Segakoor Noorus esitab Haapsalus just selleks jõulukontserdiks kirjutatud teose

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Segakoor Noorus annab 9. detsembril kell 16 Haapsalu Toomkirikus tasuta kontserdi “Jõua, jõua jõuluaega”. Teine kontsert on 7. detsembril Tallinnas.

Kontsertidel kõlavad Benjamin Britteni ning Sander Soku jõuluteosed. Koos kooriga astuvad üles instrumentalistid Anna-Liisa Eller (kannel) ning Assia Cunego (harf).

Koori juhatavad dirigendid Maarja Helstein ning Taavi Hark.
Kontserdi nimiteose “Jõua, jõua jõuluaega” segakoorile ja kandlele, on kirjutanud noor eesti helilooja Sander Sokk. Pühadehõngulise ja pisut rahvaliku alatooniga tsükli aluseks on helilooja valinud talve- ja jõuluteemalised tekstid eesti luuletajatelt. Teos on kirjutatud 2017. aastal just kõnealuste kontsertide tarbeks.

“Tekste leida polnud lihtne. Lõpuks jäid sõelale kolm teksti Henrik Visnapuult, Heljo Männilt ja Peep Ilmetilt, mis algul lihtsalt kõnetasid ehk kõige enam,” rääkis helilooja.

“Ega see valik nii teadlik olnudki, võib-olla rohkem intuitiivne. Seda suurem oli mu rõõm hiljem, kui mõistsin, et tegelikult rääkisid nad kõik jõuluootusest – küll natuke erinevalt – ja sobisid väga hästi ka omavahel,” lisas ta. Kontserdil kõlab ka Benjamin Britteni jõuluteos “A Ceremony of Carols” (Jõulutseremoonia), koorile ning harfile. See teos on algselt (1942) loodud küll lastekoorile, kuid 1955. aastal kirjutas helilooja Julius Harrisson sellest kirjastuse Boosey&Hawkes tellimusel seade ka segakoorile, mis neil kontsertidel kõlabki. Algselt jõululaulude kogumikuna ilmunud ning hiljem tsükliks vormunud teos on muusikaliselt väga eripalgeline ning selles leiab mõjutusi inglise rahvamuusikast. Teose tekstideks on keskaegsed jõululuuletused, mis pärinevad inglise luuleantoloogiast The English galaxy of shorter poems. Nii on kahel jõuluteemalisel teosel, mida lahutab loomisest umbes 70 aastat, ühiseid inspiratsiooniallikaid – oma maa rahvamuusika ning emakeelne luule. Helikeelelt siiski täiesti erinevad, sobivad nad kontserdil suurepäraselt üksteist täiendama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments