Rait Maruste kehtestaks Lääneranna vallas turismimaksu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Rait Maruste. Foto: Urmas Lauri
Rait Maruste. Foto: Urmas Lauri

Lääneranna volikogu liige Rait Maruste tuli volikogu viimasel istungil välja ettepanekuga valla mereäärsetes piirkondades, näiteks endise Hanila valla territooriumil, kehtestada turismimaks.

Praegune Lääneranna volikogu esimees ning endine Hanila vallavanem Arno Peksar ütles, et Maruste ettepanek on igati asjakohane. „Tuttav ettepanek, oleme samamoodi mõelnud,“ nentis Peksar. „Kui Hanila vallavolikogu vanu protokolle vaadata, siis seal on turismimaksu võimaliku kehtestamise arutelud kenasti kirjas.“

„Meie vald, eriti mereäärne osa – Hanila -, on tuntud turismikoht ja siit reisib suur voog läbi neid, kes käivad Saaremaal ja Muhumaal,“ arutles Maruste. „Võib-olla oleks aeg panna press peale, et saaks turismimaksu kehtestada.“

Maruste sõnul on turismimaks paljudes riikides levinud maksutüüp, et kompenseerida turismipiirkondadele langevat suurmat koormust.

Arno Peksari sõnul on turismimaks Eestis tegelikult olemas, seda maksavad näiteks turismiettevõtted. „Aga Maruste lähtub teistest loogikast, saada raha neilt, kes meie vallast läbi reisivad. Kui igalt Saaremaale minejalt või seal tulejalt 20 sentigi saaks, oleks päris korralik summa koos. Kuidas see ettepanek aga riigi tasandil läbi läheks, see on iseküsimus.“ arutles Peksar.

Peksar selgitas, et kohaliku maksu kehtestamiseks peab selle ka riigikogu heaks kiitma. „See kehtiks siis kõigile, üks vald seda teha ei saa,“ nentis Peksar. „Seega oleks vaja riigikogus lobitööd teha, see oli ju ka Maruste ettepanek.“

Lõppenud aastal teenindas TS Laevad Virtsu-Kuivastu liinil 1,66 miljonit reisijat ja 0,71 miljonit sõidukit. Võrreldes 2016. aastaga kasvas Saaremaa liini reisijate ja sõidukite arv 8 protsenti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
6 aastat tagasi

Inimaju on ikka võimeline gereeerima täielikku lauslollust. Üks lollakas tahtis sama teha Taevaskojaga. Sattus ka mingist välismaast vasikavaimustusse, et näe seal on. Suure häälega naerdi välja.

Anders
6 aastat tagasi

Sõitke Märjamaa Koluvere trassil

Rix
6 aastat tagasi

Puht soe .

Turismimagnet
6 aastat tagasi

Nad lihtsalt ei ütle praegu välja, aga seda saavadki ju vaid ettevõtted maksta. Teenused lähevad kallimaks. Üks varjatud maks juures lihtsalt. Riik ja vallad võiks kokkuhoidlikumaks muutuda, mitte järjest makse juurde keevitada.

Jaan
6 aastat tagasi

Lääne-Nigula paneb ka Ristile tõkkepuu ette ja võtab oma osa, seda ka Haapsallu ja Hiiumaale sõitjatelt 🙂 🙂 🙂

Mari Kisa
6 aastat tagasi

Ah et need saarlased ja lollid läänlased, kes Tallinnas ja Soomes argipäeviti tööd rügavad ja reedeks ja jõuluks koju sõidavad, maksku maksu! Persse ei taha minna või?!

omg
6 aastat tagasi

haha mida veel. Hirmus turismimagnet, et hakata raha pressima. Vbl turistid leiavad raha eest siis paremad ja kunimad kohad

Nimi kohustuslik;)
6 aastat tagasi

Targad inimesed ja sellised mõtted?? Saaremaalt pealinna on peale Lääneranna veel mõned KOV- id ja kui kõik hakkavad obrukit küsima, siis kuhu me välja jõuame?

irrah
6 aastat tagasi

Seda maksu saaksid reaalselt maksta vaid kohalikud ettevõtjad, kes korjavad seda siis ööbijatelt, restoranides sööjatelt jne. Või lugupeetud riigkohtu endine esimees tõesti arvab, et saab koguda maksu viisil, et paned tõkkepuu ette ja muudkui kogud? Kas ta arvab, et see ei vii selleni, et sama teevad kõik teised omavalitsused? Ja milleni see tegelikult viib?
Aga just eelmisel nädalal promos ju sama isik ideed, et Lihula hooldekodu tuleb igal juhul maha müüa.
Palju häid ideid ikka.

Arvos
6 aastat tagasi
Reply to  irrah

Meenutab ühte koomikut kes ise vabatahtlikult kadus vallavolikogu ridadest mõnda aega tagasi. See sai vähemasti aru, et on enda margi maani täis teinud ja lahkus.