0

Jõuluvanadel on tööaeg alanud

Jõuluvanad. Foto: Arvo Tarmula

Jõuluvanad. Foto: Arvo Tarmula
Detsember on kuu, kui jõuluvanadel on käed-jalad tööd täis, esimesed tööotsad on jõuluvanadel juba tehtud.
Näiteks jõulutaat Eedy, keda kehastab Urmas Naudre, külastas tänavu esimest korda lapsi juba möödunud pühapäeval. Jõulukuue saab Eedy varna riputada ilmselt alles pärast vene jõule ja uusaastat. Eedyt kutsutakse ka vene keelt kõnelevatesse peredesse, sest ta oskab ka seda keelt.

Praegu on jõulutaat Eedy ootel umbes 25 peret või asutust, kindlasti lisandub neile jõuluvana tellijaid veel viimaselgi hetkel. Ennekõike oodatakse Eedyt just peredesse.

Kui kaua jõulutaat Eedyl külastus kestab, oleneb sellest, kui palju on inimesi. Kui on ema, isa ja kaks last, läheb kiiresti, kui peale nende on ka vanaema, vanaisa ja naabrid, läheb aega kauem. Eedyle ei ole oluline läbi käia võimalikult palju peresid, vaid et jõuluvana külaskäik oleks kõigile mõnus ja kindlasti endale nauditav. Laste juurde jõudes ei hakka jõulutaat Eedy mitte kohe kinke jagama, vaid räägib perega juttu.

Kuigi Naudre ütleb, et ta mitte ei mängi jõuluvana, vaid on hingelt jõuluvana, on esimene teadaolev jõuluvanakehastus tal aastast 1984 ehk 33 aastat tagasi.

„See aeg on möödas, kus paned midagi habet meenutavat ette ja oled jõuluvana,” ütles Eedy, kelle kostüümi sees on peale kuue ka kuuealune riietus. Jõuluvana Eedy võtab mantli seljast, kui tuppa läheb, sest sageli on siinsed talved vihmased ja märja kuuega toimetada ei ole mugav. Samuti pannakse jõuluvana tihtilugu kamina ette istuma, kus hakkab paksus kuues lihtsalt palav. Eedy varustusse kuuluvad ka juhiload, millel on kirjas, kui suure põdrarakendiga ta sõita võib.

Eedy laseb ka pereliikmetel vaeva näha, mitte luuletusi nutitelefonist ette lugeda. Tihtipeale palub ta endale näidata, kui ilusad telefonid pererahval on, ning need siis kõik lauanurgale jätta. Tavaliselt on siis luuletuste lugemisega kõige rohkem hädas just pereisad, sest emad on ikka lastega luuletusi õppinud ja sellest on ka endale midagi külge jäänud.

Helikopteriga jõuluvana

Jõuluvana Kusti rollis on Kalle-Kusta Tõnisma tegutsenud juba 18 aastat. Kusti ütleb, et teda oodatakse pigem kodudesse ja jõuludele eelnev nädal on juba broneeritud, enim kodukülastusi jääb siiski 23. ja 24. detsembrile.

Jõuluvana Kusti tegutseb ka mitmel pool avalikes kohtades. Näiteks saab teda näha 16. detsembril kaitseliidu perepäeval lennuväljal, kuhu saabub jõuluvana helikopteriga. Ka on ta märkmeid tegemas ja kommi jagamas Haapsalu Konsumis. Tegelikult aga meeldib Kustile käia lasteaedades ja koolides, kus on korraga palju särasilmseid lapsi.

Jõuluvana Kusti ütleb, et tema kodukülastus kestab keskeltläbi pool tundi, tänavusele jõululaupäevale on juba broneeritud 9 kutset. Kusti tööpäev algab sel päeval kell kaks Kehtna mõisast, kust ta liigub tasapisi edasi Haapsalu poole.

Esimene broneering Kustile tehti tänavu juba oktoobri alguses. Kusti arvab, et tänavu algas varajane jõuluvana broneerimine, sest möödunud aastal pidi ta paljudele ära ütlema. Esimene broneeringutegija oli linna algkool.

Naljakaid juhtumisi igal aastal

Mõlemad jõuluvanad ütlevad, et midagi ootamatut juhtub nende töös igal aastal. Näiteks meenutas jõulutaat Eedy koera, kes pani pea ta põlvele, jõuluvana sügas siis teda ja mida rohkem ta sügas, seda rohkem pistis koer oma koonu kuuevarrukasse. Peremees tõmbas koera välja, koer vaatas talle otsa, urises ja pani pea tagasi. Jõulutaat aga sai aru, mis koeral mureks on, otsis kotist koerale mõeldud kingituse välja ja rahu oli majas.

Kui Eedy ajagraafikusse peaks tekkima auk, käib ta jõulupäeval läbi tanklast, poest või politseinike juurest, kus soovib jõulurahu ja pistab kommi pihku.

Eedylt on tema sõnul ikka küsitud, mida tänapäeval kingitakse. Tema aga kingipaki sisse enamasti ei näe, aga on kingitud nii villaseid sokke-kindaid kui ka tahvelarvuteid. Seega ei saa ta öelda, mis on populaarseim kingitus.

Kusti meelest ei oleks vaja kinkidega üle pingutada. Kui kinke saab liiga palju, ei oska laps nendest enam rõõmu tunda. Kusti meenutab mõne aasta tagust juhtumit, mil ta arvas juba broneerides, et poolest tunnist jääb väheks, kuid pere arvas, et sellest ajast piisab. Tal oli jagada 200-liitrine kingikott. Aja poolest tundus talle, et jääb järgmisse perre viis minutit hiljaks. Kui see kotitäis oli jagatud, läks pere rõõmsa näoga teise tuppa ja tuli järgmise sama suure kotitäie kingitustega. Kusti nägi, et ka lapsed on juba kurvad, sest ei tea enam, mida jõuluvanale lugeda.

Jõuluvana tasu

Jõuluvana Kusti ütleb, et tema saab jõuluvanarollist just positiivseid emotsioone.

„Särtsu järgmise aastani,” ütles Kustit kehastav Kalle-Kusta Tõnisma, kes küsib pooletunnise kodukülastuse eest 20 eurot.

Seda, et oluline on tuua jõulurahu ja -meeleolu, ütles ka Eedyt kehastav Urmas Naudre. Eedy tellimise hinnakiri algab 20–30 eurost ja lõpeb kolmekohalise summaga. Kutse hind oleneb sellest, kui kaua külastus kestab ja kui kaugele on tal vaja sõita.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz