Haapsalu linnagaleriis näeb piltidel rütme

Keset näitusesaali ripub inimese suurim rütmitekitaja – süda. Arvo Tarmula
Keset näitusesaali ripub inimese suurim rütmitekitaja – süda. Arvo Tarmula

Kolmapäeval avasid Läänemaa ühisgümnaasiumi (LÜG) ja Haapsalu kunstikooli õpilased linnagaleriis näituse „Ba-bah”, mis keskendub rütmile.

Keset näitusesaali on lakke riputatud inimese kõige suurem rütmitekitaja – süda. Selle valmistas savist kunstikooli õpilane Aliis Vatku internetist leitud 3D-südame järgi. „Rütmiga mul seostusid esimesena inimese südametuksed,” põhjendas Vatku objekti valimist.

Enamik rütmikunstitaiestest on abstraktsed. Peale südame on üheselt äratuntav veel kunstikooli õpilase Gris-Markus Reinesbergi teos „Taevas täis laulu”, millel on kujutatud tantsivat naist, ja LÜGi õpilase Anni Kallase ühe- ja kahesendistest kokku pandud teatrisümboolika.

Ülejäänud teoste sisu saab vaataja enda jaoks ise mõtestada. „Teie ees on värvide mängud ja mulle tundub, et neid võiks vaadata nagu muusikat,” ütles mõlema kooli õpetaja Karel Rahu.

Rahule meeldis see, et noored jõudsid ilusasti joonistamisest abstraktse kunstini.

„Kui kunstiteose saaks kolme sõnaga kokku võtta, siis võiks selle tegemata jätta,” ütles Haapsalu kunstikooli õpetaja Indrek Jets.

Kunstikooli õpilase Eliise Nikkeri mõlemad teostesarjad kujutasid liikumist ühest olekust teise. Näiteks kolmest pildist koosneva teose ühes servas olev pilt nägi kaugelt vaadates välja nagu pehme kangas, sisaldades halli paljusid toone, jõudes teises servas lihtsalt musta ja valgeni, ilma ühegi vahetoonita. Nikkeri teine, neljast pildist koosnev teos liikus naise pikkade juuste lendlemisest mustriliseks voolavuseks.

LÜGi õpilased Markus Häidberg, Karl-Armin Võsur, Nele Lillemäe, Elen Lehtmaa, Eliisa Johanna Sims ja Jane-Riin Niit olid oma teosed teinud ruumilised – paberipinnalt tõusis välja kujutis. Mõnel risttahukas, mõnel ruut, mõnel keerukam kujund.

LÜGi direktor Ain Iro ütles, et rütmi on lihtsam kujutada muusikas või tantsus kui värvide ja valgusega. „Mina leidsin rütmi siit üles 24 tunni möödudes,” ütles Iro avamisel.

Näitusel osalevad Karel Rahu, Elis Saarevälja ja Indrek Jetsi juhendamisel Marili Maaker, Annabel Uustalu, Anni Kallas, Minna-Liisa Vikman, Nele Lillemäe, Jane-Riin Niit, Markus Häidberg, Karl-Armin Võsur, Mariliis Remmel, Elen Lehemaa, Eliisa Johanna Sims, Monika Taska, Grete Moks, Eliise Nikker, Artur Reinhold Unt, Aliis Vatku ja Gris-Markus Reinesberg.

„Ba-bahi” saab Haapsalu linnagaleriis vaadata märtsi lõpuni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments