Muusikapäeval kuuleb Läänemaal seitset kontserti

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistab pühapäeval ka tütarlastekoor Canzone, kes annab Läänemaa ühisgümnaasiumi aulas kontserdi „Küla kuuleb”. Foto: Arvo Tarmula

Viiendat korda tähistatakse Eestis 1. oktoobril tasuta kontsertidega rahvusvahelist muusikapäeva, et teha sel viisil suur kummardus muusikale.

Üle Eesti on valida enam kui saja kontserdi hulgast, millele paneb õla alla üle 750 muusiku. Seitse kontserti antakse ka Läänemaa eri paigus.

Muusikapäevade pressiesindaja Nele Volbrücki sõnul sai rahvusvaheline muusikapäev alguse 1975. aastal rahvusvahelise muusikanõukogu tollase presidendi, viiuldaja Yehudi Menuhini ettepanekust.

Eestisse jõudis traditsioon 2002. aastal, mil Eesti muusikanõukogu hakkas välja andma muusikapreemiaid ja 2013. aastast lisandusid preemiate üleandmisele tasuta kontserdid.

„Eesti on ainus riik, kus sel viisil tasuta kontserte korraldatakse,” rääkis Volbrück.

Volbrücki sõnul kuuleb rahvusvahelise muusikapäeva kontsertidel eelkõige klassika-, džässi-, koori- ja pärimusmuusika kontserte. „Popmuusikat kohtab igapäevaelus niigi pea igal pool, aga eesmärk on tutvustada inimestele ka klassikalist muusikat, mida nad muidu võib-olla nii palju ei kuule,” selgitas ta.

Volbrück ütles, et korraldajate soov on täita muusikaga kõik Eestimaa paigad – nii kõlab pühapäeval muusika ka väiksemates kohtades, kus tavapäraselt klassikalise muusika kontserte kuigi sageli ei ole.

Muusikapäeva tasuta kontserdid toimuvad nii traditsioonilistes kontserdisaalides kui ka ootamatuis paigus. Sel aastal, mil rahvusvaheline muusikapäev langeb pühapäevale, kõlab tavapärasest rohkem muusikat kirikutes. „Kuigi Eesti on ilmalik riik, oleme sel aastal sisse viinud orelipooltunnid kiirkutes, sest traditsiooniliselt on pühapäeva see päev, kui kirikus käidi,” rääkis Volbrück.

Läänemaal astuvad rahvusvahelisel muusikapäeval üles nii tuntud muusikud nagu organist Andres Uibo ja kontratenor Ka Bo Chani kui ka noorema põlve esinejad nagu viiuldaja Sigrid Kuulmann-Martin ja pianist Marko Martin oma lastega, viiuldaja Eriku ja tšellisti Mariaga.

Kolm kontserti Läänemaa kirikutes annavad organist Andres Uibo ja kontratenor Ka Bo Chan, kes esitavad Buxtehude ja Bachi oreliteoseid ning Dvoraki “Piiblilaule” Op 99. Tegemist ei ole pelgalt muusikalise tervitusega, vaid kontsert-kohtumisega, kus muusikud ka publikuga vestlevad.

Andres Uibo on hinnatud organist, kammermuusik, produtsent, pedagoog ja helilooja, kes on andnud üle tuhande soolokontserdi mitmel pool maailmas. Uibo on loonud muusikat sümfooniaorkestrile, kammerkoosseisudele, koorile ja orelile ning algatanud mitmeid olulisi muusikafestivale, näiteks Tallinna Rahvusvahelise Orelifestivali, Suure-Jaani muusikafestivali ja Tallinna Bachi-nimelise muusikafestivali.

Uiboga koos üles astuv kontratenor Ka Bo Chan esindab väga heleda kõlaga haruldast häälerühma. Hongkongis sündinud Ka Bo Chan asus 17 aasta vanuselt elama USAsse, kus õppis laulmist ja koorijuhtimist. Ligi 20 aastat tagasi tuli ta Eestisse, et õppida koorijuhtimist Hirvo Surva ja Merike Toro käe all ning laulmist Leelo Talviku juures. Ka Bo Chan on töötanud Eesti Rahvusmeeskooris ning olnud solist näiteks Olari Eltsi, Jüri Alperteni, Andres Mustoneni ja Risto Joosti projektides. Ta on teinud koostööd selliste kollektiividega nagu NYYD Ensemble, Hortus Musicus, Pärnu Linnaorkester, Voces Musicales, Tallinna poistekoor ja tütarlastekoor Ellerhein.

Haapsalu toomkirikus kuuleb pühapäeval varajase muusika ansamblit Cantores Vagantes. Kuigi inimesi võib varajase muusika tiitel ära ehmatada või eelarvamusi tekitada, on muusika tegelik kõla tihtilugu kuulajatele üllatuseks.

Varajase muusika stuudio Cantores Vagantese nimi pärineb keskajast – nõnda kutsuti tollal näitlejaid ja rändmuusikuid, kellest kollektiiv inspiratsiooni on ammutanud. Paarkümmend aastat tagasi tegevust alustades keskendus stuudio keskaegsele muusikale, ent täna ulatub nende repertuaar 18. sajandisse. Cantores Vagantese ridades astuvad muusikapäeval üle plokkflöödimängijad Reet Sukk, Taavi-Mats Utt ja Andres Siitan ning organist Marju Riisikamp.

Nõva kirikus annab kontserdi Läänemaa oma organist Danguole Tamberg, kes on viimased viis aastat olnud Nõva Püha Olevi koguduse organist ja muusikalise töö juht. 2010. aastal lõpetas ta õpingud Viljandi kultuuriakadeemia klassikalise ja kirikumuusika erialal ning 2012. aastal kaitses sealsamas muusikaõpetaja magistrikraadi. Oma põhitööd teeb mitmekülgne Tamberg Noarootsi vallas Sutlepa vabaajakeskuse juhatajana.

Vormsi koolis astuvad aga üles Eesti oma von Trappid, läbinisti musikaalne perekond Kuulmann-Martin.

Pereema Sigrid Kuulmann-Martin on hinnatud noorema põlve viiuldaja, kes praegu täiendab end Eesti muusika- ja teatriakadeemia doktorantuuris. Tema viiulimängu on tunnustatud paljudel konkurssidel. Eriliselt on tähelepanu äratanud tema Tubina, Lutoslawski, Berio ja Bizet’ interpretatsioonid ning ta on teinud koostööd selliste dirigentidega nagu Neeme Järvi, Andres Mustonen, Andrei Tšistjakov, Gregory Rose ja Nicholas Smith. Kuulmann-Martinil on ette näidata rida salvestusi Eesti Raadiole, Eesti Televisioonile ja ERPile.

Pianist Marko Martini mängustiili iseloomustavad energia ja lüürilisus, mis leiavad erilise väljundi Liszti, Brahmsi ja Schuberti loomingu interpretatsioonis. Romantikutega tema repertuaar siiski ei piirdu ning sama tähtsal kohal on 20. sajandi muusika. Martini haridustee algas Eesti muusika- ja teatriakadeemiast ning sai lihvi Inglismaal, Guildhalli muusika- ja draamakoolis. Ta on soleerinud näiteks Londoni Filharmooniaorkestri, ERSO ja Tallinna Kammerorkestri ees ning andnud kontserte Saksamaast Kanadani. Aastast 2002 töötab Martin Eesti muusika- ja teatriakadeemias.

Kontserdil esinevad nad koos oma lastega, viiuldaja Eriku ja tšellisti Mariaga.

 

Muusikapäeva kontserdid Läänemaal:

12 Lihula kirikus Andres Uibo (orel), Ka Bo Chan (kontratenor)
12.30 Haapsalu toomkirikus varajase muusika ansambel Cantores Vagantes
12.30 Nõva püha Olevi kirikus Danguole Tamberg (orel)
14 Martna kirikus Andres Uibo (orel), Ka Bo Chan (kontratenor)
14 Vormsi koolis Sigrid Kuulmann-Martin (viiul), Erik Martin (viiul), Maria Martin (tšello) Marko Martin (klaver)
15 Läänemaa ühisgümnaasiumi aulas tütarlastekoori Canzone kontsert „Küla kuuleb”
15.30 Kullamaa kirikus Andres Uibo (orel), Ka Bo Chan (kontratenor)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments