0

TTÜ tähistab emeriitprofessor Endel Ristheina 90. sünnipäeva

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Risthein Endel (2) TTÜ

Endel Risthein. Foto TTÜ

TTÜ tähistab täna teeneka professori Endel Ristheina 90. sünnipäeva tema elukäigule ja saavutustele pühendatud raamatu tutvustamisega.

„Professor Endel Ristheina võib õigustatult lugeda Eesti inseneeria suurkujuks. Aastakümneid kestnud intensiivne töö on jätnud Eesti tehnikamaastikule väga olulise jälje,“ rääkis raamatu üks toimetajaid, TTÜ elektrotehnika instituudi direktor Tõnu Lehtla. „Läbi aastakümnete on professor Risthein olnud mitmete õppekavade ja õpikute koostaja, seejuures on tema koostatud elektrivarustuse õpikute järgi õppinud kogu endine NSV Liit.“

Vaatamata kõrgele eale on professor Endel Risthein Lehtla sõnul ka praegu oma laia silmaringi ja elektriala süvateadmistega eeskujuks mitme noorema põlvkonna õppejõududele ja teaduritele.

Tallinna Tehnikaülikooli elektrotehnika instituut tähistab teeneka professori sünnipäeva talle pühendatud raamatu avaldamisega. 200-leheküljelise raamatu kaante vahele on koondatud Endel Ristheina ja tema kaasteeliste mälestusi, valik tema artikleid ning fotosid tähtsündmustest.

31. juulil 1926 Koluvere vallas Läänemaal sündinud Endel Risthein on Eesti elektrotehnikateadlane, kelle sulest on ilmunud 87 teadustrükist.

Tema peamisteks uurimisvaldkondadeks on asünkroonmootorite elektromagnetilised siirdenähtused, magnetohüdrodünaamilised sulametallitehnoloogiaseadmed, elektervalgustuse arvutusmeetodid, elektrivarustuse ja -valgustuse oskussõnavara, elektroenergeetika ja elektrivalgustuse ajalugu ning rahvusvahelistele standarditele vastavate elektrivarustuse- ja valgustusalaste eeskirjade koostamine. Arendanud koostööd Venemaa, Soome ja Saksamaa tehnikakõrgkoolidega.

Professor Risthein on Eesti Valgustustehnika Seltsi ja Moritz Hermann Jacobi Seltsi rajajaid ning selle juhatuse esimees aastast 1995. 2002. aastal omistati talle Valgetähe IV klassi teenetemärk ning 2006. aastal Tallinna Tehnikaülikooli teenetemedal Mente et Manu.

Professor Endel Ristheinale pühendatud raamatut tutvustati täna TTÜ energeetikamaja auditooriumis NRG 226 ja aatriumis.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz