Lõuna-Läänemaalt käis üle Sügistorm

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lääne maleva Lihula üksikkompanii võistkond „Metsakohin“ lõpurajal, Foto Eliise Lepp

Läinud nädalavahetusel pidasid kaitseliitlased Lääneranna vallas järjekordset patrullvõistlust „Sügistorm 2018”.

Patrullvõistluse korraldas Kaitseliidu Lääne maleva Lihula üksikkompanii vanemveebel Andrus Aruotsa juhtimisel. Üheteistkümnest registreerunud võistkonnast jõudis starti kümme.  Võistlemas oli Kaitseliidu Lääne ja Pärnu malevate ning Kaitseväe võistkonnad. Ühe naiste võistkonna oli välja pannud ka Lääne-Nigula naiskodukaitsjad.

Lihula üksikkompanii pealiku Reimo Reimeri sõnul noorte võistkondi osalemas polnud, sest Sügistorm oma olemuselt erineb tavapärastest patrullvõistlustest. „Siin antakse kolm tundi enne võistluse algust võistkonnale ülesanne kätte,” ütles Reimer ja selgitas, et neljaliikmeline võistkond saadetakse täitma luureülesannet vaenlase territooriumil ja ta peab kogutud info omadele toimetama. „Peamiselt on tegemist objektiluurega, selliseid lõkkel nööripõletamise ülesannet nagu teistel patrullvõistlustel siin ei ole,”  rääkis Reimer.

Sel aastal kulges võistlustrass Vatla linnusemäelt läbi Karuse Lihula linnusemäele. Linnulennult oli teekonna pikkus 40 km.

Võistlus algas laupäeva hilisõhtul võistkondade saatmisega öisesse looduskaunisse Lääne-Eesti parkmetsa pokude, horisontaalselt kasvavate puude ning kuivenduskraavide vahele. Kokku tuli vapratel sügistormajatel rassida neis tingimustes pea 20 tundi.

Võistluse käigus tuli luurata vastase laagrit, orienteeruda öises metsas, tuvastada vastase lahingtehnikat, pidada lahingut, täita muid sõjalisi ülesandeid ja kõige olulisem oli jõuda ette antud ajal ülesande täitmise kohta. Pingutust nõudev võistlus päädis Lihula linnusemäele püstitatud takistusraja läbimisega, kuhu said võistlejad jätta viimase allesoleva energia.

Reimeri sõnul on Sügistorm intensiivne, kiire ja põnev võistlus: „Need, kes esimest korda osalevad, ütlevad, et on raske, need kes on varme käinud, ütlevad, et on põnev.”

Kõik startinud võistkonnad jõudsid edukalt ka sihtpunkti. Võidu viis seekord koju eelmise aasta esikohta kaitsnud Kaitseliidu Pärnu maleva võistkond, teine koht jäi korraldajate kodumalevasse peamiselt Haapsalu kaitseliitlastest koosnenud võistkonna Juhuslikud kätesse ning kolmanda koha karikaga lahkus Lihulast Scoutspataljoni esimene võistkond.

„Täname kõiki osalejaid, korraldusmeekonna liikmeid, abilisi ja Lääneranna valla rahvast, kelle koduõuel võistlus toimus,” ütles Reimer.

Järgmine Sügistorm saab toimuma juba vähem kui aasta pärast 28.– 29. septembril 2019 Lääneranna vallas. Reimeri sõnul on tuleval aastal kavas täiskasvanute võistluse kõrvale teha ka noorteole sobiv rada.

Fotod Eliise Lepp

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments