Tundide hilisem algus nihutaks tervet õpilase päeva

Haapsalu linna algkooli 1.b klassi juhataja Taimi Sammel ütles, et lapsed on erinevad, aga ta pole märganud, et nad esimeses tunnis väga unised oleksid. Foto Arvo Tarmula

Sotsiaalministeeriumis valmiv eelnõu määrab, et koolipäev algab kell üheksa ja varem võib tunde alustada vaid hoolekogu nõusolekul.

Lääne Eluga suhelnud koolijuhid, lapsevanem ja õpilased arvasid, et koolipäeva hilisem algus on kahe otsaga asi. „Kindlasti on hea, kui tunnid algavad hiljem, kuid see kõik on seotud õpilase õhtupoolse ajaga,” ütles Ridala põhikooli direktor Milve Viigand.

Viigandi sõnul lühendavad hiljem algavad tunnid ka õpilaste õhtut: huviringid algaksid sel juhul samuti hiljem ja tihtilugu mindaks ka hiljem magama.

„Ma olen seda meelt, et kindlasti on siin lastevanematega arutamise koht,” ütles Haapsalu linna algkooli direktor Malle Õiglas.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enriko
5 aastat tagasi

Tänaste 50+ eestlaste koolipõlves algasid tunnid Eesti aja järgi kell 7 (Moskva aja järgi kell 8). Mingeid erilisi unetraumasid lapseeast ei mäleta. Küll aga meenuvad pikad valged õhtupoolikud pärast koolipäeva. Tegelikult pidanukski ministeerium tegema ettepaneku alustada kooliga kell 7. Ja kogu ülejäänud Eesti elurütmi samuti tunni võrra varasemaks nihutama (ka aastaringset vööndiaega silmas pidades). Inimene peab astronoomilise südaöö saabudes juba mõni tund maganud olema, mitte alles filmivaatamist lõpetama.

Arvos
5 aastat tagasi

Teha midagi ainult selleks, et midagi teha, on mõttetu. Kui päev lüheneks ka tunni võrra, ainult siis aga seda ei juhtu. Mingi ideeline kamp on igavuse pärast mingi lolluse välja mõelnud ja nüüd propageerib seda.

No
5 aastat tagasi

Normaalne ei ole see, kui kohe hommikul kell 8 on kontrolltöö või tunnikontroll. Kui seda suudab kool kontrolli all hoida , siis sobib ka kell 8.

Mati Põdra
5 aastat tagasi
Reply to  No

Esiteks, kontrolltöid tohib teha esimese tunni ajal (samuti esmaspäeviti või reedeti) ainult juhul, kui see on nimetatud õppeaine ainus tund nädalas. Ja teiseks, kontrolltööd tuleb aegsasti ette teatada. Lapsed, minge varem magama, ärge istuge poole ööni oma telefonides. Siis ei ole ka hommikul unised ja poole maailma peale tigedad.

Õhtuinimene
5 aastat tagasi

Jah, kuidas maalapsed kooli saavad, kui vanemad peavad tund varem tööle jõudma, see on küsimus küll. Ega 1-2. klassi juntsu ei julge võibolla bussipeatusenigi üksi minna. Oleneb, kus elab ju. Minule ja minu lapsele sobiks 9-ne algus väga hästi.
Ei tea, millest siin artiklis veel juttu on, aga arutusel on ka lõunasöögi vahetunni pikendamine. Sellele olen küll kahe käega poolt. Praegu vist 15 minutit aega, et käed pesta, sööklasse minna, toit alla kugistada ja klassi tagasi. Ma küll ei suuda nii kiiresti.

.asd
5 aastat tagasi

Kuna tunnid algaksid siis hiljem siis ollakse ka kauem öössel üleval ja see tähendab ka seda, et ollakse ka veelgi rohkem väsinud kui varem.

Hommik
5 aastat tagasi

Mina jälle arvan, et igati mõistlik ettepanek. Kodus koos perega hommikusöök ja kella üheksaks on ka aju valmis keskenduma. Kus need töökohad kõik kell 8 päeva alustavad? Ümberringi on näha, et ikka väga palju ka kell 9 alustavaid kohti. Küsimus on selles, mis kellast on (väikese) inimese aju võimeline infoga tegelema hakkama. Mitte selles, kuidas oleks emal-isal mugav.

aju
5 aastat tagasi
Reply to  Hommik

päring suurajuuurimiskeskusesse ei andnud selle kohta vastust, et mis kell on aju võimeline infot vastu võtma, aga lubati asjaga tegeleda

EiPoolda
5 aastat tagasi
Reply to  Hommik

Mis kell teil küll tööpäev algab? Mina elan 20km Haapsalus väljas (ka lähim bussipeatus on 1,2km kaugusel, bussiliinid maakonnas olematud). Minu tööpäev hakkab kell 8. Kuidas mu laps kella 9-ks kooli peaks saama? Viin ta tund aega varem kooli ette seisma? Sest tal pole kuidagi kella 9-ks võimalik iseseisvalt kooli saada. Tegemist on täna 1. klassi õpilasega, kes praegu näiteks magab juba viimased 45.minutit.

Mõttekoht
5 aastat tagasi
Reply to  Hommik

Kindlasti on siinkohal paslik meenutada, et paljud inimesed soovivad püsivalt suveajale jääda. Sel juhul peaks kool ikka hoopis kell 10 algama või????

HEVPK
5 aastat tagasi

minul käivad 2 last koolis.kool algab kell 8.00.suuremal lapsel on vahest 8 tundi .8 tund lõppeb 15.25. ja ega siis sellega pole veel kõik siis on kindlasti jäätud veel 5-6 aines õppida,vahest ei jõua õhtul isegi õue minna,nii väsinud.

Ikka nii.
5 aastat tagasi

Terve elu aega trenni teha, 80 aastased ka trennavad. Kooliilapsele piisab võimlemise tundidest täiesti. Need ju niigi 2-3 korda nädalas. Lisaks hommikul tipa-tapa kooli ja õhtul tipa-tapa koju. See ka trenn ja seda kõike ilma rahata värskes õhtu ja palju kasulikum.

Liisu
5 aastat tagasi
Reply to  Ikka nii.

Asi pole ju spordis, vaid huviringides. 80aastased võivad ju klaverit õppida, kuid kas sellest enam ka kasu on?
Ning maal elavad lapsed vaevalt tipa-tapa kooli kõnnivad.

Haapsallane
5 aastat tagasi

Mul laps käib teises klassis. Magama läheb kell 22.00 ja väga hästi ärkab oma äratuskellaga. Ei soovi mingit hilisemat tunndide algust. Praegu on kõik tip top, jõuab peale kooli puhata ja trennidesse minna. Kui nihutatakse millal siis koduseid ülessanndeid teha? Õhtul hilja peale trenni? Arvan et peab tegema igas koolis oma üldkoosoleku, kus on näha palju inimesi üldse pooldavad uut süsteemi.

Mina.
5 aastat tagasi

Poogi koolipäev algab ilmselt poe taga kell 10 kanget õlut libistades.