Lauri Luik: maanteeameti sõidueksamite muutmise plaan ei ole hea mõte

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lauri Luik. Foto: Urmas Lauri
Poliitikud ühisgõmnaasiumis (22) Luik
 
Maanteeameti plaan kaotada võimalus nt Haapsalus A- ja B-kategooria sõidueksamit sooritada, on risti vastupidine sellele, millisena mina riigireformi kavandatavaid mõjusid näen. 
Riigireformi, sh erinevate ametkondade töö reformimise eesmärk on parandada teenuste kvaliteeti ja tõsta majandamise efektiivsust, kuid selle kõige juures on ka kolmas, mitte vähem tähtis tahk, see on teenuste kättesaadavus. Ja kättesaadavus ei tohi minu hinnangul halveneda. 
 
Täiesti mõistetav, et teenuseid, mida saab pakkuda interneti teel või mille vastu nõudlus on pea olematu, pole otstarbekas väiksemates kohtades füüsilisel kujul pakkuda, inimene saab seda kõike teha kodus või raamatukogus arvuti taga. Arvutiinsenerina kirjutan sellele kahe käega digiallkirja alla. Aga senikaua, kuni sõidueksamit internetis sooritada pole võimalik, ei tohiks ka antud teenuse tänast kättesaadavust piirata. Pealegi on sellele teenusele pidev nõudlus. 
 
Maanteeameti põhjendus toimiva süsteemi muutmiseks on minu hinnangul läbi mõtlemata. Ameti soov, et eksameid antaks pingelise liiklusega linnades, ei lähe kuidagi kokku nende loodava erandiga, mida kavandatakse saarelistele maakondadele. Kes on Kärdlas liigelnud, see teab, millest ma räägin. Loomulikult on ainuõige, et saartel saab ka edaspidi sõidueksameid sooritada, kuid antud kontekstis mõjub maanteameti põhjendus pingelisematest liiklusoludest kurioossena. 
 
Maanteeameti tsentraalse eksamikeskuse loomine, tõstmaks eksamineerimise kvaliteeti, ühtlustamaks ootejärjekordi ning vähendadamaks korruptsiooniriski, on igati hea mõte, kuid ametkonna siseprobleemide tõttu (nt korruptsioonioht) ei tohi Eesti inimene (ka väiksemates piirkondades elav) kannatada.
 
Minu nägemuses toimub ning areneb aktiivne elu Eestis ka väljaspool Tallinna ja Tartut, mistõttu tuleks ametkondade tegevust planeerides kindlasti silmas pidada ka regionaalpoliitilist mõõdet. Värske ja julge pilguga tuleb üle vaadata kogu tänane riigiaparaat ning tuua teenuseid just piirkondadesse, mitte vastupidi. 
 
Lauri Luik
riigikogu liige, Reformierakond
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juuli
7 aastat tagasi

Nii tubli, Lauri. Seekord kästi siis etendada arvamuste paljusust.

Maali
7 aastat tagasi

Kuni reformikad pukis, siis koondatakse kõik asjad pealinna. On sealt ülevalt midagi rahvale head ka tulnud?

Kodanik
7 aastat tagasi

Lauri, ise oled ju suur poliitik. Tee siis nii, et see nii ei oleks. Muidu sulle täitsa ämber ju. Ise otsustasite riigis nii ja siin räägid naa.

oehh
7 aastat tagasi

supinoku teab mida r22gib.. sa korrupeerunud puurott

mõte
7 aastat tagasi

võib-olla võiks kirjutada hoopis reformierakonna ministrile, kelle haldusalas maanteeamet on

Mart
7 aastat tagasi

Mis sa halad, ise riigikogu liige.

Mm
7 aastat tagasi

Värske ja julge luik. Sellega asi piirdubki sai jälle NLKP loosungeid pilduda. Eks kole aast pärast siis küsime, mis ARKist sai?

Linlane
7 aastat tagasi

Selline plaan ei tohi kindlasti reaalsuseks saada!

mk
7 aastat tagasi

Väga hea,kohalikud rullnokad näevad ehk ka troli ja trammi esimest korda ja oskad tulevikus ka linnas sõita.

rotipoeg
7 aastat tagasi
Reply to  mk

Köik saamatud hakkavad Kärdlas käima nüüd

tõsi ta on
7 aastat tagasi

Suur osa reformierakondliku valitsuse otsuseid ei teeni rahva huve, kahjuks.