Sadakond inimest registreeris end ametlikult suvitajaks

Lääne Elu

info@le.ee

President Kersti Kaljulaiule kinkis suvituskaardi Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Foto Silver Raidla

Esimest suve kasutusel olnud Haapsalu suvituskaarti ostis sadakond suvitajat, teist hulgas sai suvituskaardi omanikuks president Kersti Kaljulaid.

Nimelise suvituskaardiga, mida sai osta Haapsalu turismiinfokeskusest, tuli kaasa 20 eri pakkumist Haapsalu ettevõtetes. Lisaks jääb suvituskaart meenena meenutama ka suvitaja 2018. aasta suve kuurortlinnas.

Kaardi ostjate vahel loositi välja majutuspakett Fra Mare Thalasso Spa Hotellis väärtusega 308 eurot. Loosi võitjaks osutus külaline Saksamaalt.

Haapsalu suvituskaart on inspireeritud 1930. aastatel Haapsalus kasutatud suvituskaardist. Nimelt tunnistas Venemaa riigivõim 19. saj lõpul Haapsalu üleriigilise tähtsusega kuurordiks ja andis seega õiguse kuurordimaksu küsida sisse sõitnud suvitajatelt. Hooajal sisse sõitnud registreeriti, küsiti tasu ja ilmselt anti vastu ka mingisugune kviitung või kaart.

Suvitajate registreerimine jätkus ka eesti vabariigi ajal ja sellega tegeles Haapsalu linna kuurordivalitsus (koos aadresslauaga). Sisse sõitnud suvitajad pidid end linnavalitsuses registreerima ja suvitusmaksu maksma, kui tuldi kauemaks kui 5 päeva. Selle kohustuse täitmist tõendaski suvituskaart. Suviste eluruumide välja üürijad vastutasid samuti, et nende kostilised oleksid sisse registreeritud. Nn suvitusjäneseid püüdis ka politsei. 1930. aastate teises pooles tunnustati aukülaliskaardiga suvitusveterane, kes olid haapsalus veetnud 15 ja rohkem suve.

Suvitajaks saab registreerida taas 2019.aasta suvel.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments