Siim Kallas: kuidas rahastada omavalitsusi?

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Siim_Kallas_2 Rudolf Simon

Omavalitsuste rahastamise aluseks on üksikisiku tulumaksu ümberjaotamine. Puudub mujal maailmas nii tavaline kinnisvaramaks (omandimaks), mis moodustab kopsaka osa omavalitsuse tuludest. Rikkamates piirkondades võib kinnisvaramaksu määr (laekumine on niikuinii) olla kõrgem, vaesemates piirkondades madal või üldse puududa, kirjutas presidendikandidaat Siim Kallas Postimehes.

Üksikisiku tulumaksu jaotamine omavalitsuse tuluna on ainult kaudselt seotud omavalitsuse enda tegevusega. Vähe on neid tegevusi, millega soodustada suuremat üksikisiku tulumaksu laekumist just oma vallas. Neid on, aga need on väga kaudsed. Üks maks, mida saab siduda algatusvõimega, on nn tehingumaks. See on tähtis maks Ameerika Ühendriikides just kohaliku omavalitsuse rahastamiseks.

Omavalitsuste territooriumil korraldatakse laatu, kultuuri- ja spordiüritusi. Neid toetatakse igati ja see on arusaadav. Mina näeksin rahandusinimesena, et igalt kohapeal tehtud tehingult kukuks mõni sent ka kohalikku eelarvesse. See oleks omavalitsusele stiimul soodustada ettevõtlust.  Jällegi, see ei saa tulla kui midagi uut ja lisaks teistele, vaid kombineerituna kas mõne muu maksu vähendamisega.

Loe Siim Kallase arvamuslugu siit.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Magu
7 aastat tagasi

Kohvikutepäevad maksu alla

Kallas võiks rääkida
7 aastat tagasi

kas see on inimeste jaoks positiivne või negatiivne? ja kes ütleb ,et see raha ei rända toompeale?

muig
7 aastat tagasi

Inimeste jaoks on kõik maksutõstmised negatiivsed. Kui maamaks asendada kinnisvaramaksuga, siis eriti suure lisakulu saaks loogiliselt võttes korteriomanikud.

NOH
7 aastat tagasi

Kallas Euroopast tagasi. Huvita miks ta LE kirjutab, ega ta juhuslikult saada ei taha midagi?

Volli,+saarlane
7 aastat tagasi

Kallas kirjeldab kenasti, mis asi on tehingumaks.

Aga mees on ajudega juba Ameerikas, nüüd toogu kasvõi ÜKS erinevus Tallinna müügimaksuga, mis täpselt sama moodi on “igalt kohapeal tehtud tehingult kukuks mõni sent ka kohalikku eelarvesse.”!

Kui nüüd ilkuda, siis Kallas on kesikute mõjuagent. 🙂

Juss
7 aastat tagasi

Nii et kui vald tahab enda rahvale
teha laata vöi suvepäevi vöi tähistada jaanipäeva,peab ta endale
kassasse maksma tehingumaksu?Kes
see hakkab siis jamama.Las rahvas
möllab ise pöösa all.