Haapsalu vehklejad võitsid kaks põhjamaade meistritiitlit

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Carmen-Lii Targamaa. Fpto: Arvo Tarmula
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5
Carmen-Lii Targamaa.

Meistriteks tulid Targamaa ja Proosväli, pronksile jäid Palk ja Priimägi.

Pühapäevane kadettide (U 17) turniir on jõudnud veerandfinaalideni. Treener Helen Nelis-Naukase tüdrukutest nimekaim, 16aastane Carmen-Lii Targamaa ristab veerandfinaalis relva eelmisel päeval põhjamaade juunioride U 20 klassis meistriks tulnud soomlanna Outi Jaakkolaga. Eduseisul 8:5 saab raja ääres oma hoolealust ergutanud Nelis-Naukas kohtuniku käest kollase kaardi. Treener vaikib, aga leiab kohe väljapääsu. Targamaa ema ja isa elavad matšile jäägitult kaasa ning Nelis-Naukas ruttab isa juurde. „Pealtvaataja võib hõigata. Hüüa talle, et ülekanne neljandasse, kõhtu!” Isa hüüabki. Tütar torkabki. 10:6.

Isa võimendab treeneri nõuandeid edasi. Hüüab „Sama!” ja seis on 11:6. Soomlanna torkab vastu 11:7 ja isa hüüab oma tarkusest: „Ei ole hullu!”

18 sekundit enne matši lõppu on seis 12:6. Helen ütleb isale: „Mine tagasi!” Isa hüüab: „Tagasi!” ja seis on 13:8. Matš lõpeb kümne sekundi pärast Targamaa 15:8 võiduga.

Treener ohkab korra ja ruttab oma teiste hoolealuste matše jälgima. Kõigest 14aastane Madli Palk ja 16aastane Zinaida Smõtškova kohtuvad omavahel. Noorem juhib pidevalt paari torkega ja võidab 15:13. Ka tema võidule elab ema kaasa.

Treener ruttab edasi, sest kohe algab veerandfinaal 14aastase Henrik Priimäe ja soomlase Julius Jutila vahel. Priimägi pääseb 3:1 ette, aga tundub veidike loid. „Pane ta liikuma, reageerima!” hüüab Nelis-Naukas. Õnneks ei reageeri kohtunik, küll aga teeb seda Priimägi ja sunnib vastase eksima. Priimägi võidab 15:7. „Hästi!” ohkab treener rahulolevalt. Miks ta hästi ei ole, lühikese ajaga on kolm hoolealust juba vähemalt pronksmedali kindlustanud.

Tüdrukute poolfinaalid kujunevad Eesti-Rootsi maavõistluseks. Targamaa jääb Selma Abu Eid Tjulinile alla 4:7. Treener hüüab: „Rahulikult! Ei ole kiiret!” Hoolealune teebki rahulikult neli torget ja juhib 8:7. Rootslanna on visa ja pääseb ise ette 11:10. Targamaa ei murdu ja läheb juhtima 13:12. Matš lõpeb kahe üheaegse torkega. 15:14 Targamaa kasuks.

Teises poolfinaalis juhib Palk Natalie Wramneri vastu 3:1 ja 6:4, aga vastane viigistab 6:6. Treener hüüab: „Sa pead ta läbi torkama, praegu jääb lühikeseks!” Kohtunik teeb Nelis-Naukasele suulise hoiatuse. „Ülekanne kõhtu!” riskib Nelis-Naukas veel korra hüüda. Ei aita seegi, sest viimasel sekundil õnnestub rootslannal võidutorge teha ja matš 8:7 võita.

Kohe järgneb poiste poolfinaal. Priimägi läheb tallinlase Leon Gedzo vastu 3:0 juhtima, aga varsti on seis 3:2. „Ära hõlju! Jalad teravalt tööle!” hõikab treener. 3:3. „Mõtle midagi muud välja!” 4:7. „Tõmba jalad eest ära!” Priimägi energia on siiski eelmistesse matšidesse jäänud ja ta kaotab 7:15. Tasuks pronksmedal nagu tüdrukute seas Palgilgi.

Nelis-Naukas tõuseb toolilt ja ohkab veidi tehtult, et ikka ei ole veel tööpäev läbi. Ees ootab tüdrukute finaal Targamaa – Wramner.

Esimesed kolm minutit lõpevad haapsallanna eduseisul 5:4. Minutilisel vaheajal räägib Nelis-Naukas hoolealusega vaiksel häälel. Kohtumine jätkub, aga rivaalid ei tee katsetki rünnata. Kohtunik viib matši üle viimasele kolmele minutile. Treeneri plaan toimib. „Kõik on õige, tema peab peale tulema ja siis teed kaitse-vastuse!” Võistlejad teevad ridamisi üheaegseid torkeid, jõudes seisuni 10:9. „Sobib. Jätka samamoodi!” 11:9. „Väga hea pete! Viida aega!” 11:10. „Ai, ai! Kannata!” Matši lõpuni on jäänud üks minut ja kümme sekundit. 11:11. „Rahu!” Aega on jäänud 57 sekundit. 12:11. „Super!” Üheaegne torge 13:12. 46 sekundit. 14:12. „See oli hea! Astu tagasi!” 36 sekundit. 14:13. „Ära torma! Ära punni!” 23 sekundit. 15:13. „See oli juhuslik torge kätte. Vedas!”

Viimase repliigi ütles treener juba matši jälgijatele.

Targamaa on üliõnnelik, aga üsna väsinud ilmega. „See on mu karjääri suurim võit. Mullu sain põhjamaade juunioride pronksmedali ja eile samas vanuseklassis kukkusin veerandfinaalis välja, õhtul kodus nutsin, aga tänane võit tegi kõik jälle heaks,” vuristab õnnelik võitja ühe soojaga.

Pühapäeval võitis Nelis-Naukase õpilane Anneli Proosväli U 12 vanuseklassis kuldmedali.

„Ma unistan sellest, et Haapsalust saaks kunagi kogu põhjamaa ja Baltikumi vehklemiskeskus,” ütles õnnelik treener.

Haapsalus peetud põhjamaade noorte meistrivõistlustest epeevehklemises võttis osa üle 500 sportlase 11 riigist.

Vehklemisliidu sekretär Olga Truuse ja president Margus Hanson.
Henrik Priimägi ja treener Helen Nelis-Naukas.

 

Vasakul haapsallane Braian Hanstein.
Treener Sten Priinits.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments