Haapsalu võtab viimaste aastate suurima laenu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lammutatud Nikolai kooli asemele uue põhikooli ehitamine on üks linna suuremaid väljaminekuid lähiaastatel. Foto: arhiiv

Suur-Haapsalu läheb järgmistele aastatele vastu optimistliku prognoosiga – elanike arv püsib stabiilsena, maksumaksjate arv kasvab, majandusel läheb hästi. Selliste ootuste taustal võtab Haapsalu linn kahe kooli ehituseks viimaste aastate suurima laenu.

„See on lihtne otsus – me teeme seda nüüd või mitte kunagi. Riik on meile raha põhikooli ehituseks ja algkooli renoveerimiseks juba andnud,” sedastas Haapsalu linna finantsjuht Martin Schwindt.
Järgmise nelja aasta eelarvestrateegia on tema sõnul koostatud ja paika timmitud just neid kahte suurt investeeringut silmas pidades.

Rohkem tulumaksu

Täpselt sama sõnumiga käis Schwindt ka Haapsalu linnavolikogu ees, kus eelarvestrateegia ühehäälselt heaks kiideti.
„Oluline pole mitte see, kui ilus on strateegia, vaid see, kui palju on raha, et seda kõike ellu viia,” ütles dokumendile oma õnnistust andes eelarve- ja rahanduskomisjoni aseesimees Toomas Schmidt.
Omavalitsuse peamine tuluallikas on üksikisiku tulumaks, mis sõltub otseselt maksumaksjate arvust ja nende sissetuleku suurusest. Haapsalu eelarvestrateegias, mis on koostatud järgmiseks neljaks aastaks, seisab eeldusena, et ühendomavalitsuse elanike arvu kahanemine peatub ja maksumaksjate arv kasvab.
„Tegemist on väga optimistliku prognoosiga, milles on arvestatud, et rakendatakse kõiki meetmeid, et inimesed ei lahkuks,” kommenteeris Schwindt.

Rahandusministeeriumi statistika näitab tema sõnul juba mõnda aega, et maksumaksjate ehk töötavate inimeste hulk Haapsalus kasvab ja ka mitmed muud näitajad lubavad prognoosida, et kasv jätkub. „Üks põhjus on, et majanduses lähevad asjad paremaks, Haapsalus on töökohti juurde tulnud, demograafiline olukord on muutunud – juurdetulijad on pigem noored pered. Lasteaiad on täis ja on nõudlus sõimekohtade järele, mis näitab, et lapsevanemad on tööturul. Ja kindlasti on Haapsalu muutunud järjest atraktiivsemaks kohaks, kus elada. Muud seletust ma ei näe,” ütles Schwindt.

Praeguse seisuga on Haapsalul 6250 maksumaksjat. Schwindt tõdes, et mingi aja pärast kasv kindlasti peatub – see tuleneb juba majanduse tsüklilisusest.

Palgad ei tõuse

Finantsnäitajaid vaadates võib ühelt poolt öelda, et omavalitsusel läheb hästi, teisalt tuleb selle hea seisu ärakasutamiseks teha ohverdusi. Haapsalu põhikooli ehituseks ja algkooli renoveerimiseks võtab linn järgmisel aastal 2,76 miljonit eurot laenu ja kolme aasta jooksul kokku umbes 4 miljonit eurot.

Otsus investeerida kahe kooli ehitusse tähendab ühtlasi seda, et lähiaastateks tuleb loobuda teistest suurematest investeeringutest ja avalikul sektoril tuleb arvestada, et püksirihma lõdvemaks lasta ei saa.
„Pikemas perspektiivis tähendab see, et linnavalitsuse süsteemis palka saavate inimeste töötasu lähiaastatel ei tõuse, linna makstavad toetused jäävad sama suureks kui sel aastal ja majandamiskulud on range kontrolli all,” selgitas Schwindt.
Palgatõusuga võivad arvestada ainult miinimumpalka saavad töötajad ja õpetajad, kellele 8–12 protsendi suurune palgatõus on riigi poolt ette nähtud. Numbrite keelde panduna tähendab see, et Haapsalu linnavalitsuse palgafond kasvab järgmisel aastal 3 protsenti.
„Kõik need otsused on tehtud arvutuste pealt, kui palju on Haapsalu linn võimeline järgmistel aastatel laene tagasi maksma ja kui suureks kujuneb mõlema kooli ehituse-renoveerimise omaosalus,” selgitas Schwindt.
Kõik varem ära otsustatud projektid lähevad endiselt töösse nagu näiteks Uuemõisa ja Holmi tööstusala ning Oja tänava rekonstrueerimine. „Nende jaoks on raha eelarves olemas,” ütles Schwindt.
Vastu võetud eelarvestrateegiaga saadetakse seega välja sõnum, et kuna seis on praegu hea ja prognoosid veelgi paremad, teeme suured asjad ära.
„Koolid on meie kõigi jaoks väga olulised, sest see on sõna otseses mõttes investeering tulevikku,” sedastas Schwindt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
alexander castro
5 kuud tagasi

Pārdodam speciāli ieprogrammētas debetkartes. Šīs kartes var izmantot, lai izņemtu skaidru naudu jebkurā bankomātā vai swipe & veikalos, tirdzniecības vietās un jebkurā tirdzniecības vietā. Šīs kartes pārdodam visiem mūsu klientiem un ieinteresētajiem pircējiem visā pasaulē, kartēm ir noteikts izņemšanas limits katru nedēļu. Mēs pārdodam šīs kartes visiem mūsu klientiem un ieinteresētajiem pircējiem visā pasaulē. Dažām kartēm ir noteikts ikdienas izņemšanas limits 5000 bankomātā un līdz 100 000 tēriņu limits atkarībā no lietojuma. Kļūt bagātam un dzīvot bagāto un slaveno dzīvesveidu ir daudzu cilvēku sapnis. Un, lai gan lielākā daļa cilvēku dodas uz darbu vai meklē citas ētiskas metodes, kā pelnīt… Loe rohkem »

Katarina
2 aastat tagasi

Tere kõigile, ma olen kaotanud raha nii paljudele ettevõtetele, kes on väitnud, et nad on tõelised laenuandjad, kuid kõik minu jõupingutused on olnud asjata, ma olen kaotanud rohkem kui 3500 eurot võltsitud laenuandjatele, kellele väidavad, et need ei ole. Kuni mu sõber tutvustas mind paremale laenuandjale, kellega ma võtsin omaga ühendust ja ma edukalt omandasin neid vaid 48 tunni jooksul laenu, soovitaksin igaüks, kes otsib laenu ilma hirmuta, et nendega ühendust võtta e-posti teel: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447883183014

Emma Shaw
2 aastat tagasi

Tere, tänu LAPO MICRO FINANCE’le, kes andis mulle täna laenu oma haige lapse elu päästmiseks, soovitan kõigil abivajajatel kiiret laenu saata e-kirjaga: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447868753778

Proua Judy
3 aastat tagasi

TESTISTAMINE KUIDAS MINU LAENU SAAN JURIIDILISEST ALLIKAST (loancreditinstitutions00@gmail.com) Tere, ma olen nime järgi proua Judy ja ma elan Jordaanias Russeifa linnas. Ma olen nii palju õnne ja rõõmu täis, tahaksin rääkida Jumala headusest minu elus, pärast nii mitu kuud proovimist saada laenu Internetis ja oli pettus, nii et mul tekkis meeleheitlikult võimalus saada laenu seaduslikult laenuandjalt Internetis, siis näen sõbra kommentaari nimega Tracie Rush ja rääkisin sellest legitiimsest laenufirmast, kus ta sai oma laenu kiirelt ja hõlpsalt, ilma stressita , nii et ta tutvustas mind hr Elijah-nimelise mehega, kes kontrollib firmat nimega Loan Credit Institutions, ja seepärast palusin madalat 2%… Loe rohkem »

Elena
4 aastat tagasi

ÜRO organisatsioon (UNO) käivitab koostöös Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) laenupakkumise edendamise tõsiste isikute vahel, kelle intressimäär on kogu laenuperioodi jooksul väga madal. Huvilistel palun võtke ühendust suzcaelena@gmail.com

Marcus & Millichap
4 aastat tagasi

Tere, daamid ja härrad, kas teil on vaja kiiret laenu? Kas vajate laenu oma ettevõtte või projekti alustamiseks või maja või auto ostmiseks? Kas teil on vaja laenu oma võlgade kustutamiseks või arvete maksmiseks? Kui teie vastus on jaatav, siis soovitan teil kiirlaenu saamiseks võtta ühendust Marcus & Millichapiga (pinnaclefinancegroupinc@gmail.com)   Pinnacle Finance Group on ülemaailmne laenuorganisatsioon, mis on pühendunud kiiresti tagatud ja tagamata sularahalaenudele eraisikutele ja ettevõtetele subsideeritud intressimääraga 3%. Oleme aidanud arvukalt inimesi ja organisatsioone, kes on kogu maailmas kogenud finantsraskusi. Kui te meiega taotlete, pöördute oma usaldusväärse ettevõttega, kes hoolib teie rahastamisvajadustest. Me hoolitseme teie üle kogu… Loe rohkem »

robetto john
5 aastat tagasi

Kas vajate kiiret laenu? Lisateabe saamiseks oma laenuteenuse kohta võtke meiega ühendust. e-posti teel> robettojohn0147@gmail.com

Zanders
5 aastat tagasi

Kas Haapsalu on päriselt olemas?
Kunagi oli muinasjutu raamat nimega Imeflööt…
Samasugused ulmelood olid seal nõukaaegses raamatus kirjas..
Nagu nüüd Haapsalus sünnivad.
Ja Riia linnas on Žorro keskus

Toslem
5 aastat tagasi

Aga Haapsalu tänavad ja kõnniteed? Järgneva nelja aastaga lagunevad need siis lõplikult. Kiltsi-Rohuküla tee uus kate maksab 900 000 eurot, ehitab riik. Haapsalu peatänavale kulutati sel aastal ca 5000 eurot!!!!! Mul on selline tunne, et Haapsalust tuleb maksudega lõikama panna. Gigantomaania on seda valitsust tabanud. Kui ehitame,siis suurelt , kui laename, siis suurelt ja kui puusse nendega paneme ,siis ka suurelt. Hr. Vikman, kuidas on läinud Uuemõisa lossi remonditööde vastuvõtmine ? Kas jälle lükkate nõuniku “tanki” ? Ikkagi miljon jagamisel, see pole kommiraha.

Arvaja
5 aastat tagasi

ainult üle 6000 maksumaksja??? See näitab,et Haapsalu on väga kokku kuivanud ju.Ja kus need uued töökohad on??? Ikka vastupidi ju,ärge hämage.Linn on ju inimestest tühi kui öhtusel ajal linna vaadata.suvel möned kuud on rahvast rohkem ja siis on pool aastast nagu tondiloss.Ja minu küsimus on-milleks jälle ehitada uut kooli,rahvaarvu poolest ju piisavalt koole.