Lauri Luik: ma ei ole harjunud olema opositsioonis

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Lauri Luik (keskel) tunnistas, et kaks kohta volikogus on vähem, kui Reformierakond Haapsalus saada lootis. Foto: Arvo Tarmula

Loetud tunnid enne valimistulemuste teatavaks saamist pühapäeva õhtul palus Lääne Elu kohalikel valimistel Reformierakonna esinumbriks olnud Lauri Luigel analüüsida kandideerijate väljavaateid Suur-Haapsalu tüüri juurde pääsemiseks. Järgmisel päeval lugesime tibud kokku.

Valimiste õhtu alguses ütles Luik, et peab Reformierakonna väljavaateid pigem heaks. „Me oleme võtnud sellise hoiaku, et iga mandaat volikogus on meie jaoks juba võit. Omavahel oleme arutanud, et kuskile kolme-nelja mandaadi juurde peaks meie tulemus tulema,“ rääkis ta. Luik lisas, et ta ise eelistab asjaolusid arvestades oma prognoosis pigem tagasihoidlik olla – Reformierakonna read jäid karjuvalt hõredaks pärast seda, kui linnapea Urmas Sukles ja tema kutsel valimiliiduga HaRi liitunud oravad erakonnast välja visati.

Kõige paremal stardiplatvormil oli Luige hinnangul Keskerakond.
„Keskerakond ei konkureeri oma elektoraadi pärast teiste erakondade või valimisliitudega. Keskerakonnal on alati olnud toetajad, keda mina nimetan religioosseks valijaskonnaks, kes pidevalt hääletavad nende poolt, olenemata isikutest. Meie näiteks konkureerime HaRi ja Meie Inimestega – me kõik kõnetame enam-vähem ühte ja sama elektoraati,“ selgitas Luik.

Esimesele neljale kohale asetas Luik Keskerakonna, HaRi, Meie Inimesed ja Reformierakonna.

EKRE-le ja sotsiaaldemokraatidele Luik kohta esinelikus ei pakkunud, kuid ta möönis, et mõlemad võivad üllatada. EKRE puhul tõi ta välja lojaalse valijaskonna. Sotside väljavaateid kommenteerides märkis Luik, et edu võib tuua tõik, et sotsid panid seekord välja ka linnapea kandidaadi. „Ma arvan aga ikkagi, et Haapsalu inimesed ei ole harjunud sotse valima,“ nentis Luik.

Üllatus jäigi tulemata.

Luik rõhutas, et kohalikel valimistel on kandidaadi enda isik olulisem kui riigikogu valimistel. „Väga raske on öelda, kui paljud hääletavad nimekirja või erakonna alusel, kes isiku järgi,“ ütles ta.

Konkreetsetest favoriitidest rääkides ei uskunud Luik, et Keskerakonna linnapea kandidaat Peeter Vikman saab rohkem hääli kui praegune linnapea Urmas Sukles.

„Ma usun, et nad (Keskerakond – toim.) võivad erakonnana kõige rohkem hääli saada – see on võimalik, kui nende valijaskond jääb neile truuks. Suklese puhul on võtmekohaks küsimus, kui palju on ta varem saanud n-ö Reformierakonna hääli ja kui palju Urmas Suklese isikuhääli,“ arutles Luik.

Luik pakkus, et isiklikke hääli on Suklesel siiski rohkem – pigem kaks kolmandikku, ja üks kolmandik varasematest häältest on tulnud tänu Reformierakonnale. Oma rolli mängib kindlasti ka see, et Sukles Reformierakonnast välja visati, mis võib mobiliseerida inimesi tema poolt hääletama.

Pühapäeva õhtul, kui erakondade valimispeod alles hoogu sisse võtma hakkasid, pidas Luik seisu nn Suklese küsimuses prognoosimatuks.
„Ootame, vaatame,“ kehitas ta õlgu.

Esmaspäeval nentis Luik, et Sukles tõi oma hääled koju ja lõi kohalikel valimistel platsi puhtaks – nii Sukles isiklikult kui ka ülejäänud valimisnimekirja liikmed said eraldi võetuna rohkem hääli kui teise tulemuse teinud Keskerakond kokku.

„Supertulemus. Ei ole midagi halba öelda,“ ütles ta tunnustavalt.

Kuigi Luik rõhutas, et on alati valijate otsust austanud, tuli pühapäeval õhtul välja, et ka Haapsalu oravad olid nende seas, kes tegid Keskerakonnale ettepaneku Suklesele ja HaRile kambakas teha, nad üksi opositsiooni jätta ning ülejäänud nimekirjade alusel uus koalitsioon moodustada, mille linnapeaks saaks Peeter Vikman.

„Meie huvi oli algusest peale töötada koalitsioonis, sest opositsioonis oma programmi ellu viia on keeruline. Mis iganes võimalus on Reformierakonnal koalitsiooni saada, seda me ka kasutame. Paraku läks nii, et me ei saanud koalitsiooni. Ja ma ei ole harjunud olema opositsioonis,“ tunnistas Luik.

Ta ütles, et hakkab nii või teisiti tegutsema selle nimel, et Haapsalul läheks hästi ja uuele koalitsioonile ta niisama lõbu pärast kaikaid kodaratesse loopima ei hakka.

„Uuele koalitsioonile soovin palju jõudu. Urmas Sukles peab aga arvestama, et mingeid jamasid ta korraldada ei saa – me jõuame neile kiiresti jälile. Aga kõikidele asjadele, mis Haapsalut edasi viivad, paneme õla alla,“ lubas Luik.

Reformierakond pidi leppima kahe kohaga volikogus, mille võtsid Lauri Luik ja Urmas Koppe.

„Ma lootsin, et kolm kohta võiks saada, aga ma ei saa kindlasti öelda, et Reformierakond tegi halva tulemuse. Meil oli ju nullseis – 20 inimest, kes olid varem meie nimekirjas, läksid Suklese valimisliitu. Selle baasilt vaadates on tulemus igati korralik,“ rääkis Luik.

„Ma tänan kõiki põhimõttekindlaid inimesi, kes toetavad Reformierakonda, nii valijaid kui ka meie enda meeskonda. See on minu jaoks neil valimistel ülimalt oluline. Ma austan neid inimesi, kes jäid oma põhimõtetele kindlaks,“ ütles Luik lõpetuseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
6 aastat tagasi

Kole mòelda,kui nebukatt oleks Haapsalu volikogusse saanud ja samamoodi jumalat màngima hakanud nagu Ridalas vòi refi peakontoris. Hr.Suklesel oli soliidne nimekiri, edu! Ja loodame,et pagula – Koit siia enam karjakaupa moslemeid vedada ei saa. 🐛

arvaja
6 aastat tagasi

mind paneb tõsiselt imestama kulmündi Lauri tulemus(häälte hulk)???

vist
6 aastat tagasi
Reply to  arvaja

juhtus selle e-häälte lugemise #enigmaga#midagi

Vesi peale
6 aastat tagasi

Uhkus ajab upakile!

No...
6 aastat tagasi

Küll harjud ära!

uvõ
6 aastat tagasi

tovariš, kommunismus on lõppenud, nüüd tuleb tööd otsida