1

Nõva koolil on veel lootust

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Vatla kooli ähvardab sulgemine, kui sealse kooli õpilaste arv jääb alla 12. Samasugune oht lasub Nõva põhikooli kohal. Ka seal on õpilasi tosina jagu, neist osa veel õpilaskodu asukad, kes on toodud sinna kaugetest omavalitsustest. Kui sellises koolis põhikooliosa suletakse, ei ole see vallavolikogu hoolimatus või kellegi kius, vaid majandus ja arvutamine.

Loota, et kooli on issanda armust nüüd ja igavesti, on lihtsameelne. Lääne-Nigula hiigelvallas, mille osaks Nõva peagi saab, on lasteaedu ja koole kokku 17, kooli keskmine õpilaste arv vallas on 60 õpilast. Taebla uue koolimaja ehitamine peab innustama nii kümne kilomeetri kaugusel asuva Palivere kui ka seitsme kilomeetri kaugusel asuva Linnamäe kandi rahva tegutsemist kooli säilimise nimel.

See aga ei tähenda, et Nõva kooli peaks kergesti allavett laskma. Nõva kooli suur eelis naaberkoolide ees on selles, et riik maksab seal hoopis suuremat pearaha.

Valla tihedalt asustatud keskosaga võrreldes on Nõva ja Noarootsi veel selle tõttu turvapadjaga ümbritsetud, et mõlemale piirkonnale on maakonnaplaneeringus antud saareline staatus. Ometi ei tähenda see, et nn saareasukad võiksid elu nautida, käed rüpes, ning loota, et kaugel asuv vallavalitsus nende eest turvalist elu korraldab.

Seega on vaja leida võimalusi, kuidas kooli paremini majandada. Üks võimalus oleks kooli omaniku vahetus, et omavalitsuse asemel kuuluks kool kogukonnale. Kogukonnakool aga eeldab, et Nõval või Vatlas oleks tegus seltskond, kes võtaks kooli omanikukohustuse enda õlule.

Igal juhul peaks olema esimene pingutus muuta koolikeskkond Nõval selliseks, et kõik Nõva lapsevanemad tooksid oma lapsed just sinna. Seda aga ei juhtu, kuni koolis on jäme ots käitumisprobleemidega võõraste laste käes.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Proge
Proge

Olgem korrektsed – Vatlas juba praegu alla 12 õpilase, täpsemalt 10. Vallas oli aastaid tagasi tehtud kokkulepe: kui alla 12 langeb, finito. Siiani venitavad, ja ilmselt venitavadki sügiseni välja, sest paksmaod tahavad kõik uue valla valitsuse pääseda. A kes see “armsa väikse külakooli sulgejat” uuesti valib?!

wpDiscuz