Lugeja küsib: mida teha, kui kontor ajab aevastama?

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Kolisime uutesse kontoriruumidesse. Osa töötajaid on hakanud kaebama peavalu ja silmade kipitust ning hakanud sagedasti aevastama. Kahtlustan, et põhjuseks on tööruumide õhk, kuid käegakatsutavad tõendid selleks puuduvad. Mida peaks tegema? 

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Indrek Avi: Aevastamine ja silmade kipitus võib olla seotud töötajate kokkupuutega kontoriruumide põrandakattematerjalis, siseviimistlusmaterjalis, sisustuses või puhastusvahendites ja lillede õietolmus leiduvate allergeenidega. Allergiat võivad tekitada ka hallitusseened. Ühel töötajal immuunsüsteemi teatud liiki ülitundlikkust tekitav aine ei pruugi teisele töötajale allergiat tekitada. 

Alustada tuleks allergiat põhjustavate ainete väljaselgitamisest. Tervisekaebustega töötajad tuleb saata töötervishoiuarsti juurde. Kui töökeskkonnas esinevad allergeenid on selgunud, teeb arst tööandjale ettepanekud töökeskkonna või töökorralduse muutmiseks.

Kui ruumiõhus leiduvate allergeenide allikaks on hooldamata ventilatsioonisüsteem või muu rendileandja kohustuste hulka kuuluv, tuleb sellele tähelepanu juhtida ja nõuda tingimuste parendamist. Lahenduseta jäävail juhtudel tasub vahetada tööruume, sest tervisekahjustused võivad süveneda.

Tööandjal on võimalus kutsuda ettevõttesse tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments