Elise Rohtmets: krüptofašismi esineb ka Eestis

Lääne Elu

info@le.ee

Elise Rohtmets. Foto Facebook

Postimees ja Delfi kirjutasid 4. aprillil esimest korda nähtustest, mida saab nimetada krüptofašistlikeks.

EKRE liige Ruuben Kaalep leidis, et riigikogus ametisse vannutamise tseremoonia ajal oleks paslik teha käega väike žest, mis enamikule tähendab ühemõtteliselt „okei”, teistele aga hoopis midagi muud. Postimehe artikkel käsitles tema tehtud OK-märki eelkõige selle kaudu, et seda tegi ka Uus-Meremaa linna Christchurchi paremäärmuslasest massimõrvar. Mis aga teeb selle akti krüptofašistlikuks?

Lühidalt nimetatakse krüptofašistlikuks suhtlust, mille eesmärk on fašistliku sisu edasi andmist kõrvaliste isikute eest varjata.

Eesti poliitiline elu on muutunud ja sellega koos jõuavad avalikkuse ette ka varem varjatud teemad nagu nüüd krüptofašism. On väga tähtis, kui delikaatselt suudab ajakirjandus edaspidi seletada inimestele, kelle jaoks internet piirdub Facebooki, Gmaili ja e-poodidega, et internetis on kasvanud suureks globaalne kogukond, kes levitab fašistlikke ideid ja retoorikat muuhulgas meemide ning laia massi jaoks süütute sümbolitega. Sellisteks süütuteks sümboliteks on näiteks OK-märk, piimaklaas ja konnanägu, millega salamisi omasugustele käppa visata ning peavoolupoliitikasse infiltreeruda. Fašism tähendab selle artikli kontekstis gruppi tänapäevaseid USA- ja Euroopa-keskseid autoritaarseid poliitilisi nägemusi, mida ühendab lõppeesmärk läbi viia etniline puhastus ja ehitada uus (valge) etnoriik.

Kõlab nagu segane vandenõu? Usun, et enamikule lugejatest pigem jah, kuid tegemist pole vandenõuga, sest vandenõud eeldavad korrastatud struktuuriga maailma, kus valitsevad tugeva distsipliiniga globaalsed grupid, kes suudavad koordineeritult väikese võimsa eliidi tahet ellu viia. Päriselu on kaootiline sasipundar kogemata täide läinud kavatsustest, kehvadest plaanidest ja juhuslikest lumepalliefektidest. Moodsal fašismil pole peastaapi, pole peaideoloogi. Uus reaalsus on see, et foorumitäis netitrolle võivad ajada terroristlikele tegudele selle ainsa inimese, kes tõepoolest usubki fašistlikke ideid. Selles kontekstis pole enam vahet, kas need teised, kes teda ärgitasid, olid ise ka tõsiusklikud või ainult niisama naljaviluks tootsid fašistliku sisuga postitusi. Viimast nimetatakse pasapostitamiseks (ingl. k shitposting). Seepärast ei peaks me enam keskenduma sellele, kes päriselt fašistlikke ideid usub, vaid mis on tema tegude tagajärjed.

On tõsi, et meie seas on inimesi, kes leiavad, et Hitlerist peaks eeskuju võtma või et Euroopa kuuluma ainult valgetele. Selliseid inimesi on alati olnud ja ilmselt kõik meist teavad mõnda sõbra sõpra või koolikaaslast, kes vihikukaanele haakriste sodis ja pea kiilaks ajaks. Me pole jõudnud praegusse punkti mitte sellepärast, et meil oleks järsku miljonite kaupa selliseid natse, vaid meil on hunnikute viisi inimesi, kes irooniliselt jagavad internetis fašistlikku sisu, ning kriitiline mass tõsiusklikke, kes tõesti valget etnoriiki soovivad. Ainult viimased on tõelised krüptofašistid, kuid krüptofašistlikku sisu võib toota igaüks. Kaalepi sidemed paremäärmuslike liikumistega annavad selge aluse osutada, et tema puhul oli tegemist ehtsa krüptofašistliku signaliseerimisega.

Miks siis nii on läinud? Kindlasti on märgilised tegurid majandusliku ebavõrdsuse kasv, interneti ja eelkõige 4chani, Redditi ja Youtube’i sünd, pagulaskriis ja Facebook. Üks asi on aga selge – hoolimata info vabast liikumisest internetis loeb metapeediat ehk natsivikit siiski kaduvväike osa inimestest vabatahtlikult. Selleks, et fašistid saaksid oma maailmavaadet levitada, tuli neil peavoolustuda (ingl. k mainstreaming). Peavoolustumine on olnud väga edukas. Krüptofašistid distantseerivad end näiteks valgetest natsionalistidest, kes kannavad natsisümboolikat avalikult. Uus süsteem on see, et ainult loll või hull ütleb, et pooldab etnilist puhastust. Selle asemel tuleb rääkida abstraktselt lääne kristlikest väärtustest, immigratsiooniprobleemist ja etnofuturismist. Neist asjadest võivad ka täiesti tavalised inimesed rääkida, mis teebki fašismi märkamise ja sellele osutamise niivõrd raskeks. See ongi krüptofašismi põhiolemus.

Õnneks peab fašistlikku propagandat tegema siiski vahenditega, mis on inimestele juba tuttavad. Nii oli ka Eesti esimese, minu teada populaarseima (aktiivne 2016–2017) krüptofašistliku Facebooki meemilehe sisuga, kus figureerivad konn Pepe (kaaperdatud koomiksitegelane), lendorav ning 2016. aastal ringelnud šabloonsed meemid, kuhu oli lihtsalt EKRE promo peale kleebitud. Rahvusvaheliselt tuntud ja ingliskeelsed meemid – tõeline globaalne antiglobalism. Sealseid meeme laikisid nii fašistid kui ka liberaalid. Paljud arvasid tol ajal, et see leht on tehtud EKRE mõnitamiseks. Tegelikult oli see üsna õnnestunud EKRE propaganda. EKRE on esimene partei, kellel on nagu lääne alt-right-liikumistel suutlikkust mingilgi määral kõnetada neid inimesi, kellel oleks poliitikast muidu täiesti ükskõik, aga kes naudivad iroonilisi rassipuhtuse pasapostitusi – ja iroonilisest natslusest võib saada viimaks päris natslus.

Globaalset antiglobalismi on ka EKRE noorteorganisatsiooni Sinine Äratus kleepsudel. Jättes tuntumad fašistide kasutatavad sümbolid nagu gyfu ruuni ja Rooma saluudi kõrvale, on avaneva pildi esteetika väga modernne. Eesti versioonis nimetatakse seda etnolaineks, kuid mujal on see tuntud kui fashwave – äärmusparempoolsete ja muidu trollijate järjekordne omavaheline piltide ja muusika tootmine, millel on lihtsasti tuntav 80. ja 90. aastate küberesteetika.

Oluline on teadvustada, et fašistid kaaperdavad, mitte ei loo. Haakrist, must päike, odal, keldi rist – see kõik on sisse vehitud kraam. Meil eelistatakse kaaperdada muidugi nii uusi kui ka vanu rahvuslikke sümboleid. Lipuvärvid, lendorav ja rukkilill on nüüdseks osa kohalikust krüptofašistlikust signaliseerimisest. Rukkilillel on õnnetuseks ka rahvusvaheline natsisümboli staatus, sest see on kunagine „Saksamaa ja Preisimaa sümbol, millest sai Austrias äärmise parempoolsuse pangermanistlike ideede sümbol”, nagu kirjutas keeleteadlane Urmas Sutrop. Kõik, mis on rahvuslikult parajasti populaarne, läheb kaubaks. Nõnda pole pääsu ka Valdur Mikital ja kukeseenel, kes samuti juba ühel etnofuturistlikul meemilehel figureerivad. Strateegia võiks kokku võtta järgmiselt: omasta ja solgi.

Elise Rohtmets
filosoofia üliõpilane

Artikkel on mugandatud versioon veebiväljaandes Feministeerium 9.04.2019 ilmunud artiklist Krüptilise fašismi trikid ja signaalid. Väike teejuht”, kus on lingid nii videotele kui ka artiklitele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kristjan
4 aastat tagasi

Peavoolumeedia eesotsas as reformierakond ja sotsid kasutava igat võimalust lambastunud inimestele selgeks teha, et kui hull asi on rahvusriik, sellel püsimine.
Need päntajalad unustavad ärkamisaja, kus seda just rõhutatigi. Siis polnud keegi nats ega vasist. Siis olid kõik eestlased. Nüüd tulevad lillelapsed, karv veel häbeme ümber hõre, seletama, kuidas asjad käima peavad.
Sinu arvamust, kallis tütarlaps, pole kellelegi vaja. Võib olla kolid ehk Rootsi, neegrite getosse, kus politseigi ei julge käija, ja räägid seal, kuni suu pruuni asja täis ei topita, kui halb on eestis.
Nemad seal hoolivad!

noh
4 aastat tagasi

Noh, selline üliõpilase semestri suleproovike, arvestatud. Fasismi nimi on toodud konjunktuursetel põhjustel sisse. Samas selline jutt kõlbab igasuguste -ismide jm kohta. Kus sa neid uusi sümboleid ikka võtad, aga vaja ju on.

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Igal inimesel on omad ideaalid,meeldivad sümbolid ja ideloogiad.Püüda väita,et mõned sümbolid ja ideoloogiad on halvemad kui teised on lihtsalt naeruväärne.
Me kirume kommunismi,et see hävitas ümberringi ausambaid ja mälestusmärke aga mida me ise idaeuroopas teeme ? Me süüdistame isikuid svastika kasutamises samas juudiriigi sümbolid mille all on samuti tapetud inimesi on au sees ! Fašismi olemus on muutunud nüüd nimetatakse seda kui tahad teiste üle valitseda,teisi oma mõtlemisviisile allutada jne.demokraatiaks.Ise seejuures teadmata ja aruandmata mida sõna demokraatia üldse tähendab !
Ei tapa ideoloogia vaid ikkagi inimesed kes seda ideoogiat enda kasuks tõlgendavad ja ellu viivad .

jaanus
4 aastat tagasi

Seda küll ütelda ei saa,et probleeemi pole. Paljud ütlesid seda ka 30ndatel Saksamaal ja vaat mis välja tuli, oli ikka probleem küll.

K.S.
4 aastat tagasi

Teate Läänlased, Teie asi pole mitte lugeda artikleid sellest, kuidas krüptofashismi edendada, vaid lugege parem seda artiklit Kuidas toidujääkidest süüa valmistada… Saate kõhud täis ja polegi fashismi teemal heietada vaja…

mare
4 aastat tagasi

Lääne Elu kommketaariumi kustutatakse kogu aeg, kui kommentaar olemasolevale võimule oodi ei laula. Osade teemade artikleid ei lasta eestisse – toimetus väidab et ei ületa uudisekünnist. Delfiga on sama lugu. Huvitav miks sellel teemal keegi ei kirjuta

endine ajakirjanik
4 aastat tagasi

Fašism (itaalia keeles fascismo) on poliitiline ideoloogia, mis taotleb rahvuslikele ja kultuurilistele tunnustele tugineva ja ühe isiku juhtimise all oleva sõjaliselt tugeva riigi loomist. – no ma ei näe seda jõulist isiku ega ka mingi tugeva riigi loomise ideaali kandmist eestis mitte kuskil. ENNEM KUI MILLESTKI RÄÄKIDA VÕIS TERMINOLOOGIA SISU SELGEKS TEHA. Pigem on küsimus selles kas riik üldse olemas on. Ilmselt on plika Sutropi tunnis käinud ja seal ajupesu saanud.

Mati
4 aastat tagasi

Tänan artikli autorit hoiatava artikli eest – need tendentsid on ju olemas meil, pole mõtet pead liiva alla peita. Ja kahjuks sellised parteid nagu EKRE liiguvad selles suunas. Inimese, olge valvsad ja julged!

lihtsalt lapsik loba
4 aastat tagasi

kuule Karnau, kas see et su koos Lobjakaga veetud raadiosaade vastu näppe sia paneb sind nüüd läbi võõraste artikliste läänlaste maailmavaadet kujundama läbi Lääne elu veergude.

juss
4 aastat tagasi

See tibin pildil näeb välja nagu neonats!