Hiiumaal võivad ühineda Käina, Emmaste ja Pühalepa vald

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

et.wipikedia.org

HiiumaaMullu sügisel alanud konsultatsioonide järel tegi Käina vallavolikogu 25. mail Emmaste ja Pühalepa vallavolikogule ametliku ettepaneku ühinemisläbirääkimisteks, kirjutab Hiiu Leht.

Käina vald tegi ettepaneku alustada läbirääkimisi moodustamaks Käina, Emmaste ja Pühalepa valla baasil 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimisteks uus omavalitsusüksus. Käina vallavolikogu esimees Üllar Padari ütles, et asi on küpsenud kaua ja viimase tõuke andis haldusreformi teemalisel seminaril esinenud rahandusministri nõuniku Ave Viksi sõnum. Teiseks see, et uue kohaliku omavalitsuse rahvaarvu puudutav ettepanek riigikogus toetust ei saanud ja hääletati eelnõust välja.

“Sisuliselt aga oli see otsus tasa ja targu kujundatud seisukoha vormistamine,” viitas Padari pikka aega kestnud konsultatsioonidele.

Juhtkomisjoni koosseisu määrati vallavanem Omar Jõpiselg, volikogu esimees Üllar Padari ning volikogu liikmed Tarmo Mänd, Hannes Maasel ja Eha Brikker. 25. mai otsuses sätestas Käina volikogu ka võimaluse, et juhul, kui üks ettepaneku saanud omavalitsustest keeldub läbirääkimistel osalemast, jätkatakse läbirääkimisi selle volikoguga, mis ettepaneku vastu võtab, kirjutab Hiiu Leht.

Läbirääkimisteks on aega aasta lõpuni ja 1. jaanuariks peab olema otsus tehtud.

Neljapäeva õhtul kogunes erakorralisele istungile Emmaste vallavolikogu, mille päevakorras oli vastamine Käina ettepanekule. Vallavanem Tiit Paulus, kes ise oli mandril kohalike omavalitsuste Maapäeval ja osaleda ei saanud, arvas, et tuleb positiivne otsus. Erakorralise istungi vajadust põhjendas ta sellega, et suvel saaks veel asju ajada ja dokumente ette valmistada, et mitte ajahätta jääda.

“Konsultatsioone on piisavalt peetud, aeg on edasi minna, et mitte ajahätta jääda, sest aeg sunnib juba takka,” tõdes Paulus.

Pühalepa vallavolikogu esimees Toomas Remmelkoor ütles Hiiu Lehele, et nemad kiirustama ei hakka ja kavatsevad halduskorralduse seaduse vastuvõtmise riigikogus ära oodata.

Remmelkoor ütles, et kuigi kolme valla koostöös olid nad aruteludega jõudnud üsna kaugele, tuli ettepanek sellegipoolest ootamatult. Ka juhtis ta tähelepanu, et Käina tegi ettepaneku lähtuvalt praegu kehtivast seadusest, milles ühinemisel 5000 elaniku nõuet veel ei ole.

Remmelkoor ütles, et erakorralist istungit pole plaanis korraldada ja ka ühtset seisukohta volikogul veel pole. “Mina küll ei julge kätt südamele panna ja öelda, et oleme valmis ühinema. Meil volikogus on erinevaid arvamusi, kes arvab, et tuleks hoopis kohtusse minna, on neid, kes arvavad, et ühinema peaksime hoopis Hiiu vallaga.”

Pühalepa vallavanem Ants Orav kinnitas, et kiirustada nad ei kavatse ja Käina vallavolikogule vastatakse 26. juuni istungi järel. Tema oli Käina valla ettepanekust teadlik, kuid arvas samuti, et uus seadus tuleks enne läbirääkimisi ära oodata. “Hea on, kui augustiks-septembriks saaksime midagi ära otsustatud,” lisas Pühalepa vallavanem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments