Galerii: Jaani tänava maja imeline muutumine

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 41

Jaani tänava kinnistu numbriga 2, kus asuvad endine apteegimaja koos hoovimaja ja kunagise limonaaditehasega, on Haapsalu Linnahoolduse ja ehitusettevõtte Ehto koostöös teinud läbi imelise muutuse.

Praegu käib kinnistul veel sigin-sagin, tegeletakse viimaste detailidega ja tehakse korda hoonete ümbrus, kuid põhilised ehitustööd on Haapsalu Linnahoolduse juhatuse liikme Alo Lõpsi sõnul lõpetatud. Neljapäeval tegi Lõps Lääne Elule kinnistul ringkäigu ja rääkis, kuidas vanadest majadest, mis kohati kokku kukkuda ähvardasid, sai silmakomm, mis on täis üllatusi.

Lõps selgitas, et iga vana maja pakub renoveerimisel alati üllatusi ja loomulikult ei valmistanud selles vallas pettumust ka Jaani tänava hooned. Kuigi projekt oli läbi mõeldud ja paigas, tekkis lammutamise käigus hulgaliselt olukordi, kus tellijal ehk linnahooldusel ja ehitajal tuli tegevus seisma panna ja maha istuda, et arutada, mis nüüd edasi saab.

Näiteks apteegimaja teist korrust renoveerima asudes selgus, et esimese korruse lae ja ühtlasi teise korruse põrandatalad olid täiesti läbi mädanenud ning teise korruse ahi rippus piltlikult öeldes õhus. Mehed kratsisid kukalt ja imestasid, kuidas see kõik juba varem kogu täiega keldrisse ei kukkunud, kui ülakorrusel veel kümned jalapaarid pühas teadmatuses maja tegelikust olukorrast ringi tatsasid.
„Põhimõtteliselt oli selline lugu, et maja tuli seest kuni keldrini tühjaks lõhkuda,“ rääkis Lõps.

Tõelised üllatused algasid aga vana maja keldris ja limonaaditehases. Nii leidsid ehitajad keldrist näiteks mitu kinni müüritud ust-akent. Kahe ukse tagant tuli välja väike kamber. „Me jätsimegi nad praegu nii, nagu nad olid ega puutunud midagi,“ seletas Lõps.

Haapsalu linna arengu- ja muinsuskaitse spetsialist Ülla Paras kutsuti korduvalt objektile, sest ehitajad avastasid detaile, millel võis olla ajalooline väärtus ja tuli otsustada, kuidas ehitustegevus muinsuskaitsega suhestada. Nii leiutasid ehitajad pidevalt nutikaid lahendusi, kuidas säilitada mõni vahva ajalooline detail. Nii võib Jaani tänava majades näha vanu originaalseid palke, paljaks jäetud paekiviseinu, sepistatud metalli ja muid huvitavaid detaile.

Lõps kiitis ohtralt Ehto ehitusmehi. „Nad oleks ju võinud kõik seinad rahulikult krohviga üle lüüa ja rahu majas, aga nad suhtusid igasse olukorda väga loovalt ja pakkusid alati lahendusi välja, kuidas ühte või teist asja teha võiks, et vana säilitada. Kõik need hooned on nagu rätsepatöö!“ rääkis Lõps.

Mõnel puhul on erinevus projektist oma mahult nii suur, et poleks eelarvesse mahtunud.
„Siinkohal tahan ma tänada Ehto juhti Raivo Raudseppa, kes tegi mitmed tööd ära eelarveväliselt,“ ütles Lõps.

Raivo Raudsepp ütles Lääne Elule, et lihtsad ja kirvega lahendused ei oleks nende hoonete puhul lihtsalt kõne alla tulnud.
„See on niivõrd põnev objekt ja me tõesti tahtsime leida kõige paremad lahendused. See jääb kindlasti üheks kõige tähtsamaks tehtud asjaks minu elus üldse!“ teatas Raudsepp.

„Kui juba sellist vana maja korda tegema hakata, peab olema siiras huvi vanade asjade vastu. Ja minu meelest on see täiesti normaalne, sest me tegime ju seda enda linna jaoks ja see pole koht, kus hakata sente taga ajama,“ märkis Raudsepp.

Jaani tänav 2 kinnistu ümbruse ehitus- ja korrastustööd peaksid ühele poole saama järgmise nädala lõpuks.
„Aga võib juhtuda, et päris valmis saab kõik natuke hiljem ja meil on linnarahvale veel mõni üllatus varuks,“ lisas Lõps.

Mai lõpus avab Krahviaia poolses majas uksed uus resto nimega Krahw.

Fotod: Arvo Tarmula

Jaani 2 saab valmis01 Jaani 2 saab valmis02 Jaani 2 saab valmis03 Jaani 2 saab valmis04 Jaani 2 saab valmis05 Jaani 2 saab valmis06 Jaani 2 saab valmis07 Jaani 2 saab valmis08 Jaani 2 saab valmis09 Jaani 2 saab valmis10 Jaani 2 saab valmis11 Jaani 2 saab valmis12 Jaani 2 saab valmis13 Jaani 2 saab valmis14 Jaani 2 saab valmis15 Jaani 2 saab valmis16 Jaani 2 saab valmis17 Jaani 2 saab valmis18 Jaani 2 saab valmis19 Jaani 2 saab valmis20 Jaani 2 saab valmis21 Jaani 2 saab valmis22 Jaani 2 saab valmis23 Jaani 2 saab valmis24 Jaani 2 saab valmis25 Jaani 2 saab valmis26 Jaani 2 saab valmis27 Jaani 2 saab valmis28 Jaani 2 saab valmis29 Jaani 2 saab valmis30 Jaani 2 saab valmis31 Jaani 2 saab valmis32 Jaani 2 saab valmis33 Jaani 2 saab valmis34 Jaani 2 saab valmis35 Jaani 2 saab valmis36 Jaani 2 saab valmis37 Jaani 2 saab valmis38 Jaani 2 saab valmis39 Jaani 2 saab valmis40 Jaani 2 saab valmis41

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hardi
6 aastat tagasi

Väga tore ja kena. Selline suhtumine linna ajalukku peaks küll igal haapsallasel olema /ka maksumaksjana!/

Eestlane
6 aastat tagasi

Resto ja resto. Mis asi on resto? Kasutagem vana väärtustamiseks eesti keelt. Ajakirjanikele.

Suvitaja
6 aastat tagasi

Päris kompud mehed siin linnas. 🙂

mis küsimus
6 aastat tagasi

Kes maksis? Eks ikka see, kelle maja. Imelik oleks, kui naabrimees maksaks.

mis. mis küsimus
6 aastat tagasi
Reply to  mis küsimus

Mina maksumaksjana ei tea küll, et oleksin selle töö tellinud. Hange oli kunstikoolile ja see pidi juba eelmine aasta valmis olema.

viu-viu
6 aastat tagasi

Igale uksele ei koputatudki, et nõusolekut saada. Otsus tehtiud, töö tellitud, ilus asi valmis, tore nautide kõigil. Super, et kena maja päästeti ja säilitati. Hea töö!

Vanamees
6 aastat tagasi

Mis Ehto on teinud, on alati hästi tehtud.

Noormees
6 aastat tagasi
Reply to  Vanamees

Kust kohast selline arvamus pärit on?

Pook
6 aastat tagasi

Lõpsil iga pildi peal käed taskus et pisdui pantud raha välja ei pudeneks.