Lääneranna vald peab hakkama külasid ümber nimetama

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lõuna-Läänemaa haldusreformituur  (urmas lauri) Koonga vallavanem

Koonga vallavanem Mikk Pikkmets. Salevere küla Koonga vallas tuleb ümber nimetada, sest samanimeline asub ka Hanila vallas. Foto: Urmas Lauri

Haldusreformi tulemusena tekkivates suurvaldades ei tohi enam olla samanimelisi külasid, kirjutab Postimees. Kokku on selliseid külasid Eestis praegu saja ligi, neist suur osa ei pääse nimevahetusest.

Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla vallast moodustuvas Lääneranna vallas võib nimevahetus oodata kuut küla – seal on kaks Rannaküla, kaks Salevere küla ja kaks Aruküla.

Keeleteadlase Peeter Pälli sõnul on üks võimalus lisada nimele täiend. Näiteks võiks 38 elanikuga Saleverest praeguses Hanila vallas saada edaspidi Suur-Salevere, kuue elanikuga Saleverest praeguses Koonga vallas aga Väike-Salevere. Võimalik oleks külad ümber nimetada ka Hanila-Salevereks ja Koonga-Salevereks. Päris uusi nimesid Päll välja mõtlema hakata ei soovita, küll aga võiks käibele võtta mõne varem kasutusel olnud nime. Üks võimalus on samanimeline küla liita naaberkülaga, nii et see saaks naaberküla nime. Külad peaksid uued nimed saama juba järgmise sügise kohalikeks valimsiteks.

Lääneranna valla samanimelised külad, elanike arv

Hanila vald, Rannaküla, 16
Varbla vald, Rannaküla, 11
Hanila vald, Salevere küla, 38
Koonga vald, Salevere küla, 6
Varbla vald, Aruküla, 64
Lihula vald, Aruküla, 8

Allikas: Rahandusministeerium

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Avalik+saladus
6 aastat tagasi

EGO oleks võinud loodava valla nimeks saada!

vallo
7 aastat tagasi

Mulle see läänemaa lõhkumine ei meeldi.

Elanik
7 aastat tagasi

Salevere ja Väike-Salevere.

Jaan
7 aastat tagasi

Lääneranna vald ei sobi nime poolest uutele valdadele.
Peaks läbi viima rahva küsitluse ja kõige rohkem hääli saanud nimi saaks uute valdade nimeks.
Rahvas peaks arvestama ja austama ikka ajalugu.
Kuna Lihula on kõige tuntum ja ajaloo seisukohalt tähtis koht, siis mina teen ettepaneku Lääneranna asemele hoopis Lihula vald, seda kohta teavad kõik eestlased.

ninatark
7 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Ja täpselt sama võib öelda Hanila kohta, on tuntud koht ja väga pika ajalooga, ja nii me siis jäämegi vaidlema… Ja Pärnumaa rahvas arvab oma kodu kohta sama. Tegelikult me ei taha ühineda ja ammugi mitte kurikuulsa Lihulaga, aga muud varianti ju pole… Hea oleks muidugi Muhuga kokku heita, aga unistada ju võib… Ega sellest Lihulast ära ei pääse, pidi ju tõmbekeskus olema…Kuhu ta siis meid tõmbab?!!

tt
7 aastat tagasi

Väga eksitav Suur-Salevere ja Väike-Salevere. Suur ja Väike peaks nagu koos olema, mitte üks Matsalu teine Koonga kandis. Vt. eeskuju Suur- ja Väike Rõudest.Koonga oma tuleb vajadusel ümber nimetada, näit Koonga-Salevere.

Enriko
7 aastat tagasi

Kas käimas on ajalooliste kohanimede hävitamine täielises Eesti Vabariigis? Ja mille nimel? Kusjuures igal külal on niikuinii unikaalne postiindeks ning maksuametnikud, kohtutäiturid, kartograafid jm. asjapulgad külasid segi ajama ei hakka. Kui suurvalla külasid on vaja eristada päästeameti või bussipeatuse selgema tähistamise tarbeks eks kasutatagu liitnimesid, mille esimene pool viitab rahvale varasemast tuntud piirkonnale a’la Risti või Harju-Risti. Taebla kandi küladele lisatagu ette Taebla-, Palivere kandile Palivere-. Kõik me saame siis aru, kus midagi juhtus, ehkki maantee äärde on paigaldatud sildid Pälli ja Allikmaa.

?
7 aastat tagasi

Aruküla1 ja Aruküla2

Minna
7 aastat tagasi

Tule taevas appi!Praeguses Lihula vallas elab mitmeid inimesi ühe ja sama nime ja perekonnanimega – muudame ära. Mulle hakkab kogu see jama vastu. ja mitte ainult mulle.Ei ela ma enam Läänemaal,võib-olla ka mitte Massus, sest Vändra kandis on samanimeline küla. Jätke juba . inimeste närvid on nagunii pingul. See Lääneranna hakkab ka vastu. Miks rahvaküsitlust ei tehtud? Kui oli vaja vald ja linn kokku panna, siis tehti küll. MIngid istumised küll kuskil olid kümnekonna inimese osalusel, aga siis oli juba kõik tehtud. Jaak, võta aru pähe!

Lasta
7 aastat tagasi
Reply to  Minna

Küsitlus tuleb. See seadusega kirjas aga paraku ei pea sellega arvestama. Muidugi ma tahaks näha kes sellega ei julge arvestada……

Mari Kisa
7 aastat tagasi

Jälle käsk ei tea kust ja kellelt! Tulge mõistusele, ei ole nõus! Tuleks ümber nimetada Jaan Kaevu nimi, kuna naaberkülas elab ka sama nime kandev mees, nüüd tuleb meie küla Jaanil edaspidi Kaevu Antsu nime kanda!

appetit
7 aastat tagasi

Salevere ja Valevere ja Rannaküla ja Mannaküla ja Aruküla ja Maruküla.