0

Muuseumid muutuvad avatud mänguväljadeks


Läänemaa muuseum. Foto: Melilin Kaustel-Lehemets

Tänasest kuni 5. novembrini toimub Läänemaa muuseumides festivali „Avatud mänguväljad” paralleelprogramm.

„Avatud mänguväljad” on lastele ja noortele mõeldud festival, mis tutvustab muuseume, et sinna oleks tahtmist tagasi minna, ühtlasi sisustab see koolivaheaega.

Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid muuseumipedagoogi Karin Mägi sõnul on tegemisi kõigis asutuse muuseumides. Näiteks raekojas ja jaamas saab mängida otsimismängu.

„Raekojas ning side- ja raudteemuuseumis on mängulehed lastele, kes oskavad juba ise ringi vaadata ja kaasa mõelda,” ütles Mägi. Ta lisas, et ka viie-kuueaastasega saab neid mänge mängida, kui täiskasvanu veidi aitab.

Raekojas tuleb leida Hunniuse pilt ning otsida sellelt erinevusi etteantud pildiga. Sama ülesanne tuli läbida ka suvel elustiilimaratonil käinutel. Samuti tuleb labürindimänguga leida, kuidas keisririigi ajal inimesed kuurortlinna Haapsallu saabusid.

„Kas nad tulid rongiga või laevaga või tuli mõni äkki lennukiga?” lasi Mägi mõistatada.

Jaamas juhendab lapsi Peetrikese tegelaskuju. Nüüd juba talvituma läinud huvisõidurongi tegelaskuju küsib töövihikus lastelt küsimusi, laseb neil rööbastel ronida ja uurib, kas ikka igal pool võib rööbastel ronida või ainult Haapsalus.

Linnuses on 27. oktoobril ja 3. novembril tunniajalised ekskursioonid, kus tutvustatakse huvilistele toonast elu ja vaadatakse tornidesse. Kellatorni praegu küll ei pääse, sest väikeses linnuses käivad kaevamistööd. Haapsalu piiskopilinnuses on aga kokku kaheksa torni ning mõnda neist kiigatakse sisse. Linnusele tehakse ring peale.

Laikmaa muuseumis tulevad kunstikolmapäevad, kus esinevad Ants Roos ja Ülo Telgmaa. Roos esineb 25. oktoobril ja Telgmaa 1. novembril. Kunstnikud räägivad oma teest kunsti juurde ning kõigil huvilistel on võimalik kätt harjutada pastelliga.

Mägi sõnul on mõlemad kohalikud kunstnikud ka ise Laikmaa muuseumis näitusi teinud.

„Avatud mänguväljad” on kord aastas, sügisesel koolivaheajal peetav muuseumidevaheline festival lastele ja noortele. Festivali korraldab Elamusõppe Labor MTÜ koostöös Eesti muuseumide, keskuste ja raamatukogudega. Festivali selleaastane teema on „Mängult või päriselt”, milleks andis inspiratsiooni laste ja noorte kultuuriaasta.

Tänavu peetakse festival 21. oktoobrist 5. novembrini muuseumides ja lastesõbralikes asutustes üle Eesti. Põhiprogrammis on esindatud Tallinna, Tartu ja Pärnu muuseumid.

Peale mängujuhistega muuseumide avastamise on võimalik osa võtta ka Tallinnas, Tartus, Ülenurmel, Pärnus, Haapsalus ja Paldiskis toimuvaist põnevaist otsimis- ja avastusmängudest, jutu- ja töötubadest ning veebipõhisest raamatumängust, vaadata etendust või koos perega osaleda perehommikutel.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz