Neeme Suur Lihula ja Hanila bussiliiklusest: see on halb uudis

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Endine Lääne maavanem Neeme Suur ei kiida Lõuna-Läänemaa bussiliikluse Pärnumaa moodi korraldamist heaks. Arvo Tarmula foto

Rahandusministeeriumi regionaalhaldusosakonna Läänemaa talituse juht Neeme Suur on hämmingus, et Läänemaal 1. juulist kehtima hakkav tasuta bussisõit ei laiene Lõuna-Läänemaale.

1. juulist veavad Läänemaal reisijaid uued bussifirmad, hanke selleks tegi Lääne maavalitsus haldusreformieelse Läänemaa piires. Suure sõnul oli kokkulepe, et bussiliiklus Lihula ja Hanila vallas korraldatakse Läänemaa reeglite järgi. Nüüd aga haldab Lõuna-Läänemaa bussiliine Pärnumaa ühistranspordikeskus. Pärnumaal tasuta sõit ei rakendu ja Pärnumaa koosseisu kuuluva Lõuna-Läänemaa liinidel reisijad tasuta sõita ei saa, isegi mitte liini selles osas, mis asub praegusel Läänemaal.

Suur kuulis sellest eile Lääne Elu ajakirjanikult ja oli tükk aega peaaegu sõnatu ning hämmingus.

„Ma ei oskagi selle peale midagi öelda. Ma ei tea sellest midagi. Kuidas see saab nii olla?!” imestas Suur. „Kui see tõesti on nii, siis on see väga halb uudis. Väga negatiivne uudis. Muud ma esimese hooga ei oskagi öelda. Kui see tõesti on nii, siis erineb see esialgsest plaanist.

Esialgne plaan oli, et haldusreformi järel koheldakse endist Lihula valda ja endist Hanila valda nagu Läänemaad – et neid valdu, mis olid enne haldusreformi Lääne maakonna sisesed, käsitletakse bussitranspordi koha pealt Lääne maakonna sisestena ka pärast haldusreformi. Kui nüüd on teisiti, siis ei ole see esialgsete seisukohtadega kooskõlas.”

Suur oli Läänemaa bussihanke ettevalmistamise ja korraldamise ajal Lääne maavanem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ja
5 aastat tagasi

see tuli loomulikult ootamatult, ilmselt putin tembutab

isik
5 aastat tagasi

ma ei tea ka midagi. Kuida saab see nii minna. Maavanem ei tea, kes siis veel teab

mare
5 aastat tagasi

Vat see on alles tase! Mida veel saab näha?

noh
5 aastat tagasi

Noh, ega Suur nüüd maakonna lammutaja otseselt küll ei olnud, kuid ametlike suundumustega (kõikvõimalike tobedustega) pole ta kunagi võidelnud, vaid ikka andnud oma panuse nendega nõustumiseks küll

Valija
5 aastat tagasi

Suur riigikogusse!

Maali
5 aastat tagasi

Eks sellist lahendust endised Lõuna-Läänemaa vallajuhid soovisid. Suur hulk neist tänagi otsustamas, valitsemas. Kohalik rahvas peab neid selliste tulemuste eest ikka tänama!

Dilaila
5 aastat tagasi

Kas mitte vallarahvas ise ei hääletanud Pärnumaaga liitumise poolt ?

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Dilaila

Need sundliitmiseaegsed rahvahääletused olid paroodia.

Jaan
5 aastat tagasi
Reply to  Dilaila

Sellist hääetust ei olnud. Küsiti kas soovite liituda Koonga ja Hanila vallaga.
Pärast küsisin ja öeldi ,et oleksite pidanud ise ridadevahelt aru saama kuhu maakonda läheme.

väike Ohmu
5 aastat tagasi

Kas pisike Suur üldse on millestki kuulnud ka? Bussiteema on üllatus, Nõva kooli teemast pole kuulnudki ja kas tõesti on osa Läänemaad ära antud? Isssssand kui ma oleks teadnud, ma oleks kõik ära hoidnud, olge mureta 🙂

Volli, saarlane
5 aastat tagasi

Ma ei saa aru, kuidas Neeme Suur sai aru haldusreformi mõttest — et teeme nagu oleks haldusreform aga tegelikult ei tee muuda midagi?!

Maavanemate üks põhifunktsioonidest oli maakonna tervikliku ja tasakaalustatud arengu tagamine. Ja Läänemaa maavanem Neeme Suur ei olnud mingi erand teiste maavanemate hulgas.

Ise laseb maakonnal laguneda ja nüüd võtab sõnatuks?
Võtab küll sõnatuks!

2. kodanik
5 aastat tagasi

Ainult kergeusklik võis arvata, et endise Lihula ja Hanila territooriumil lubatakse mingit Läänemaad mängida. Kui on Pärnumaa, siis kehtivad Pärnumaa reeglid. Ja selle otsustasid ka need klounid Lääne-Nigula volikogus, kelle Neeme Suur peale eelmisi valimisi volikogusse sisse vedas.