Vallajuhid käisid Portugalis pagulaste eluga tutvumas

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kaja Rootare

Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare sõnul on pagulaste olukord Portugalis võrreldav Eesti omaga. Arhiiv

Neli Läänemaa omavalitsusjuhti käis Portugalis tutvumas sealsete pagulaste elukorralduse ja nende integreerimisega.

Reisi käidi Läänemaa omavalitsuste liidu projekti raames. „Kuidas integreerida ühiskonda pagulasi ja teisi rahvusi. Teate ju küll, kuidas need asjad haapsalus on. Sellepärast kirjutasimegi projekti,” ütles Rahumägi.

Portugalis käisid Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare, Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus, Noarootsi vallavanem Triin Lepp, Nõva vallavanem Deiw Rahumägi, omavalitsuste liidu tegevdirektor Hele Leek-Ambur ja koolitaja Rea Raus.

Leek-Ambur ütles, et reis oli osa neljaosalisest projektist. Kevadel käidi Portugalis, sügisel minnakse Norrasse, kaks korda võetakse vastu Portugali ja Norra inimesi. „Norrasse tulevad kaasa ka sotsiaaltöötajad,” ütles Rea Raus.

Hele Leek-Ambr ja Deiw Rahumägi käisid reisil projekti koordinaatoritena, ülejäänud lihtsalt vaatamas ja õppimas. „Õppimas, mis tuge ja abi pakkuda spetsialistidele, kes tegelevad pagulastega,” ütles Raus.

Koordinaatoritele maksis reis 760 eurot, ülejäänutele 860 eurot. Rausi sõnul kattis see kõik reisikulud, nii et oma taskust ei tulnud juurde maksta.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
33 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enriko
6 aastat tagasi

Miks te, reisisellid, rahvalt varem nõu ei küsinud? Juba aastal 2002 trükkis Tea kirjastus raamatu “Kuidas mõista araablasi. Teejuht edukaks suhtlemiseks”. Lugesin selle põgusalt läbi ja tänasin õnne, et Araabiamaadesse reisimine pole kohustuslik. Kahjuks sisendatakse meile nüüd, et kui Munamägi ei lähe Muhamedi juurde, tuuakse Mohammad vägisi Munamäe juurde. Ärge tooge! Lugege see raamatuke läbi. Üllatus-üllatus – araablasi ja islamit ei üritatagi seal lahutada. Aga eestlane ju lausa vihkab religiooni! Meenutagem, millise üleriigilise skandaali põhjustas hiljuti Haapsalu kristlike koguduste tagasihoidlik palve lõpetada õõvafestivali rahastamine. Arvate, et moslemid jäävad taotlustes sama vaoshoituiks? Valesti arvate. Meenutagem kasvõi lõunamaa poodnike kauplemiskombeid, mis põhjamaalases… Loe rohkem »

kurvad silmad
6 aastat tagasi

Armastan neid kurbade silmadega tegelasi, nad on nii mõistvad ja head. Varasemast meenuvad Arder ja Merle, aga neid on veelgi ja palju-palju, palju tänu neile

miks
6 aastat tagasi

need valitsejad oma rahva elu vastu huvi ei tunne, tiirutaks koduvallas , näeks kui kehvalt rahvas elab

uskmatu+toomas
6 aastat tagasi

Banaania on ja jääb banaaniaks kus puudub igasugune au tunne rääkimata häbitundest.Kui firmjuht sahkerdab enda firma teenitud rahaga on paha aga kui ta selle riigile annab siis ……… !

Valge Daam
6 aastat tagasi

Õige rahastus!
Läänemaal on “isesüttimine” suur probleem ja see tuleb esimesena lahendada!
Ja “valijaid” juurde tuua!

Eksperdid on “õigel teel!”

erasmus
6 aastat tagasi

lugege, kes ja kuhu erasmus projektiga sõita saavad http://adm.archimedes.ee/erasmusplus/. koolid ja muude noorteasutused käivad pidevalt erasmuse rahade eest mööda euroopat sõitmas. Mis siis nüüd häda on?

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  erasmus

“tõhus abiline kõigile neile teadus-, haridus- ja arendusasutustele, kus tähtsustatakse rahvusvahelist koostööd ja seeläbi Eesti haridus- ja teadusasutuste konkurentsivõime tugevdamist.”
Dokumendid.
http://lovl.ee/dokument/erasmus-projekt-together/
“Projekti peamine eesmärk on toetada koolitajaid ja spetsialiste, kelle tööülesanneteks on tegelemine sisserändajatega.”
Küsimused.
Kuidas nimetatud omavalitsustegelased asjasse puutuvad?
Mis “soga” seal dokumentide nime all üleval on?
Millal võib tulla kuulama “asjaomaste” ingliskeelset ettekannet?

P
6 aastat tagasi

Väidetavalt mai algul oli toimunud Pärnus väga hea koolitus, kahjuks Läänemaa omad puudusid sealt.

huvitav
6 aastat tagasi

huvitav, et kurjustajad ei tunne üldse huvi nende inimeste vastu, kes peavad oma töökohustuste tõttu pagulastega tegelema ja nende probleeme lahendama. Peavad- samas kui teadmisi ja oskusi meil selles vallas eriti pole.

Vallakodanik
6 aastat tagasi

Enne kui omavalitsuste juhid Portugali reisisid, oleks olnud tarvilik projektijuhtidel uurida Portugali ajalugu ja omale elementaarne arusaam Portugali ajaloost, kultuurist, tavadest ja kommetest selgeks teha, et arusaada miks moslemid või Aafrika pagulased Portugalis oodatud pole. Üks asi on Portugali kohalike ametnike maalitud klantspilt ja tegelik elu. Pigem tegu tavalise korruptiivse maiguga “soojamaa reisiga”.

to vallakodanik
6 aastat tagasi
Reply to  Vallakodanik

Mida sa jaurad, kui midagi ei tea ja lugeda ei oska.Need valla või linnaametnikud peaksid olema jobud, kui nad projektiraha taotlusi kirjutada ei oska ja sellisest võimalusest kinni poleks haaranud. Kui te ikka lugesite, siis peaksite ka teadma, et Portugali sõit oli esimene osa projektist, järgneb reis Norrasse ja siis tulevad samade riikide sotsiaalametnikud ning -töötajad meile külla, meie oludega tutvuma. Küllap pole see midagi mingi puhkusereis, vaid tõsine töö, millest peab valmima ka mingi aruanne koos järeldustega. Mida te muudkui vingute, laske inimestel rahulikult oma tööd teha.

Tont
6 aastat tagasi

On viimane aeg vastu vòtta seadus, mis kohustab pagula- Innaril ja teistel temataolistel moslemite maaletoojatel nad aastaks oma koju nn. lòimuma vòtma. Ja valimistel uusi valikuid tegema,et tagada oma lastele rahulik tulevik. ???? Hàmmastav -mingid dokumentideta illegaalid toob maffia Itaaliasse ja ùlejàànud El peab neid toitma ning nende kommete jàrgi elama.