes 50 cm sügavuselt rootsiaegse munakivisillutise pealt. Sellel kohal paiknes kunagi kiriku kellatorn, mis hävis pärast 17. sajandi lõpus linnuses toimunud tulekahju. Inventarinimistute järgi hoiti kellatornis 17. sajandil relvi ja muud varustust, 1664. aastal oli selliseid relvi seal kaks.

Haapsalu linnuse arheoloogia ja ekspositsiooni projektijuhi Jaak Mälli sõnul on leitud tulirelva raud sileraudne, kaliiber 30 mm. Raud ise on 150 cm pikk ja leiu esmase ülevaatuse tulemusena tundub, et kuul on siiamaani rauas.

Sarnane kambersuurtüki raud avastati 1989. aastal pealinnuse varemetes arsenalitoast koos sadade suurtükikuulide, suurtükkide ja nende osade, arkebuuside raudade, ammunooleotste, hellebardide ja piigiotsikutega. Toona leitud kambersuurtüki raud oli nüüdsest leiust veidi pikem. Rohkem selliste relvade leide Eestist teada ei ole.

Mäll ütles, et seda laadi kambersuurtükke kasutati üsna lühikest aega. „Kui 1600 oli see tehnika viimane sõna, siis juba 1650 kirtsutati juba nende peale nina,” ütles Mäll.

Kaks aastat kestnud ehitus- ja konserveerimistööd Haapsalu pealinnuses on jõudmas lõpusirgele. 28. juunil avatakse seal kaasaaegne keskaja ajalugu käsitlev muuseum.

Fotod SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumid

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Ain M
Ain M

Tegemist on siiski kamberpüssiga, mida näitavad raua all olevad aasad puidust lae külge kinnitamiseks. Suurtükke pole kunagi sellisel viisil lafetile kinnitatud.

juss
juss

No suurtükk kõlab ikka paremini!

wpDiscuz