0

EV100 Haapsalus: kõige liigutavama kõne pidas kolmanda klassi tüdruk

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kata Karlis. Foto Tarmo Õuemaa

Täna keskpäeval algas Vabadussõja mälestussamba juures Haapsalu Lossiplatsis vabaõhuaktus Eesti vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani ja Kaitseliidu Lääne maleva majori Jüri Bachmani kõrval pidas kõne Haapsalu põhikooli 3. klassi õpilane Kata Karlis, kes oli võitnud kooli kõnevõistluse.

Kata Karlis: “Eesti, Sa oled väike riik, nagu ka mina olen väike tüdruk, kuid oled minust lausa 91 aastat vanem. Oled olnud eestlaste südames juba väga kaua ning jääd sinna püsima igavesti. Vanemad ja vanavanemad mäletavad veel seda aega, kui Eesti võitles taas oma vabaduse eest. Olen uhke, et me saime tagasi enda riigi, kus võime tunda ennast vabalt. Me ei pea kartma seda, et keegi tormab koduuksest sisse ja sihib meid relvaga. Tuleviku Eestis saame ennast tunda samamoodi – vabalt.

Milline aga on meie tuleviku Eesti? Ta on sõbralik, kaunis, töökas ja tark.

Sõbralikkus algab kodust, lasteaiast ja koolist. Kodus saame olla sõbralikud oma pereliikmete vastu. Saame ise olla eeskujuks oma väikestele õdedele ja vendadele. Koolis ja lasteaias saab olla sõbralik teisi mitte kiusates. Kui sa ei käitu sõbralikult, siis ei käituta ka sinuga nii nagu sa sooviksid. Ma soovin, et Eestis oleks vähem kurjust. Hea on ju elada riigis, kus on turvaline.

Meie Eestimaa on väga kaunis. Siin on ilus loodus, rikkalik kultuur ja võrratu eesti keel. Meie kunstnikud ja käsitöölised on saanud inspiratsiooni meie imekaunist loodusest. Meie kirjanikud ja muusikud on selle ilu pannud kõlama eesti keelde. Kandes Eesti rahvariideid ja lauldes eesti keeles, oleme ka ise sisemiselt kaunid.

Paar nädalat tagasi laulsin ma Haapsalu Pitsikeskuses Eesti Vabariigi hümni. Mul oli väga uhke tunne ning mul on hea meel olla eestlane.

Töökad on olnud juba meie esivanemad. Ilma töökuseta poleks meie riik nii kaugele arenenud. Töökad saame olla aidates oma ema ja isa, oma vanaema ja vanaisa. Töökad oleme ka koolis õppides ning kodus koolitükke tehes. Meil kõigil on unistused, kellena tahame kunagi töötada. Kes tahab saada arstiks, kes bussijuhiks, kes õpetajaks, kes juuksuriks. Hetkel on minu töö käia koolis ja tarkust koguda. Tarkus ja töökus käivad käsikäes. Ainult nii saab meie riik edasi liikuda. Tehkem kõik oma tööd hoolega! Tehkem oma tööd targalt!

Eesti tulevik mõjutab meid kõiki. Loodan, et tulevik tuleb helge. Et see nii oleks, peame kõik andma endast parima.

Olen uhke meie riigi üle ja loodan, et ka minu lapsed ja lapselapsed saaksid uhkust tunda.
Hoidkem Eestit!

Head vabariigi aastapäeva Teile kõigile!”

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz