Austraalias suri sir Arvi Parbo

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Arvi Parbo. Foto arhiiv

Austraalias suri kolmapäeval Läänemaal üles kasvanud mäendusinsener ja tööstur Arvi Parbo, kes väidetavalt on ainus rüütliseisuses eestlane, teatas ERR

“Teatame kurbusega, et täna, 1. mail lahkus meie hulgast Sir Arvi Parbo,” ütles Parbo hõimlane Üllar Ruuse ERR-ile saadetud sõnumis. Ruuse sõnul suri Parbo oma kodus Austraalias, rahulikult, pere ringis.

Parbo on olnud samaaegselt Austraalia kolme suurima ettevõtte juht. 1978. aastal lõi Inglise kuninganna ta Austraalia tööstuse arendamise eest rüütliks.

Sir Arvi Hillar Parbo sündis 10. veebruaril 1926 Tallinnas, kuid kasvas üles Kääsla talus Loodna lähedal Läänemaal, kus ta õppis Loodna algkoolis.

Läänemaad pidas Parbo oluliseks, 2008. aastal kinkis ta oma perearhiivi Läänemaa muuseumile. „Need on tulnud nii kaugelt, kui on saanud tulla,” ütles Parbo toona kolme kohvritäit dokumente muuseumile üle andes. Arhiivis oli dokumente, fotosid ja mälestusi; kirjavahetust, matuste laululehti ja kihlakaarte; koolivihikuid, raamatuid jm. Parbo perekonnaarhiivist on Läänemaa muuseum ka näituse korraldanud.

Hiljem õppis Parbo Tallinnas ja läks 1944. aastal Saksamaale ning sealt 1949 Austraaliasse. Austraalias õppis ta mäeinseneriks.

Parbo surma kinnitanud Austraalia väljaande Financial Review andmeil oli Parbo tervis olnud viimased nädalad väga halb. Lehe sõnul olevat Parbo kunagi öelnud, et valis Teise maailmasõja põgenikuna oma uueks elukohaks Austraalia, kuna sinna pääsemiskes olnud järjekord lühem kui Brasiiliasse või Kanadasse saamiseks.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments